Naučiť sa tieto veci nie je jednoduché. Ale výsledok? Ten stojí za to.

Učíme sa celý náš život. A hoc niektoré veci budeme potrebovať viac, iné zas menej, učiť sa je nekončiaci proces sebarozvoja. Pokiaľ ide o život, nikto z nás nedostal návod na použitie. Každý z nás sa musel veľa vecí naučiť sám. Bolo to náročné a možno dokonca naučiť sa ďalšie veci ešte len bude náročné, ale jedno je isté – bude to stáť za to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktoré veci by ste sa teda mali v živote naučiť?

#1 Empatia

Môžete byť tým najdisciplinovanejším, najlepším, najbohatším človekom na svete, no pokiaľ nemáte empatiu, nie ste ničím. Empatia, teda schopnosť vcítiť sa do role druhého je to, čo odlišuje tých najúspešnejších ľudí od zvyšku. Je to to, čo odlišuje víťazov od tých ostatných.

#2 Pravidelný a kvalitný spánok

Teraz si hovoríte, že to určite nebude problém, ale úprimne – spíte toľko, koľko by ste mali? A je váš spánok kvalitný? Cítite sa po prebudení svieži a plný energie? Ak nie, potom je niečo zle. A o tom, koľko výhod kvalitný spánok prináša už hádam nemusíme hovoriť.

#3 Plánovanie času

Naučiť sa plánovať a hospodáriť s vlastným časom je veľmi ťažké, ale určite to v konečnom dôsledku stojí za to. Čas je sám o sebe veľmi veľmi vzácny a keď sa naučíte, ako urobiť viac a ešte si z neho aj viac ukradnúť pre seba, potom ste vyhrali.

unsplash.com

#4 Požiadanie o pomoc

Naše ego nám zväčša nedovolí, aby sme niekoho iného požiadali o pomoc s vecami, s ktorými pomôcť evidentne potrebujeme. Ale viete čo? Žiadať o pomoc vôbec nie je prejavom slabosti či neschopnosti. Je to, práve naopak, znak silných ľudí.

#5 Povzbudenie seba samého

Naučiť sa povzbudiť a motivovať seba samého je niečo, za čo si budete vďační do konca svojho života. Pretože ak to neurobíte vy, tak kto potom?

#6 Pravidelnosť

Šampión nie je ten, kto niečo urobí (hoc to môže byť veľké) len raz za čas. Šampión je ten, kto niečo robí (aj keď malé veci) pravidelne. Pretože pravidelnosť je kľúčom k úspechu.

#7 Staranie sa o svoje veci

Je ťažké prestať sa starať do vecí ostatných. Naozaj je. Ale ak sa to raz naučíte, zrazu zistíte, že máte viac energie a priestor na to, aby ste zlepšovali tie svoje.

#8 Počúvanie

Veľa ľudí sa tvári, že počúvajú, no v skutočnosti sú úplne mimo a myšlienky im lietajú len k svojím veciam. Priučiť sa však umeniu skutočného počúvania vám otvorí dvere nekonečných možností.

#9 Vedieť, kedy byť ticho – a aj naozaj byť

Vedieť, kedy si konečne zavrieť ústa a radšej byť ticho je niečo, čo by sa mal naučiť každý. A nielen to, potom to samozrejme aj aplikovať v praxi.

unsplash.com

#10 Odolať klebetám

Ohováranie naše každodenné. Klebetenie, súdenie iných a vymýšľanie či domýšľanie si vecí, ktoré v skutočnosti vôbec nie sú pravdivé. Naozaj toto vo svojom živote potrebujete?

#11 Zostať v prítomnosti

Naučiť sa, ako zostať v prítomnosti a myšlienkami neodletieť niekde na Mars je v skutku náročné. Ale až raz zistíte, že keď ste maximálne „prítomní“, vtedy je život je vlastne skvelý, potom už nebudete chcieť žiť inak.

#12 Nový jazyk

Hovorí sa, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. A nikdy nie je neskoro na to naučiť sa nejaký nový. Pretože v dnešnom svete je znalosť jazykov naozaj potrebná. A vaše budúce ja vám určite poďakuje.

#13 Rozprávať nahlas

Mnoho ľudí sa bojí prehovoriť. Boja sa povedať, čo si naozaj myslia. Ale čím skôr sa naučíte rozprávať nahlas, tým lepšie pre vás.

#14 Hovoriť iným pravdu

Okrem toho by ste si taktiež mali osvojiť hovorenie pravdy. Už koniec všetkým výhovorkám. Už koniec všetkým vymysleným rozprávkam. Je čas na poriadnu dávku pravdy. Vždy.

#15 Hovoriť pravdu sebe

A rovnako to platí aj o vás, nemyslite si, že nie. Byť pravdovravný nielen k ostatným, ale hlavne aj k sebe. Pretože vy so sebou musíte prežiť celý život. Vy ste všetko, čo máte.

unsplash.com

Pozri aj: Chcete sa zbaviť akéhokoľvek zlozvyku? Toto je podľa vedcov presný počet dní, ktoré na to budete potrebovať

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov