Možno vás to prekvapí, no to, čo zverejňujete na sociálnych sieťach o vás prezrádza viac, než by ste si mysleli.

Facebook, Instagram či Snapchat. Žijeme v dobe, kedy ich používa naozaj takmer každý a prostredníctvom nich sa delíme sa svojimi priateľmi (a zároveň aj nepriateľmi) o svoj život prostredníctvom fotografií. Viete však, že váš duševný stav sa z nich dá odčítať až so 70 percentnou presnosťou?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako totiž ukázali posledné výskumy, ľudia trpiaci depresiou (a aj skrytou) majú tendenciu zdieľať “temnejšie” fotografie. Temnejšie v zmysle nielen obsahu, ale aj farieb. Dokázalo sa takisto to, že títo ľudia na svoje fotografie veľmi často používajú čierno biely filter.

Spoluautor štúdie, Dr. Christopher Danforth, sa vyjadril nasledovne: “Naša analýza jednotlivých účtov na sociálnych sieťach dokázala, že ľudia, ktorí mali diagnostikovanú depresiu, používali pri úprave fotiek tmavšie farby. Tiež sa dokázalo, že na ich fotografiách sa častejšie objavovali tváre, často používali čierno biely filter a fotografie zverejňovali častejšie, než ľudia, ktorí depresiou netrpia.”

pixabay.com

Výskumný tím pri tejto analýze skúmal až 43 950 fotografií, celkovo z účtov 166 ľudí na Instagrame. Doktor Danforth dodáva, že podľa neho majú tieto výsledky obrovský potenciál. So svojím výskumným tímom už uvažuje nad vyvinutím aplikácie, ktorá by automaticky analyzovala vaše zdieľané fotky a upozornila by vás na to, že je možné, že začínate trpieť skrytou depresiou.

Aký je váš názor na takúto aplikáciu? Myslíte si, že by ľuďom mohla pomôcť so včasnou diagnostikou tohto ochorenia?

Pozri aj: Každý človek trpiaci depresiou by si želal, aby ste vedeli týchto 20 vecí

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov