Hovorí sa, že kto niečo nezažil na vlastnej koži, len ťažko môže pochopiť, aké to je.

Platí to aj o psychických ochoreniach. Ľudia, ktorí nimi trpia, sú vnímaní ako postihnutí a neschopní zaradiť sa do spoločnosti. Pri správnej liečbe však aj chorí dokážu žiť normálny život. Možno máte dokonca aj priateľov, ktorí sú chorí, no ani o tom neviete. Je však potrebné o psychických ochoreniach vedieť a snažiť sa ich pochopiť. Prinášame vám preto príbehy ľudí, ktorí si prešli mimoriadne náročnými chvíľami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Schizofrénia – Elyn

Každý z vás už iste stretol na ulici človeka, ktorý bol podivne oblečený, zjavne podvýživený a mrmlal si niečo sám pre seba. Je možné, že ten človek nebol opitý, ale trpel schizofréniou. Schizofrénia si nevyberá a trpieť ňou môže aj študentka prestížnej vysokej školy, akou bola aj Elyn. Jej problémy sa začali v prvom semestri. Jedného dňa sa so spolužiačkami Rebel a Val dohodla, že si budú večer v knižnici vypracovávať zadanie do školy.

Z ničoho nič začala Elyn rozprávať veci, ktoré nikomu nedávali zmysel: „Bodky sú na tvojej hlave. Hovorievala to Pat. Zabila si už niekoho? Skáču aj okolo vás slová? Myslím, že niekto infiltroval moje poznámky. Neverím kĺbom, ale držia naše telo pohromade.“ Elynine spolužiačky boli vydesené, Elyn sa však zdvihla a vrátila sa do svojej izby. Nedokázala sa ale na nič sústrediť, hlavou sa jej preháňali pomarančovníky a vraždy, o ktorých si bola istá, že je za ne zodpovedná.

Foto: unsplash

Čoskoro sa príznaky zhoršili natoľko, že ju rodina a priatelia vzali za psychiatrom. Našťastie však nezostala pripútaná na lôžko. Má veľa blízkych priateľov, rodinu, ktorá ju miluje a manžela. Napriek prekážkam sa Elyn nikdy nevzdala a stala sa z nej profesorka. Vyučuje právo, psychiatriu a psychológiu na vysokej škole.

Bipolárna porucha

Diagnostikovať bipolárnu poruchu je náročné, pretože jedinec si často neuvedomuje, že s ním niečo nie je v poriadku. Prvé príznaky sú nenápadné, človek veľa a rýchlo hovorí, má veľa energie a zdá sa, že spánok vôbec nepotrebuje. Prvé príznaky nepostrehol nikto ani v prípade tohto človeka.

Mal skvelú náladu, pripisoval to však tomu, že je čerstvo zamilovaný. Písal básne, naplánoval koncert a výlet do Ruska. Celý deň bol na nohách, zoznamoval sa s novými ľuďmi, obišiel saunu, posilňovňu a nespal celú noc, pretože sa zhováral s miestnymi. Ráno usporiadal barbeque a zdalo sa, že svet je ružový a krásny. V tom čase si už však musel od kolegu požičať peniaze, pretože minul všetky svoje úspory. Keď sa vrátil do svojho bytu, rozhodol sa, že ho celý zreorganizuje. Práve v tomto období si kolegovia všimli, že niečo nie je v poriadku a rozhodli sa zavolať záchrannú službu. Dobre urobili, pretože mužovi bola diagnostikovaná bipolárna porucha.

Ďalší človek trpiaci bipolárnou poruchou zas priznáva, že sa bojí pocitu šťastia. Vie totiž, že po ňom nasleduje hlboká depresia a nevie, ako dlho ju ešte bude zvládať. Štatistiky uvádzajú, že až 20 percent ľudí trpiacich bipolárnou poruchou sa napokon pokúsi o samovraždu.

OCD

Žena trpiaca OCD priznáva, že život s týmto ochorením je hotovým peklom. Ani jediná činnosť nemôže byť vykonaná bez istého rituálu, takmer nikde preto neprídete načas. Ďalším neznesiteľným príznakom sú vtieravé myšlienky, ako napríklad: „Ak tú fľašu šampónu neotočíš, tvoja mama dnes v spánku zomrie a bude to tvoja vina. Ak ten nôž nedáš presne do stredu stola, niekto ho zhodí, bodne sa a zomrie a bude to tvoja vina.“ Každá činnosť sa tak mení na boj o život.

Foto: unsplash

Tourettov syndróm

Tourettov syndróm sa vyznačuje nekontrolovateľnými tikmi, pri ktorých človek rozhadzuje končatinami a vykrikuje náhodné slová a neexistuje spôsob, akým by to dokázal ovládať. Dôležité je nájsť si chápavého a milujúceho partnera, ktorý vám pomôže znášať pohľady ľudí, keď na ulici zakričíte na náhodného okoloidúceho nejakú obscénnosť.

Schizofrénia – Cecilia

Na vysokej škole sa objavili prvé príznaky schizofrénie aj u Cecilie. Z ničoho nič sa u nej objavili halucinácie. Videla, ako ju prenasleduje klaun ako vystrihnutý z hororu a zakaždým, keď sa priblížil, štuchol ju alebo pohrýzol. Potom sa však zjavilo dievča, ktoré vždy vedelo, čo povedať, aby sa Cecilia cítila naozaj zle. Najhoršie na tom bolo, že dievča malo nožík a neustále sa Ceciliu pokúšalo bodnúť, niekedy aj do tváre. Predstavte si, že by vás neustále prenasledovali takéto nočné mory a vy by ste sa mali sústrediť na školské povinnosti.

Foto: unsplash

Keď sa Cecilia zdôverila matke, tá ju odhovárala od toho, aby vyhľadala pomoc. Napokon si preto siahla na život. Našťastie prežila a vyhľadala odborníka. Ten jej pomohol postaviť sa znova na nohy a Cecilia sa rozhodla, že už viac nebude schizofréniu držať v tajnosti. Založila si blog, aby mohla poskytnúť potrebnú oporu podobne trpiacim ľuďom a dokonca vystupuje aj na konferenciách.

Nikdy nesúďte človeka, ktorý sa nespráva podľa toho, ako káže spoločnosť. Nemôžete vedieť, čím si prechádza a či práve nepotrebuje vašu pomoc.

Pozri aj: Progéria: Strašné ochorenie, ktoré mení deti na starcov. Aj takéto sú jej prejavy

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov