Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels

Ak by ste tipovali, že ide o alkohol, mýlite sa.

Demencia je čoraz závažnejším problémom. Trápi totiž čoraz viac ľudí a čo je ešte horšie, veková hranica jej začiatku sa neustále znižuje. Niet sa preto čo čudovať, že vedci sa venujú jej výskumu čoraz viac a snažia sa ju preskúmať naozaj do hĺbky. Dôkazom toho je aj toto zaujímavé zistenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Spring publikoval jednu veľmi zaujímavú štúdiu, ktorá upozorňuje na skupinu nápojov, ktoré sú pre vznik demencie naozaj rizikové. Ide o sladené, ale dokonca aj umelo sladené (teda diétne) nápoje, ktoré pije väčšina ľudí – či už každodenne alebo aspoň občas.

Publikovanej štúdii sa podarilo dokázať, že ľudia, ktorí pijú sladené nápoje, majú tendenciu mať horšiu pamäť, zmenšený mozog a menší hipokampus (oblasť mozgu nevyhnutná pre učenie a pamäť). Prekvapením ale je, že “diétne” nápoje neobstáli lepšie. 

V ďalšej štúdii sa totiž ukázalo, že ľudia ktorí pijú práve tieto diétne limonády, disponujú až 3x väčším rizikom vzniku demencie a dokonca aj mŕtvice v porovnaní s ľuďmi, ktorí ich nepijú.

Profesor Sudha Seshadri, ktorý tento výskum viedol, sa vyjadril nasledovne: “Tieto štúdie síce nie sú konečné, ale údaje sú jednoznačné a vyplývajú z nich jasné odporúčania.”

Photo by fajri nugroho from Pexels

Ako teda môžeme vidieť, sladené nápoje nemajú na naše celkové zdravie pozitívny vplyv a navyše, nahradenie cukru umelými sladidlami vôbec nepomáha. Vedci preto majú jednoznačné odporúčanie – nahradiť ich čistou vodou. 

Okrem negatívneho vplyvu na už vyššie zmienené ochorenia sa nadmerný príjem cukru spája aj s obezitou, cukrovkou či srdcovými chorobami. 

Daná štúdia teda potvrdila, že cukor je skutočným jedom pre mozog. Jeho toxickosť dokonca potvrdila aj ďalšia štúdia, ktorá ukázala, že príliš veľa cukru v strave ničí dôležitý enzým, ktorý pomáha bojovať proti počiatočným štádiám Alzheimerovej choroby. 

Ako teda môžeme vidieť, skutočne niet nad pohár čistej vody alebo nad šálku vášho obľúbeného čaju. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov