Nenechať sa vytočiť. To by mal byť základ každej silnej osobnosti. Je to ale vôbec možné? Prekvapivo áno, ak vám teda nechýba týchto 6 kvalít.

Poznáte to. Snažíte sa byť v pohode, no len čo vstanete z postele, čaká vás kolotoč udalostí, ktorých cieľom je vyviesť vás z rovnováhy. Zaspíte do práce, dôjde vám káva a okrem toho trčíte v zápche. Ako sa nenechať vytočiť? V čom spočíva fenomén absolútneho pokoja? Niekedy sa necháme vytočiť veľmi ľahko. Ak však popracujete na týchto šiestich kvalitách, môže to byť aj inak. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako je to možné dosiahnuť? Návod je naozaj jednoduchý. V prvom rade by ste si svoj vnútorný pokoj a mier mali stanoviť ako svoju hlavnú prioritu. Nemusíte mať na Vianoce povysávaný celý byt. Veď príde Ježiško, nie kontrola z hygieny. Nezaoberajte sa zbytočnosťami a nedovoľte nikomu, aby vás vytočil. Ak vás vyvedie z miery, on vyhrá. Vy prehráte. Pestovanie týchto šiestich návykov vám pomôže zachovať si pozitívny vnútorný stav.

#1 Poznáte svoju hodnotu

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Ak poznáte svoju hodnotu, nebudete si robiť ťažkú hlavu z toho, čo si o vás šuškajú ostatní. Nebude vás trápiť ani to, že tete Jarke z druhého kolena sa nepáči, že žijete na divoko s frajerom. Viete, že ste jedineční. A na tom môžete stavať.

#2 Sústredíte sa na tie veci, ktoré viete ovplyvniť

Ak niečo nemôžete zmeniť, treba to prijať a pokiaľ možno čo najskôr vypustiť z hlavy. Neovplyvníte počasie (to dokáže len Kim Čong-un) ani názor ostatných. Môžete mať ale pod kontrolou ostatné veci v živote. Napríklad aj to, s kým sa budete stretávať. Ak vám niekto neustále odčerpáva energiu, znížte frekvenciu osobných stretnutí na minimum.

#3 Milujte sa

Toto radia všetci duchovní majstri. Samozrejme, že nemajú na mysli egoizmus, ale zdravú sebalásku, ktorá z nás nerobí zakomplexované bytosti. So schopnosťou milovať je späté aj umenie povedať „NIE“. Skúste to zakomponovať do svojho života.

#4 Nepočúvate svoje vlastné strachy

Photo by Julia Caesar on Unsplash

Každý sa niečoho bojí. No strach je neraz len obrovská nafúknutá bublina. Ak nenačúvate svojim strachom, neznamená to, že sa automaticky nebojíte. Môžete sa báť. Len si v mysli prestanete vytvárať rôzne katastrofické scenáre. Veta „Čo ak…“ už napáchala nemálo škôd.

#5 Odpúšťate

„Chybovať je ľudské, odpúšťať je božské.“ A je to naozaj tak. Ak viete odpustiť, nič vás tak ľahko nevyvedie z miery. Viete sa povzniesť nad chyby a zlyhania ostatných. Je to prirodzené. Všetci robíme chyby a všetci by sme sa mali naučiť sa ich aj odpúšťať.

#6 Žijete každý deň naplno

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Naplno milujete, naplno si vychutnávate každý okamih. Nikto nevie, kedy príde jeho posledný deň. A každý by si mal byť vedomý toho, že zajtrajšok vôbec nemusí prísť.

Ak si budete chrániť svoj vnútorný pokoj ako ten najväčší diamant, nikto vás len tak ľahko nebude vedieť vytočiť. Konieckoncov, prečo by ste sa mali nechať rozhádzať nejakým hlupákom?

Pozri aj: Ľudia nevedia, že týchto 30 vecí robíte, pretože už máte zdravé sebavedomie

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov