Foto: pexels.com

Využite tieto psychologické triky a staňte sa majstrom každej konverzácie.

Predstavte si, že ste pánom akejkoľvek konverzácie a dokážete prinútiť ľudí urobiť presne to, čo chcete. Naozaj krásna predstava, však? A čo je ešte lepšie, vôbec to nie je tak zložité. Stačí využiť niekoľko poznatkov, či lepšie povedané, tipov a trikov z psychológie, a aj z vás sa behom sekundy môže stať profesionál (čo sa konverzácií týka).

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktoré tipy to sú?

#1 Ak neviete, o čom máte rozprávať, nechajte rozprávať toho druhého o sebe. Využite aktívne počúvanie, prikyvujte hlavou a miestami položte otázku, ktorá len toho druhého uistí, že naozaj počúvate a máte záujem.

#2 Ak chcete s niekým nadviazať kontakt, no nedarí sa vám to, skúste si s ním najprv zosynchronizovať vaše dýchanie.

#3 Psychológovia veľmi často a veľmi radi využívajú otázku: „Pochopil/a som to správne, že…?“ Je to totiž skvelá otázka, ktorá vášmu konverzačnému partnerovi našepká, že ste ho naozaj počúvali a dokonca sa na svoje tvrdenia pozrie viac kriticky.

#4 Ak spoločenské akcie nie sú práve vašou šálkou kávy a zvyčajne sa na nich necítite príjemne, skúste tomu tentokrát predísť tým, že prídete o čosi skôr. Dostane sa vám tak dosť času na to aby, aby ste si našli nejaké dobré, pohodlné miesto a zvykli si na prostredie. A navyše, ľuďom, ktorí prídu neskôr, sa vždy dostane viac pozornosti ako tým, čo tam už sú.

#5 Ak viete, že na nejakom stretnutí sa vás chystá niekto skritizovať, sadnite si vedľa neho. Je to zaručený trik, ktorý takúto osobu hneď schladí a vy sa vyhnete zbytočným hádkam.

unsplash.com

#6 Táto rada nie je práve veľmi etická, ale na druhej strane je veľmi efektívna. Ak sa chcete medzi ostatnými cítiť sebavedomejšie, predstavte si, že ste kráľ alebo kráľovná a ostatní sú vaši poddaní. Nenechajte sa však touto rolou až príliš uniesť.

#7 Neukladajte žiadne knihy, tašky či iné veci medzi vás a vášho konverzačného partnera, ak sedíte za stolom. Ak to nemáte kde inde položiť, držte to v jednej ruke. Ak to totiž necháte medzi vami alebo to budete držať obomi rukami, vysielate signály, že sa s tým druhým vôbec nechcete rozprávať.

#8 Ak chcete, aby vaše tvrdenia nabrali na vážnosti, povedzte, že ste sa to naučili od svojho otca.

#9 Keď sa zoznamujete s niekým novým, skúste si všimnúť farbu jeho očí a usmejte sa. Takýmto spôsobom váš očný kontakt bude totiž intenzívnejší a o čosi dlhší a tá druhá osoba o vás ihneď získa dobrú mienku.

#10 Keď niekto povie ofenzívny a nemiestny vtip na vašu adresu, poproste ho, aby ho zopakoval, či aby ho vysvetlil. V takomto prípade totiž vtip prestane byť vtipný a daná osoba už nepovie nič, pretože sa bude cítiť zahanbene.

#11 Keď poviete: “Potrebujem tvoju pomoc“, daná osoba sa bude cítiť dôležito a naozaj vám ochotne so všetkým pomôže.

#12 Ak si s niekým budete podávať ruky, uistite sa, že ich máte teplé. Teplé dlane totiž vytvárajú lepší dojem.

#13 Ak ste boli pozvaní na nejakú akciu a ešte nie ste rozhodnutí, či tam chcete zostať alebo nie, potom povedzte hostiteľovi už predom, že prídete, no neviete, ako dlho sa budete môcť zdržať, pretože očakávate dôležitý hovor.

#14 Ak chcete ľudí o niečom presvedčiť, vyhnite sa frázam ako “Ja si myslím, že… alebo „Podľa mňa je to tak…“.

pixabay.com

#15 Ak máte problém zapamätať si mená iných, snažte sa ich opakovať hneď po predstavení tým, že ich budete používať. Nielenže si ich ľahšie zapamätáte, ale ten druhý o vás získa naozaj vysokú mienku.

#16 Snažte sa, aby ste mali pred akýmkoľvek stretnutím dobrú náladu. Zapôsobí to na ľudí pozitívne, pretože sa vo vašej prítomnosti budú cítiť dobre. Zároveň, emócie sú spojené so spomienkami, čiže keď si na vás spomenú, vždy sa budú cítiť tak dobre.

#17 Ak ste si od niekoho požičali nejakú nádobu na jedlo, keď mu ju budete dávať späť, skúste ju naplniť taktiež nejakou dobrotou. Je to jednoduchý spôsob, ako si zvýšiť sympatie v očiach iných.

#18 Keď idete na pracovný pohovor, predstavte si, že už vás dávno prijali a toto je len stretnutie, kde si idete dohodnúť bližšie detaily. A nezabudnite ich uistiť, že ste naozaj tá najlepšia voľba.

#19 Ak sa vás niekto pýta veci, ktoré vám už naozaj lezú krkom, skúste aj vy jemu klásť otázky a popri tom napodobniť jeho štýl rozprávania, jeho vyjadrovanie, postoj, jednoducho všetko. Uvidíte, že veľmi rýchlo prestane.

#20 Postavte sa vedľa človeka, ktorý má tendenciu sa s vami najviac hádať. Vyhnete sa tak zbytočným problémom.

pixabay.com
brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov