Možno ste o týchto poruchách osobnosti ešte nepočuli, ale vyskytujú sa častejšie u žien ako u mužov.

Tak, ako niektoré zdravotné problémy sú skôr ženské než mužské, rovnako to platí aj pri psychických chorobách. O niektorých ste doposiaľ možno ani nepočuli a možno symptómy iných sa vám budú zdať až podozrivo známe. Samozrejme, ak ste žena, ešte to nemusí nevyhnutne znamenať, že niektorú z týchto porúch osobnosti budete mať aj vy. Je to skôr iba zaujímavosť priamo od odborníkov a výskumníkov, ktorý tvrdia, že tieto 4 psychické choroby mávajú častejšie ženy, než muži.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Hraničná porucha osobnosti

Najčastejšou psychickou chorobou, ktorú mávajú ženy, je hraničná porucha osobnosti. Je sprevádzaná pocitom prázdnoty, výbuchmi hnevu, ďalej sa prejave nestabilnou náladou, výkyvmi emócií a správania, či dokonca až sebapoškodzovaním. Odborníci sa domnievajú, že ženy majú túto chorobu oveľa častejšie ako muži práve kvôli tomu, že v mladom veku sú viac zneužívané – emocionálne, fyzicky, verbálne alebo sexuálne.

#2 Vyhýbavá (úzkostná) porucha osobnosti

Ženy taktiež oveľa častejšie postihuje vyhýbavá – alebo aj úzkostná porucha osobnosti. Tá sa zase vyznačuje izoláciou, udržiavaním sa ďalej od svojich rovesníkov a všetkých aktivít, ktoré sú s tým spojené, znepokojovaním sa nad tým, čo si budú ostatní myslieť či schopnosťou ťažko znášať niektoré – najmä nové situácie. No a samozrejme, návalmi obrovskej úzkosti. Takíto ľudia taktiež zvyknú preceňovať schopnosti ostatných a podceňovať tie svoje. Odborníci tvrdia, že dôvodom na vznik tejto úzkosti je veľakrát až príliš veľká ochrana detí zo strany rodičov.

unsplash.com

#3 Závislá porucha osobnosti

Človek s takouto poruchou je väčšinou pasívny a spolieha sa na ostatných, aby mu pomohli napríklad v rozhodovaní, nechá sa druhými viesť a nech robí, čo robí, vždy sa ocitne vo vzťahu ako ten podriadený a nedokáže prebrať zodpovednosť za veci, ktoré by mal riešiť sám. Príčinu by sme podľa odborníkov opäť mohli hľadať v detstve – obmedzená autonómia dieťaťa alebo príliš akční rodičia, ktorí všetko riešili namiesto toho, aby nechali, nech je dieťa trochu samostatnejšie.

#4 Histriónska porucha osobnosti (hystéria)

Táto porucha osobnosti sa zas prejavuje až prehnanou sebadramatizáciou či mimoriadne emocionálnym správaním, ktoré si neustále vyžaduje pozornosť ostatných. Takíto ľudia zvyknú vo veľkom využívať manipuláciu, len aby boli stredobodom pozornosti. Ženy sa taktiež neboja vytasiť všetky ženské zbrane a sú rozhodnuté urobiť všetko preto, aby sa svetlo reflektorov upriamilo len na ne. Bohužiaľ, väčšinou sú ich názory alebo vnútorné prežívanie plytké. Priama príčina tejto poruchy nie je známa, ale prevládajúca teória naznačuje, že často súvisí s tým, do akej role takýchto ľudí stavali rodičia.

Pozri aj: Potvrdené. Jedenie tejto skupiny jedál vás ochráni pred vznikom depresie a výrazne vám zlepší náladu

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov