Snaha o absolútnu dokonalosť môže niekedy poriadne vyčerpať.

Snažíte sa všetko zvládnuť na 100% a často sa meníte na mulifunkčný spotrebič? Už od základnej školy ste jednotkár, ktorý si nemôže dovoliť sklamať rodičov či priateľov? Postupom času vám pribúdajú nové a nové úlohy a vy vôbec neviete povedať nie? Chcete zvládnuť všetko, sami, bez pomoci? Ak ste sa v tom našli, zbystrite pozornosť. Stali ste sa obeťou perfekcionizmu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak ste sa aj vy chytili do pasce dokonalosti, pravdepodobne u seba spozorujete týchto šesť znakov, ktoré vám dokonale strpčujú život. Byť dokonalým však nie je normálne. Naopak, táto snaha z vás môže urobiť vyžmýkaný citrón.

#1 Všetko dotiahnete do krajnosti

Photo by Maxime Gauthier on Unsplash

Neexistuje u vás zlatá stredná cesta. Ak sa napríklad rozhodnete držať diétu, pôjdete do poriadneho extrému. Pravdepodobne budete fungovať len na vode a pár kúskoch zeleniny. Takýto postoj máte aj k ostatným sféram každodenného života. Pracujete naplno, alebo naopak, celý deň nevyleziete z postele.

#2 Prokrastinácia

Tento pojem sa v našej spoločnosti skloňuje čoraz častejšie. A vždy so sebou prináša výčitky svedomia. Je to ten pocit, keď viete, že máte pred sebou hromadu roboty, no neviete sa k nej dokopať. Miesto toho sa zabudnete na internete, hráte hry na mobile alebo sa hoci pozeráte na bielu stenu. V skutočnosti je za týmto plytvaním času strach z neúspechu. A u perfekcionistov je to naozaj hlboko zakorenený strach zo zlyhania.

#3 Dokončiť projekty vám robí značné ťažkosti

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Perfekcionista robí viacero vecí naraz, avšak dokončiť to, čo začal, mu robí naozajstný problém. Vtedy však neostáva nič, len sa zaťať. Vždy je horšie situáciu si dookola predstavovať, než sa do nej pustiť na plný plyn. Čím skôr sa do toho pustíte, tým skôr to budete mať za sebou.

#4 Nie ste tímový hráč

Takíto ľudia len málokedy rozdelia prácu medzi viacerých ľudí. Najradšej si spravia všetko sami, pretože majú problém dôverovať iným ľuďom. Ak máte takú napríklad mamu, určite ešte teraz po vás poskladá vypratú bielizeň. Ona predsa najlepšie vie, ako sa skladajú ponožky.

#5 Málo priateľov

Photo by Ingridi Alves Photograph on Unsplash

Táto absencia blízkych ľudí taktiež súvisí s dôverou. Ak nikomu nedokážete veriť, len ťažko si vytvoríte dobré sociálne väzby. Radšej budete donekonečna odkladať stretnutia, vyhovárať sa na bolesť hlavy a najradšej budete sami so sebou. Samota je fajn. Ale niekedy môže byť naozaj kontraproduktívna.

#6 Plač nad rozliatym mliekom

Nech hodí kameňom ten, kto nikdy nezlyhal. Zlyhanie je prirodzená súčasť nášho ľudského vývoja. Avšak keď sa už niečo stalo, tak to už nemôžeme zmeniť. Treba sa s tým len vyrovnať. Perfekcionista sa však neustále bude vracať k spomienkam na svoje zlyhania. A to mu na pocite sebadôvery rozhodne nepridá.

Pozri aj: Týchto 16 fotografií predstavuje pre každého perfekcionistu alebo človeka s OCD hotovú nočnú moru. Dokážete sa na ne pozerať?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov