Nie vo všetkých situáciach je vhodné hovoriť. Ako napríklad v týchto.

V našom živote sú situácie, ktoré si vyžadujú, aby sme sa nebáli a aby sme konečne prehovorili. No na druhej strane, sú aj isté situácie, ktoré si vyžadujú naše mlčanie. Namiesto zbytočných slov, ktoré by nás mohli neskôr mrzieť, by sme si radšej mali zahryznúť do jazyka a nepovedať nič. Toto je 8 presne takých prípadov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Keď nemáte dostatok informácii

Harlan Ellison, jeden z úspešných spisovateľov histórie, raz povedal: „Nemáte právo na váš názor. Máte právo na váš názor podporený informáciami. Nikto nemá právo byť nevedomý.“ Či už s ním budeme súhlasiť, alebo nie, rozprávanie sa na tému, o ktorej nemáte takmer žiadne informácie alebo dôkazy, by sme radšej mali vynechať. Niekedy, keď nepoznáme všetky fakty a okolnosti,  je lepšie držať jazyk za zubami.

#2 Keď máte pocit, že vaše slová niekoho zrania

Určite sa vám už stalo, že ste uprostred konverzácie povedali niečo, čo ublížilo niekomu inému. Každý z nás však už predom vie,  či slová, ktoré vysloví budú kruté. Ak teda máte pocit, že by mohli niekoho zraniť, dvakrát si premyslite, čo poviete.

pexels.com

#3 Keď ide o slová, za ktoré sa budete hanbiť

Rovnako ako predchádzajúci prípad, aj tento sa týka našej impulzívnosti. Konáme s horúcou hlavou a naše tvrdenia vyrieknuté v hneve môžu ublížiť druhému, ale aj nám. A pocit hanby za to, že ste povedali niečo, čo ste povedať nikdy nemali, rozhodne za to nestojí.

#4 Keď nie ste na rade

Pravdou je, že v dnešnej dobe je počúvanie veľmi vzácna a zriedkavá činnosť. Príliš veľa ľudí by radšej rozprávalo, než počúvalo, a to nie je správne. Boh nám predsa dal dve uši a jedny ústa a presne v takomto pomere by sme ich mali aj používať. Neskáčme si navzájom do reči a namiesto toho radšej pozorne počúvajme.

#5 Keď nemáte čo povedať

pexels.com

Nepríjemné ticho vie byť niekedy neznesiteľné, to áno. Ale ak nemáte čo povedať, niekedy bude lepšie, ak nepoviete naozaj nič.

#6 Keď sa vám niekto vysmieva

Nikto nie je imúnny voči šikanovaniu alebo posmievaniu. No nie je žiadny dôvod, aby ste odpovedali každému, kto sa k vám takto detinsky správa. Vy máte vlastnú moc na ukončenie konverzácie – použite ju.

#7 Keď máte zlú náladu

Keď máte zlú náladu a vaše emócie sú negatívne, môžu zamaskovať váš úsudok. Potom by ste sa mohli dostať na zlú cestu, po ktorej kráčať určite nechcete.

#8 Keď môžete robiť niečo produktívne

Čas, ktorý plytváme na nekonečné rozprávanie o ničom by sme pokojne mohli využiť na robenie niečoho produktívneho. Nie je prekvapením, že zapojenie sa do náhodného rozhovoru je bežným prostriedkom na vyhýbanie sa povinnostiam.

Pozri aj: 10+ sarkastických citátov, ktoré vám zlepšia náladu aj počas tých najhorších dní

powerofpositivtiy
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov