Photo by Mikhail Nilov from Pexels

Venujeme jej veľkú časť dňa.

Touto aktivitou strávime naozaj veľkú časť dňa, neuvedomujúc si pritom, akou obrovskou hrozbou pre nás je. Vedcom sa okrem toho podarilo zistiť aj to, že v pandemickom období, v ktorom žijeme, robíme túto aktivitu ešte častejšie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Uhádli by ste, o čo ide? Štúdia, ktorú publikoval portál Spring prezrádza, že ide o sedenie. Vedci totiž vychádzali z hypotézy, že obdobie, kedy sme nútení zostávať doma, nás vedie k sedavejšiemu životnému štýlu – a tento ich predpoklad sa skutočne potvrdil. 

Okrem toho ale štúdia zistila, že v dôsledku pandémie a následnej znížene fyzickej aktivite ľudí až o neuveriteľnú jednu tretinu došlo k tomu, že ľudia sa začali cítiť depresívne, úzkostlivo a osamelo. 

Zaujímavým zistením bolo tiež to, že ľudia, ktorí sa prinavrátili k nejakej aktivite a začali sa viac hýbať, sa začali cítiť lepšie. Naopak, ľudia, ktorí ostali verní sedavému spôsobu života, sa príznakov depresie a úzkosti nezbavili.

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Hlavný autor štúdie, Dr. Jacob Meyer, sa vyjadril nasledovne: “Sedenie je záludné, pretože ho robíme počas celého dňa – bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali.”

Štúdie sa zúčastnilo celkom 2000 respondetov, ktorých úlohou bolo zaznamenávať si, koľko času strávia pri obrazovkách, koľko cvičením, koľko sedením, varením a inými aktivitami. 

Aké sú teda odporúčania autorov štúdie? Vedci potvrdzujú, že home office je z tohto pohľadu veľmi náročný a takisto obdobie, kedy človek nemá veľa možností, kam ísť. Pre zachovanie svojho ako fyzického, tak hlavne psychického zdravia sa ale snažte robiť všetko, čo je vo vašich možnostiach.

Tak napríklad, ranná a večerná prechádzka hoci len okolo bloku vám zaberú 10 či 15 minút, no môžu mať naozaj obrovský dopad. A je to predsa to najmenej, čo pre seba môžeme urobiť. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov