Foto: pixabay.com

Vedci tvrdia, že toto sú tipy, ktorými by ste sa mali riadiť, ak chcete vyhrať akýkoľvek spor.

Nikto nechce prehrať hádku. Každý chce, aby ten druhý pochopil, že sa mýli, a pravda je niekde úplne inde. Hádky dokážu niekedy vyústiť do celkom horúcich konfliktov a každá strana chce vyhrať. Ale ako? Toto je podľa vedcov stratégia, vďaka ktorej sa vám to podarí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď sa povie slovo „spor“, každý si väčšinou predstaví, ako miestnosťou lietajú taniere a facky a na záver sa buchne dverami. Ale niekedy to vôbec nemusí byť zlá vec. Teda, nie to s tými taniermi, no pokiaľ sa hádka podobá viac skôr diskusii či výmene názorov, potom je to dobrý nástroj na vyriešenie mnohých problémov.

Ale aj tak, ako mať víťazstvo na svojej strane? Vedci tvrdia, že všetko je to o tom, aby ste pochopili svojho oponenta a dodržiavali trochu etiky.

#1 Začnite správne

Pokiaľ nezačnete zo správneho konca, potom ani koniec v podobe víťazstva nebude jednoduchý. Ak chcete vyhrať hádku, potom sa musíte na prvom mieste zamyslieť, ako alebo prečo ste sa do nej vlastne dostali.

  • Dbajte na detaily. Premyslite si, akým tónom budete hovoriť, alebo aký slovník budete používať (iné je, keď sa hádate s kolegom alebo s niekým z rodiny).
  • Vždy podnecujte toho druhého, aby vám vysvetlil to, čo povedal. Položte otvorené otázky a trvajte na celkovom vysvetlení.
  • Počúvajte vášho oponenta a dajte mu to najavo. Vyvolá to v ňom voči vám mierne sympatie a môže sa zmierniť.
  • Neodbočujte z témy a vždy hovorte k veci.

    unsplash.com

#2 Dávajte pozor na reč tela

Reč tela je presne tak dôležitá, ako verbálna komunikácia, a aj pre to by ste ju nemali podceňovať.

  • Zrkadlite reč tela vášho oponenta. Napríklad, rovnako si prekrížte nohy či zdvihnite pohár v tom istom čase. Samozrejme, nepreháňajte to. Ak to urobíte správne, potom budete pre toho druhého dôveryhodnejší, takže bude pravdepodobnejšie, že vám napokon uverí
  • Dôležitý je aj očný kontakt. Vedci však prišli na to, že ak chcete vyhrať hádku, potom by nemal byť až príliš intenzívny – najmä, ak vysvetľujete svoj názor. Naopak, ak sa vás snaží presviedčať ten druhý, potom od očného kontaktu neupustite.

#3 Poznajte svojho oponenta

Hovorí sa: “Priateľov si drž blízko ale nepriateľov ešte bližšie.“ A presne to platí aj v tejto situácii. Ak poznáte, s kým máte dočinenia, potom viete, čo naňho platí, ako naňho máte ísť či ako sa s ním rozprávať. Viete, aké hry dokáže hrať. Viete, kde ležia jeho slabé stránky, a naopak, v čom je neporaziteľný. Dokážete určiť, či bude útočiť skôr faktami alebo emóciami. A na základe všetkých informácií, ktoré dokážete nahromadiť, budete vedieť, čo bude pre vás najlepšie.

unsplash.com

#4 Nebojte sa ukázať svoje emócie

Ak sa hádate bez emócii, potom skôr pripomínate robota, než človeka. A to nie je správny smer na ceste za výhrou.

  • Každý problém, aj keď je založený na faktoch, má aj nejakú emocionálnu časť. Nebojte sa použiť city, môže to pomôcť.
  • Naopak, neprežeňte to, ak sa nachádzate v pracovnom alebo profesionálnom prostredí.
  • Výskumy ukazujú, že ľudia budú pravdepodobnejšie sympatizovať skôr s jednotlivcami, ako so skupinou ľudí. Využite túto informáciu vo svoj prospech.
  • Nepoužívajte prehnané príklady a slová ako: vždy, nikdy, všetci, nikto a podobne.
  • Nebojte sa zakomponovať do vášho prejavu aj nejaký príbeh. Ľudia milujú príbehy a je to efektívny spôsob, ako skombinovať fakty a emócie.

#5 Presviedčajte ich aj nenápadným spôsobom

Tým, že pridáte do svojich viet výrazy ako: “No nie je to tak?“ alebo “Nemyslíš?“ presviedčate toho druhého o správnosti svojho názoru. No výhoda je v tom, že si to vôbec neuvedomuje.

unsplash.com

#6 Hádajte sa vyspelo a múdro

Ukážte, že ste vyspelý a rozvážny človek na úrovni a dodržujete etiku. Nechajte vášho oponenta dopovedať a keď začnete rozprávať vy, najprv zopakujte, čo povedal ten druhý. Prehĺbi to dôveru medzi vami.

#7 Ukážte, že ste veľký človek

Nenechajte sa strhnúť emóciami. Zostávajte v pokoji, používajte pokojný hlas, hovorte pomaly a jasne. Zvyšovanie hlasu vám vôbec nepomôže, tak na to rovno zabudnite. A pamätajte, že aj keď chcete vyhrať, nemusíte byť jediný človek, ktorý má pravdu.

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov