Možno ste niekde vyhoreli na plnej čiare. Ale nesmúťte, nie je to koniec sveta.

Vyhorenie. Zlyhanie. Ten hrozný pocit, keď ste obetovali niečomu všetko – úplne všetky prostriedky, ktoré ste len mohli a aj tak to nevyšlo. Vsádzali ste len a len na to, boli ste si takmer istí, a aj tak teraz nemáte nič. Áno, je to hrozné. A demotivujúce. Ale dobrou správou je, že sa z toho dá dostať. A nie len to, dokonca to dokážete využiť aj vo svoj prospech aby ste boli ešte lepší.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako? Tu máte hneď sedem tipov priamo od odborníkov.

#1 Na chvíľu si oddýchnite

Vypnite telefón a počítač, na nejaký čas sa odhláste zo všetkých sociálnych sietí, zoberte sa niekam ďaleko a na chvíľu si doprajte oddych a relax. Uvidíte, ako sa vám prečistí hlava, usporiadajú myšlienky a všetko sa potom bude zdať oveľa jednoduchšie.

#2 Nezabúdajte ani na svoje telo

Nielen vaša myseľ potrebuje oddych, podľa odborníkov zregenerovať potrebuje aj vaše telo. Nezabudnite na kvalitnú stravu, dostatok vody a vitamínov a nejakú fyzickú aktivitu, ktorá z vás vybije aj tú poslednú zlosť a vyplaví endorfíny – hormóny šťastia.

#3 Nájdite chybu

Vaše vyhorenie bolo následkom nejakej chyby a vašou úlohou je teraz tú chybu nájsť a postarať sa o to, aby sa už viackrát neopakovala. A to dosiahnete jedine vtedy, ak budete sami k sebe maximálne úprimní a otvorení.

unsplash.com

#4 Urobte v živote zmeny

A ako už bolo spomenuté vyššie, teraz, keď už viete, prečo ste vyhoreli, je na vás, aby ste skúšali rôzne iné alternatívy, vďaka ktorým sa vyhorenie už nebude opakovať. Nebojte sa v živote zmeny. Možno zmena je presne to, čo potrebujete. Majte otvorenú myseľ a žiadny nápad nezahadzujte hneď do koša.

#5 Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás podporujú

Aj keď nikto nestojí o ľútosť, a verím, že ani vy nie, mať pri sebe ľudí, ktorí by vás podržali v ťažkých časoch rozhodne nie je na škodu. Ak totiž nemáte v živote naozaj nikoho, o koho by ste sa mohli oprieť, riskujete, že vyhorenie príde znova a znova. Mať okolo seba tých správnych ľudí je naozaj základ všetkého.

#6 Prijmite vaše nové ja

Áno, zdá sa, že po vyhorení akoby sa celý váš svet úplne zmenil. Tak sa netrápte, že už to nie je tak ako predtým, ale vyťažte z tej zmeny čo najviac. To, čo bolo už je preč a nebude sa viac opakovať. Preto jediné, čo musíte urobiť, je zvyknúť si na to vaše nové ja a nebáť sa ho. Veď predsa tentokrát ste už silnejší, skúsenejší a odvážnejší, tak načo toľko pochybností?

#7 Nezabúdajte na vaše vášne

Možno vás vyhorenie úplne odradí. A možno máte pocit, že by ste so všetkým najradšej prestali a už nikdy sa k tomu nevrátili. Ale preukážte si láskavosť a nevzdávajte sa. Spomeňte si, prečo ste vlastne začali. Spomeňte si, čo je vašou vášňou a prečo to všetko robíte. Áno, raz ste zlyhali, ale každý šampión musel najskôr prehrať. Nenechajte váš neúspech, aby vás položil na kolená. Dovoľte mu byť skôr ešte väčšou motiváciou na to, aby ste vstali.

unsplash.com

Pozri aj: Syndróm vyhorenia: Ak je vám týchto 6 príznakov známych, ste v ohrození

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov