Je povedať NIE naozaj také jednoduché?

Počas života musíme čeliť mnohým situáciám. Niektoré urobíme s radosťou a elánom, do iných nás zas bude potrebné donútiť. Vyskytnú sa situácie, ktoré nebudeme chcieť urobiť ale nakoniec urobíme a budeme za to radi, pretože to bolo správne. Rovnako sa však vyskytnú aj situácie, ktoré nebudeme chcieť urobiť, pretože už teraz vieme, že to nie je správne, že to nie je niečo, čo chceme, že to nie je niečo, z čoho budeme mať neskôr radosť. A presne v takých prípadoch by sme mali povedať jednoducho NIE. Prečo?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Pretože vás nenapĺňajú radosťou

Chápem, že v živote nie vždy máme to šťastie, aby sme mohli robiť iba veci, ktoré nás napĺňajú radosťou a ktoré nás robia šťastnými a tiež chápem, že niekedy jednoducho musíme urobiť aj nepríjemné veci, pretože tie nás v konečnom dôsledku dokážu nasmerovať na náš chodník za šťastím. Ale toto nie je tento prípad. Dajte na svoju intuíciu, počúvajte svoj vnútorný hlas a verte si. Ak je to niečo, čo vás raz neurobí šťastným, neurobí vás to šťastným už nikdy.

#2 Pretože vám nepomôžu rásť ako človeku

My, ľudia, by sme mali robiť najmä činnosti a aktivity, ktoré by nám dopomohli k nášmu osobnostnému rastu. A preto sa spýtajte samých seba: Nič ma to nenaučí? Neodnesiem si z toho žiadne nové poznatky? Nepriučím sa ničomu novému? Nebude to pre mňa hodnotná skúsenosť? Ak sú vaše odpovede záporné, viete na čom ste.

unsplash.com

#3 Pretože to nie sú vaše plány – ale plány niekoho iného

Veľakrát sa ocitáme v situáciách, v ktorých by sme nechceli ani byť, a to len kvôli tomu, že sme išli za hlasom iného človeka a nie za hlasom vlastného srdca. Ak je to niečo, čo naozaj nechcete urobiť – chce to urobiť iba váš kamarát alebo známy a vy ste sa v tom celom ocitli ako „obeť“, nie sú to vaše plány, ale jeho.

#4 Pretože máte lepší nápad ako vyplniť čas

Keď vám dokáže prísť na myseľ množstvo iných, lepších, efektívnejších, produktívnejších a zmysluplnejších spôsobov ako využiť ten čas, ktorý by ste strávili robením niečoho, čo v skutočnosti ani nechcete, tak do toho jednoducho nechoďte.

#5 Pretože sa necítite príjemne

Niektoré veci nechceme urobiť, pretože cítime, že nám nie sú po vôli, cítime, že sú proti našej srsti. V takýchto situáciách sa necítime príjemne, necítime sa príjemne v okolí tých ľudí, ktorí tam budú prítomní a už len keď na to pomyslíme, prebehne nami vlna nechuti.

unsplash.com

#6 Pretože viete, že aj keď do toho nepôjdete, nebudete to ľutovať

Niekedy je to jednoducho tak – situácia sa na prvý pohľad javí ako presne taká, do ktorej nechceme ísť. Ale ak sa započúvame do nášho vnútra, zistíme, že ju vlastne urobiť chceme, len máme strach. Cítime, že aj napriek všetkému, ak by sme do toho nešli, veľmi by sme to ľutovali. Ak sa však jedná o situáciu, pri ktorej jednoducho viete, že nikdy nebudete ľutovať, že ste sa jej nezúčastnili, potom je jasné, že pre vás nemá význam a neoplatí sa na ňu mrhať vašou drahocennou energiou.

#7 Pretože môžete

Nakoniec asi treba už iba povedať, že môžete. Môžete povedať nie. Naozaj. Je to presne také jednoduché. Nie a hotovo. Nikomu nemusíte vysvetľovať svoje dôvody. Ak ste presvedčení o tom, že to skutočne nechcete, nemusíte to urobiť. Nemusíte povedať áno. Aspoň raz sa zachovajte „sebecky“ a rozhodnite sa za seba. Nie? Nie. Bodka.

Pozri aj: Nebojte sa samoty. Toto je 7 spôsobov, ako vám čas strávený osamote zmení život k lepšiemu

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov