Iste vám je známy pocit, keď sa pozriete na vlastnú fotografiu.

Zdá sa, že na fotografiách sú všetci dokonalí, okrem vás. Priznajte sa, koľkokrát ste sa zadívali na fotografiu a pomysleli ste si, že na nej vyzeráte bezchybne a presne tak, ako by ste sa radi videli? Nestáva sa to často, však?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že existuje vedecké vysvetlenie, ktoré objasňuje, prečo sa nám väčšina vlastných fotografií nepáči? Dokonca existujú aj metódy, ako to zmeniť. Prečo sa teda na fotografiách nepáčime sami sebe?

Pravdupovediac, dôvod je dosť krutý.

Myslíme si, že sme atraktívnejší, než v skutočnosti

Nadhodnocujeme sa nie len vo výzore, ale aj v ostatných vlastnostiach. Sami seba totiž nie sme schopní posúdiť objektívne. Dokazuje to výskum, v rámci ktorého mali účastníci sami seba rozpoznať na fotografiách. Predložené im boli reálne fotografie a fotografie skreslené tak, aby boli viac alebo menej atraktívne.

Vo väčšine prípadov si účastníci vybrali ako skutočné tie fotografie, ktoré boli skreslené ako viac atraktívne, zatiaľ čo iní účastníci dokázali vybrať reálne fotografie. Dalo by sa povedať, že nás vedomie bráni pred tým, aby nás realita sklamala, preventívne nás tak núti myslieť si, že sme atraktívnejší, ako sme v skutočnosti.

unsplash.com

Efekt expozície

Tento efekt hovorí, že čím viac sme nejakému podnetu vystavení, tým viac sa nám páči. Na seba sa v zrkadle dívame pomerne často, je teda logické, že sa sami sebe viac páčime. Keď sa však pozrieme do zrkadla, vidíme sa opäť skreslene, cez vlastný subjektívny náhľad, kým na fotografii to tak nie je.

Ako sa do vlastných fotografií „zamilovať“?

Ako sme už spomenuli, efektívny by v tomto prípade mohol byť efekt expozície. Čím častejšie sa teda na vlastné fotografie dívame, tým viac by sme sa mali sami sebe páčiť. Výskumy však ukazujú, že efektívnejšie je častejšie, ale krátkodobé vystavenie sa vlastným fotografiám, ako dlhodobé. Nastavte si napríklad svoju fotografiu ako tapetu na displeji mobilu alebo si každý deň prelistujte album s vlastnými fotografiami.

Selfíčka

Nejeden človek si radšej urobí selfíčko, ako keby sa mal vo fotografovaní  spoľahnúť na inú osobu. Je to tak preto, že sa tak viac páčime sami sebe. Varujeme vás však, to, že sa páčime sami sebe nemusí znamenať, že sa viac páčime aj iným.

unsplash.com

Usmievajte sa

Vedeli ste, že ak vidíme niekoho usmievať sa, aktivuje sa v našom mozgu centrum odmeny? Usmievavé tváre sú pre nás preto atraktívnejšie. Ak sa na seba budete na fotografiách usmievať, budete sa sami sebe viac pozdávať.

Šťastné momenty

Naše obľúbené fotografie sú zvyčajne tie, na ktorých sú zachytené momenty šťastia. A šťastní ľudia sú vnímaní ako atraktívnejší, čo podporuje teóriu, že usmiati sa sami sebe páčime viac.

Staré fotografie

Aj keď to nie je platné v každom z prípadov a nie je to ani vedecky podložené, niektorí ľudia odporúčajú zadívať sa na staršie fotografie. Na tých sa údajne sami sebe páčime o niečo viac.

Aký máte názor na vlastné fotografie vy? Zvyknete sa sami sebe na fotkách páčiť?

Pozri aj: Zverejňujete na sociálnych sieťach takéto fotografie? Pozor, môže to byť prvým príznakom skrytej depresie

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov