Depresia - rovnako, ako každá choroba - výrazne ovplyvňuje a mení každodennú ľudskú existenciu.

Nič, čo je spojené s depresiou, nie je jednoduché. Podľa výskumov, depresiou trpí približne 300 miliónov ľudí po celom svete. Tí prežívajú denne nielen mnohé psychické, ale aj fyzické problémy, ako napríklad bolesti hlavy, problémy s trávením, únavu, podráždenosť, nedostatok motivácie alebo ťažkosti s koncentráciou. Depresia teda poriadne ovplyvňuje náš každodenný život a preto musia ľudia, ktorí ňou trpia, denne zvádzať týchto 7 bojov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Často odkladajú bežné veci na neskôr

Pre väčšinu ľudí predstavuje návšteva kaderníka alebo zubára len ďalšie políčko v kalendári. Pre ľudí s depresiou sú však aj tie najjednoduchšie a najbežnejšie veci problémom. Nieže by boli leniví. Jednoducho nemôžu. Nedokážu. Aj keď chcú. A tak sa stáva to, že začnú odkladať aj takéto jednoduché povinnosti na tak ďaleko, ako sa len dá.

Spia viac, ako by mali

Depresia je sprevádzaná nadmernou únavou. To znamená, že tí, ktorí ňou trpia, môžu spať viac, ako je bežné. Teoreticky to nemusí byť až tak zlé, všakže? Veď každý má rád krátky spánok uprostred dňa. Bohužiaľ, ak trpíte depresiou viete, že aj keď sa zobudíte, nebudete oddýchnutí a plný energie. Práve naopak, stále budete unavení a vyčerpaní.

pexels.com

Zvyčajne nedotiahnu úlohy až do konca a nechajú ich nedokončené

Porucha duševného zdravia môže mať vplyv aj na pracovnú výkonnosť človeka. Príznaky, ako nedostatok motivácie alebo energie môžu zabraňovať jednotlivcovi, aby dokončil hocijakú úlohu. Podľa rôznych štúdii sú zamestnanci trpiaci depresiou menej produktívni a pochopiteľne majú aj viac absencií.

Vyhýbajú sa zábavným aktivitám

Depresia môže spôsobiť nedostatok záujmu o veci, ktoré nám kedysi boli príjemné. To by mohlo znamenať, že klasické oslavy, večierky, športovanie alebo iné činnosti, ktoré sme milovali, sa nám teraz môžu zdať nezaujímavé a už ich ďalej nechceme vykonávať.

Všetko vidia negatívne

Osoba, ktorá žije s depresiou, vidí všetko z toho pesimistického uhla pohľadu. Ľudia vidia všetko cez tmavé okuliare a zvyčajne majú pocit, že im nikto nerozumie.

pexels.com

Sú náchylnejší na stres

Ako by toho nebolo málo, ľudia trpiaci týmto závažným psychickým ochorením sú oveľa viac náchylnejší na stres, než ostatní. A viac stresu a stresových situácii len vyvíja ďalší tlak, ktorý prehlbuje negatívne pocity ešte viac.

Odháňajú od seba ostatných ľudí preč

Bežným sprievodným znakom depresie sú negatívne zmeny vo vzťahoch. Zmeny nálady môžu spôsobiť, že sú ľudia podráždenejší a nahnevanejší a majú tendenciu odháňať od seba všetkých preč. Niekedy však rovnako aj preto, pretože si myslia, že ich svojím smútkom zaťažujú. V týchto časoch však majú pre nich aj malé gestá obrovský význam. Ak cítia, že nie sú sami, že ste ich oporou a počúvate ich, neskutočne im to pomáha.

Pozri aj: „Anhedóniou“ trpí čoraz viac ľudí a možno medzi nich patríte aj vy. Viete, čo toto pomenovanie označuje?

huffingtonpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov