Situácie, keď nevieme, čo máme povedať, môžu byť pekne nepríjemné. Toto je teda niekoľko užitočných trikov, ktoré vám pomôžu v tom, aby vaša konverzácia nezastala na mŕtvom bode, ale pekne plynula.

Všetci poznáme ten hrozný pocit, keď konverzácia jednoducho zastane a my nevieme, čo máme povedať. Takmer každý z nás sa dostal do situácie, keď nám niekto oduševnene rozprával o situáciach, o ktorých nemáme ani tušenia a tak sa konverzácia postupne menila na trápne ticho, v ktorom sa rozhodne nikto necíti príjemne. Dobrou správou však je, že riešenie je jednoduché. Toto je niekoľko chytrých trikov, ktoré vám rozhodne pomôžu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nepodceňujte silu krátkych a jednoduchých odpovedí

Rozprávanie sa s druhými je pre nás veľmi dôležité. Pomáha nám to vzájomne sa chápať a zostať v určitom spojení. Pravdou však je, že každý deň máme veľmi veľa rôznych rozhovorov a konverzácii s mnohými ľuďmi na tie najrôznejšie témy. Mnohé z týchto konverzácii nie sú o podstatných veciach, a preto je dosť pravdepodobné, že druhá osoba skoro zabudne na to, čo ste povedali. A práve preto si vôbec nemusíte lámať hlavu s vymýšľaním kadejakých zložitých, komplikovaných či atraktívnych odpovedí. Úplne postačia aj tie krátke a jednoduché, ktoré vám zabezpečia to, že vaša konverzácia bude stále plynúť. Pretože účelom takejto obyčajnej konverzácie by mal byť dobrý pocit z toho, že môžte tráviť čas so svojimi priateľmi a nie sa zbytočne strachovať, čo povedať.

pexels.com

Počúvajte, čo ten druhý hovorí a pokúste sa to spojiť s ďalšími vecami

Ďalším z trikov je spájanie. Pozorne počúvajte aktuálnu konverzáciu, nájdite v nej niečo, čo sa vám zdá zaujímavé, alebo niečo čo poznáte, a potom sa rozhovorte o tom. Vôbec to nemusí mať súvislosť s tým, o čom sa hovorilo pred chvíľou. Využite svoju predstavivosť. Napríklad, ak vám váš kolega rozpráva o služobnej ceste v Berlíne, no vy ste tam nikdy neboli a neviete, ako zareagovať, tak skúste povedať niečo v zmysle: „Berlín, to znie úžasne! Počul som, že tam majú skvelé pivo. Inak, tuto za rohom je jeden skvelý podnik…“ Vidíte? Nebojte sa a pokojne vo vašej konverzácii odbočte.

pexels.com

Pýtajte sa otázky a nechajte, nech ten druhý rozpráva viac

Ak už ste naozaj v koncoch a neviete, čo povedať, tak jednoducho nechajte ostatných, nech hovoria aj za vás. Pýtajte sa ich otázky. Pýtajte sa na detaily, žiadajte ďalšie informácie pomocou otvorených otázok. Tým taktiež ukážete, že vám na druhej osobe záleží a ľudia majú zvyčajne radosť z toho, že máte záujem o to, čo hovoria, a tak budú mať pochopiteľne chuť povedať vám toho čo najviac. Teda pýtanie sa otázok je dokonalým trikom na to, aby ste nechali vašu konverzáciu len tak plynúť.

pexels.com

Podeľte sa s ostatnými o vaše krátke príbehy

Ak ste už skúsili predošlé uvedené triky, no aj napriek tomu ste sa dostali do trápneho ticha, neprepadajte panike. Stále totiž môžte povedať niečo o sebe. Nemusíte sa báť, že za to budete súdení – ak to samozrejme nebudete preháňať a nebudete sa veľmi vychvaľovať. Tým, že sa s ostatnými podelíte o vaše krátke príbehy, budú mať ostatní pocit, že im veríte a tak bude rozhovor príjemnejší pre všetkých. Spomeňte napríklad to, akého máte domáceho maznáčika, alebo čo ste naposledy varili. Nikdy neviete, kto sa témy chytí a nakoniec z toho môže vzísť celkom dobrá konverzácia.

Pozri aj: 6 FRÁZ, KTORÉ ÚSPEŠNÍ ĽUDIA V KONVERZÁCII S OSTATNÝMI NIKDY NEPOUŽÍVAJÚ

psych.sk (Alexandra Geletová), lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov