Ak chcete zistiť, čo máte robiť, no neviete sa rozhodnúť, použite tieto tri otázky.

Rozhodovanie určite patrí medzi tie najťažšie veci, ktoré musíme počas dňa urobiť. Vôbec to nie je jednoduché, o to viac, ak nám v tom bráni „strach“ alebo ten hlas, ktorý nás neustále zastavuje a odhovára od všetkých tých úžasných vecí. Veľakrát stojíme na hrane a nevieme, ku ktorej strane sa máme prikloniť. Váhame, rozmýšľame a analyzujeme, ale aj napriek tomu sme úplne stratení, pretože každé rozhodnutie sa javí ako správne, alebo, v opačnom prípade, každé rozhodnutie sa javí ako to najhoršie na svete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo teda robiť, ak si už naozaj nemôžete dať rady a neviete sa rozhodnúť, či do niečoho ísť alebo nie? Skúste sa sami seba opýtať tieto tri otázky, ktoré vám v rozhodovaní pomôžu a celý proces vám uľahčia.

Prvá otázka: Čo je najhoršia vec, ktorá sa mi môže stať, ako to urobím?

Všetko je tak trochu risk a risk je tak trochu všetko. Musíte sa však opýtať samých seba, čo najhoršie sa vám môže stať? Musíte zistiť, či to riziko bude stáť za to. Ak to urobíte, bude to niečo, čo vám zmení život? Budete potom šťastní? A hlavne, čo vás vlastne neustále brzdí a zastavuje, aby ste to urobili?

Druhá otázka: Aký je najpravdepodobnejší scenár, ktorý môže nastať?

Určite patríte k tej kreatívnej skupinke ľudí. Teraz však nechajte všetky tie nepravdepodobné a až príliš rozprávkové scénare bokom, rovnako spolu s vašou paranojou, a zamyslite sa nad tým, čo najpravdepodobnejšie sa vlastne môže stať, ak to urobíte. Bude to naozaj až také zlé?

pixabay.com

Tretia otázka: Ako sa budem cítiť, ak to neurobím?

Týka sa vaše rozhodnutie niečoho, bez čoho už nemôžete žiť? Dokážete si predstaviť samých seba, že to neurobíte? Ako sa potom budete cítiť? Bude vás to trápiť? Mrzieť?

Otázky vám pomôžu, ale rozhodnutie je na vás

Tieto otázky vám dokážu pomôcť zhodnotiť celú situáciu a preskúmať to, čo vlastne naozaj chcete. Po takomto poznaní, keď už viete na čom ste, vám ostáva len použiť váš inštinkt a rozhodnúť sa.

Naše hlavy sú nastavené tak, že zvyčajne premýšľajú vždy o len tom najhoršom a všetko pretvoria na hrozbu. A my si na základe toho vytvoríme mylné predstavy, ktoré nám neustále bránia v robení toho, čo by sme reálne chceli. Preto, ak ste už aspoň trochu popremýšľali o rozhodnutí, použite pravidlo 5 4 3 2 1 a prvá odpoveď, ktorá z vás doslova vyletí, je tá správna vec, ktorú musíte urobiť.

pixabay.com

Pozri aj: Ste nerozhodní? Vyskúšajte 5-sekundové pravidlo, ktoré vám pomôže rozhodnúť sa v akejkoľvek situácii

educateinspirechange
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov