Skutky sú to, na čom aj tak záleží.

„Rečí ako koza bobkov, ale činy žiadne.“ Určite ste túto „životnú múdrosť“ neraz počuli. Žijeme vo svete, kde je to však úplne bežné. Ľudia nasľubujú hory-doly, ľudia neustále rozprávajú o všetkom, čo dosiahnu, ľudia jednoducho majú až príliš veľa rečí, no vždy, keď príde na lámanie chleba, teda na činy, každý sa stiahne. A pritom si nikto neuvedomuje jednu dôležitú vec, a to že v konečnom dôsledku na našich zámeroch absolútne nezáleží. Jediné, na čom záleží, sú skutky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo?

#1 Ste definovaní podľa toho, ako sa správate k ľuďom, nie podľa toho, ako ospravedlňujete vaše správanie

Každý má nejaký zámer, ktorým dokáže vysvetliť, alebo lepšie povedané, ktorým dokáže (ne)obhájiť svoje správanie. Čo ho viedlo k tomu aby urobil to a to. Ale viete čo? V konečnom dôsledku na tom aj tak nezáleží. Nezáleží na tom, prečo ste sa napríklad k ľuďom správali tak a tak, nezáleží na vašej obhajobe. Záleží na tom, čo ste nakoniec urobili. Aký ste k nim boli.

#2 Ste definovaní podľa toho, o čo ste sa pokúsili a čo ste v živote urobili, nie o čom ste iba snívali

Môžete snívať vo veľkom. Môžete každému hovoriť, aké veľké veci urobíte. Čo všetko sa vám podarí. Na čo všetko to bude slúžiť. A znova, váš zámer môže byť akokoľvek dobrý, no pokiaľ sa o to nepokúsite, pokiaľ to nepretavíte na činy, potom je to všetko zbytočné. Ak svoje sny naozaj neuskutočníte, potom na zámeroch vôbec nezáleží.

#3 Ste definovaní podľa toho, akými ľuďmi sa obklopujete, nie podľa toho, aké máte výhovorky na to, aby tí toxickí stále zostávali vo vašom živote

Hovorí sa, že každý jeden z nás je výsledkom asi piatich ľudí, s ktorými sa baví. A môže na tom niečo byť. Ľudia, ktorými sa obklopujeme, môžu mať a aj majú vplyv na náš život a na to, ako sa rozhodujeme. A každý z nás má určite okolo seba toxických ľudí, ktorých sa však drží a má milión výhovoriek, prečo sa nepustiť. Je to ťažké, áno, to je. Ale výsledok stojí za to.

unsplash.com

#4 Ste definovaní tým, čomu veríte, nie tým, prečo v to veríte

Viac záleží na tom, čomu veríte, než na dôvodoch, prečo. Nemôžete totiž žiť svoj život a neustále vysvetľovať alebo obhajovať svoje presvedčenie tým, že ste tak boli napríklad vychovaní, že vás ovplyvnilo to alebo to. Ste jednotlivec a máte v rukách všetku moc zmeniť alebo si sám určiť, čomu teda naozaj veríte.

#5 Ste definovaní tým, ako milujete, nie tým, prečo milujete

Láska je láska. Keď je prítomná, nie je dôležité pýtať sa, prečo. Keď milujete, milujte celým svojím srdcom. Dokážte svoju lásku kedykoľvek a akokoľvek. Nezamýšľajte sa nad tým, prečo.

#6 Ste definovaní tým, aký život si vytvoríte, nie tým, aké výhovorky pri tom použijete

Môžete donekonečna čakať na tú správnu chvíľu. Môžete neustále ospravedlňovať svoje správanie. Môžete sa neustále vyhovárať. Alebo, môžete začať konať a dostať všetko to, čo ste vždy chceli. Opäť, nezáleží na tom, prečo, čo a ako. Záleží jedine na tom, čo skutočne urobíte.

unsplash.com

Pozri aj: Inverzné myslenie: Kontroverzná, no skvelá psychologická technika, ktorú využívajú tí najúspešnejší a najbohatší ľudia

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov