Obetovať sa pre partnera a položiť na oltár lásky súkromný život? Zabudnite na to. Je to vôbec ten najhorší recept na šťastný vzťah.

Kvôli láske sme schopní spraviť naozaj šialené veci. Obetovať sami seba, splniť všetko, čo sa mihne v partnerových očiach… Avšak psychológovia svorne tvrdia, že takto skutočná láska nevyzerá. Môžete to myslieť dobre a obetovať všetko pre dobro partnera, treba sa však pripraviť na to, že na to doplatíte. Dokonca oveľa skôr, než by ste si mysleli. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V prvom rade, aby sme sa vo vzťahoch posunuli dopredu, mali by sme prestať veriť romantickým pesničkám, v ktorých nás presviedčajú o tom, že ten pravý bude za nás aj dýchať. Ak sa budeme riadiť týmto, za chvíľu padneme od vyčerpania na samé dno. Psychológovia vysvetľujú, prečo je toto obetovanie sa pre partnera oveľa horšie, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Najčastejšie to vedie k týmto piatim „hriechom:“

#1 Partnera začnete považovať za svoj majetok

Photo by Carly Rae Hobbins on Unsplash

Tým, že sa kvôli nemu obetujete, si naňho podvedome začnete robiť nároky. Z toho pramení množstvo škodlivých návykov, ktoré budú pomaly ale isto ničiť váš vzťah. I partner si zvykne na určité pohodlie. Na čo by si po sebe upratoval, ak má pri sebe obetavú partnerku, ktorá to bez problémov urobí za neho?

#2 Chýbajú vám hranice

Photo by Elizabeth Tsung on Unsplash

To, že sa rozhodneme vzájomne s niekým zdieľať cestu životom, neznamená, že by sme sa mali vzájomne zliať do jednej neidentifikovateľnej machule. Každý potrebuje určitú dávku slobody. Ak ju neviete zabezpečiť ani sebe, ani partnerovi, potrebujete hranice. Najlepšie je stanoviť si ich už hneď na začiatku. Veď nenadarmo sa nehovorí, že starého psa novým kúskom nenaučíš.

#3 Stávate sa jeho rodičom

Photo by Bruno Aguirre on Unsplash

Túto chybu často robia najmä ženy. V snahe ukázať partnerovi svoj nekonečnú lásku, stávajú sa ich mamou. Perú, varia, žehlia, upratujú a snažia sa ovládať každú oblasť jeho života. Nie, nie je to dobré. Čoskoro mu svojím mentorovaním začnete liezť poriadne na nervy.

#4 Zabúdate na svojich priateľov

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Máte vzťah a zabúdate na všetko ostatné? To tiež nie je najlepšie riešenie. Nebojte sa budovať i ďalšie sociálne vzťahy, vyjdite si von s kamarátmi, nezabúdajte na priateľov. Rovnakú voľnosť nechajte i partnerovi. Navzájom sa potom môžete podeliť o nové zážitky.

#5 Vzťahová nerovnosť

Photo by The HK Photo Company on Unsplash

Ak sa jeden partner dobrovoľne obetuje a druhý zatiaľ len pasívne prijíma, vo vzťahu nastane nerovnováha. Prekvapivo bude však dominovať obetujúci sa partner, pretože on sa stane tým, ktorý ťahá nitkami. Neraz dosiahne svoje typickými vetami citového vydierača: „Pozri sa, čo ja pre teba robím a ty…“ 

Ak niekoho ľúbite, robte veci nezištne, no nechajte mu priestor i na vlastné rozhodnutia. Láska je láska. Nemala by sa zamieňať s manipuláciou.

Pozri aj: Táto prekvapivá vec je príčinou väčšiny rozchodov. Dokáže položiť aj tie najsilnejšie vzťahy, no nevera to nie je

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov