Tieto vety by ste mali z vášho myslenia rozhodne vynechať.

Náš vnútorný hlas sa k nám ozýva takmer vždy. Používame ho na riešenie problémov alebo na rozhovor so sebou samým. On je ten, ktorý nám hovorí, že sme silní a podarí sa nám to, ale taktiež je ten, čo tvrdí, že nie sme dosť dobrí. V našich hlavách máme naozaj pestrý svet. Takéto myšlienky však majú väčšiu moc, než by sme si mysleli, pretože majú vplyv na to, ako vidíme svet.

Článok pokračuje pod videom ↓

Napríklad, negatívne slová môžu zvýšiť stresový hormón, ktorý môže spôsobiť zmätok a má vplyv na zvládanie ťažkých situácii. Napriek tomu, že ide o vnútorný hlas, má rovnaký účinok, akoby boli slová povedané nahlas. Taktiež, čím viac si niečo budeme opakovať, tým bude mať tá myšlienka väčšiu váhu a tým bude „pravdivejšia“. Preto, nesabotujte samých seba a vyhnite sa týmto šiestim vnútorným dialógom.

#1 Dobre.

Je normálne povedať „dobre“ alebo „to je v poriadku“, keď s niečím súhlasíme. Problémom je to, že si to povieme aj vtedy, keď veci v poriadku nie sú a to u nás vyvoláva stav nepohodlia. Veľakrát to hovoríme len preto, aby sme už konečne umlčali ľudí okolo nás. Keď sa tak stane, mozog prestane hľadať iné alternatívy. Určite by ste sa mali vyhnúť súhlasu s vecami, ktoré sú proti vašej srsti, a ktoré vám neprídu správne.

unsplash.com

#2 Je to jednoduché.

Keď si úlohu predstavujeme ako veľmi ťažkú, môže to na nás pôsobiť až zastrašujúco. Lenže rovnako to funguje aj v opačnom prípade, keď si niečo predstavujeme ako príliš jednoduché a podceníme tak celkovú situáciu. Vyhlásiť, že niečo je jednoduché znamená, že máte potrebné zručnosti a dostatočné vedomosti na vyriešenie problému. Ak ich však nemáte, potom ide o podceňovanie. Taktiež to môže mať vplyv na ostatných. Zoberme si ako príklad hodinu jógy, kde inštruktorka ukáže krkolomnú pózu a povie, že urobiť niečo také „je jednoduché“. Ona však zabudla na to, že jógu praktizuje už niekoľko rokov, narozdiel od študentov, ktorý sa navyše budú cítiť hlúpo, pretože túto pózu nedokážu urobiť.

#3 Vždy to tak bolo.

Tradícia je skvelá, ale niekedy sa stáva neefektívnou. Ak sa na nové veci pozeráte starým uhlom pohľadu, nikdy neuvidíte ďalšie možné persektívy. Pokiaľ zostanete zaseknutý v minulosti, nikdy sa nebudete môcť naučiť nové veci. Napríklad, ak by sa ľudia nerozhodli, že vyskúšajú mobilné telefóny – a to aj napriek tomu, že už neboli na šnúre, tak ako pevné linky, ktoré boli veľmi populárne, dnes by sme v ruke nedržali svoj smartfón.

#4 Neviem.

Táto veta je pravdepodobne jedna z najhorších. Ak si povieme, že niečo „nevieme“, vopred sme samých seba odsúdili na prehru. Máte radi ľudí, ktorí sa len neustále sťažujú, no nikdy nič neurobia? To asi nikto. Lenže s touto vetou sa stávate jedným z nich. Učitelia s tým musia bojovať u žiakov neustále. Deti, ktoré vyhlásia, že niečo nevedia, sa v podstate vzdávajú pokusom. Skúšať a skúšať. To je kľúč k úspechu. Nabudúce, keď budete chcieť povedať „neviem“, povedzte radšej „neviem, ale zistím,“ či „neviem, ale vyskúšam“ a uvidíte, koľko vecí zrazu zvládnete.

unsplash.com

#5 Nemám z toho dobrý pocit.

Aj táto slovná fráza nás núti prestať hľadať nové riešenia. Rozdiel je iba v tom, že keď ju vyslovíte (alebo nevyslovíte, poviete si ju iba v duchu), cítite sa biedne. Ak z niečoho nemáte dobrý pocit, zastavte sa a premýšľajte prečo. Napríklad, predstavte si, že dostanete ponuku práce, no odmietnete ju, pretože z toho „nemáte dobrý pocit“. V tejto situácii musíte zistiť, prečo je to tak. Bol plat príliš nízky? Nepáčia sa vám hodnoty danej spoločnosti? Toto poznanie vás môže ušetriť stresu v budúcnosti.

#6 Je to nemožné.

Ak si to dokážete predstaviť, znamená to, že je to možné. Keď poviete, že niečo je nemožné, dovolíte, aby tento negatívny spôsob myslenia dominoval vašej perspektíve. Váš mozog, ktorý sa snaží len všetko uľahčiť, počuje: „To je nemožné“, a pracuje na tom, aby potvrdil toto vyhlásenie. Ak sa pokúsite urobiť niečo nové a myslíte si, že je to nemožné, potom sa nebudete snažiť nájsť spôsob, ako to urobiť. A pritom stačí, ak z tejto vety odstránime predponu „-ne“ a zmení sa nám tak celý naš svet k lepšiemu. Umožnite svojmu mozgu, aby splnil svoj potenciál na riešenie problémov.

Pozri aj: 5 dokonalých viet, ktoré vám pomôžu nadviazať komunikáciu s druhým človekom aj v tej najtrápnejšej konverzácii

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov