S týmito trikmi dosiahnete, že vás ostatní budú mať okamžite radi.

Väčšina priateľstiev vzniká tak prirodzene, že si ani neuvedomíte, ako a kedy začali. Niekedy však musíte vynaložiť isté úsilie na to, aby ste sa s niekým spriatelili, niekomu sa zapáčili, alebo sa len stali lepším priateľom pre už existujúcich kamarátov. Toto je teda 15 psychologických trikov, ktoré vám pomôžu rýchlejšie rozvíjať  vzťahy a ľudia vás vďaka nim budú mať radi.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kopírujte ich

Táto stratégia sa nazýva aj zrkadlenie a zahŕňa jemné napodobňovanie správania inej osoby. Pri rozhovore s niekým skúste kopírovať jeho reč tela, gestá, výrazy tváre, mimiku, slová. V očiach ostatných tak stúpnete nahor, aj keď si to neuvedomujú.

Trávte s nimi nejaký čas

Podľa štúdii a rôznych výskumov, ľuďom sa páčia veci, ktoré sú pre nich známe. Toto zistenie je podložené aj rôznymi experimentami: mužom sa väčšinou páčia ženy, ktoré vídajú vo svojej spoločnosti častejšie, alebo taktiež je pravdepodobné, že študenti, ktorí bývajú bližšie pri sebe, sú lepšími priateľmi, než tí, čo bývajú od seba ďalej. Toto všetko naznačuje, že jednoducho tráviť viac času s ľuďmi spôsobí, že vás budú mať radšej.

pexels.com

Vzdávajte im komplimenty

Ľudia si spájajú prídavné mená, ktoré používate v bežnej reči, s vašou osobnosťou. Tento jav sa nazýva aj prenos spontánnych znakov. Všetko, čo hovoríte o iných ľuďoch, ovplyvňuje to, ako vás vidia ostatní. Ak popíšete niekoho ako milého a láskavého, ľudia si aj vás spoja s týmito vlastnosťami. Rovnako to platí aj opačne, teda pri negatívnych vlastnostiach. Majte však na pamäti, že ani s komplimentami to netreba veľmi preháňať. Aj v takomto prípade by sa mohol dostaviť opačný efekt.

Buďte dobre naladení

Podľa ďalších výskumov, ľudia môžu podvedome cítiť emócie tých, ktorí sú okolo nich. Ak chcete, aby sa ostatní cítili šťastne, keď sú okolo vás, snažte sa aj vy byť v čo najlepšej nálade.

Spoznajte ich priateľov

Ďalšia z teórii hovorí o tom, že dvaja ľudia sú si bližší, ak majú nejakého spoločného priateľa. Určite to poznáte aj z vlastnej skúsenosti.

Z času na čas priznajte svoje nedostatky

Podľa psychológov, ľudia vás budú mať radšej potom, čo urobíte nejakú chybu – ak teda stále veria, že zvyčajne ste kompetentnou osobou. Odhalenie toho, že ani vy nieste dokonalí spôsobí to, že sa ostatným budete zdať oveľa príťažlivejší a budú k vám prechovávať oveľa vyššie sympatie.

pexels.com

Zdieľajte svoje hodnoty

Tak, ako predchádzajúce znaky, aj tento je založený na dlhých výskumoch a hovorí o tom, že ľudia sú viac priťahovaní k tým, ktorí sú im podobní. Ak sa teda chcete niekomu zapáčiť, usilujte sa nájsť nejaký spoločný bod medzi vami dvoma a zvýraznite ho.

Príležitostne sa ich dotýkajte

Bežné „potľapkanie“ po chrbte alebo dotýkanie sa rúk môže spôsobiť, že si ľudí nakloníte na svoju stranu. Pri jednom experimente sa muži rozprávali so ženami a tí, ktorí sa mierne dotkli ženských rúk, mali dvojnásobnú mieru úspechu. Jediná vec, na ktorú si musíte dávať pozor, je hranica dotykov, ktorú by ste určite nemali prekračovať, inak to môže byť skôr nepríjemné.

Usmievajte sa

Nikto nemá rád zamračených ľudí. Evokuje to v nás negatívne pocity a to rozhodne nechcete. K dobrej nálade skúste pridať aj úsmev a uvidíte, ako si vás všetci obľúbia. Ďalší tip: ak sa budete usmievať aj pri zoznamovaní, je veľmi pravdepodobné, že dotyčná osoba si vás zapamätá lepšie.

pexels.com

Pozerajte sa na nich tak, ako chcú byť videní

Ľudia chcú byť vnímaní spôsobom, ktorý je v súlade s ich vlastnými presvedčeniami o sebe. Tento jav je opísaný teóriou sebahodnotenia. Keď sa na niekoho pozeráte v takom svetle, v akom vidí on sám seba, osoba sa bude cítiť pochopená.

Povedzte im nejaké tajomstvo

Sebapoznávanie môže byť jednou z najlepších techník budovania vzťahov. Keď sa o osobe dozviete nejaké dôverné informácie, ktoré vám sama zverí, pravdepodobne sa budete cítiť oveľa bližší a dôvera do budúcnosti je zabezpečená.

Očakávajte od ľudí dobré veci

Podľa Pygmalionovho efektu, ľudia sa správajú k ostatným spôsobom, ktorý je v súlade s ich očakávaniami, a preto spôsobuje, že osoba sa správa takým spôsobom, ktorý potvrdzuje tieto očakávania. Ak teda čakáte, že sa k vám bude niekto správať priateľsky, tak to tak bude. Rovnako to platí aj v opačnom prípade.

pexels.com

Správajte sa tak, ako by ste ich mali radi

Keď si myslíme, že nás má niekto rád, máme tiež tendenciu páčiť sa mu. Tento fenomén sa zase nazvýva reciprocita lásky. Aj keď je to niekedy ťažké, skúste svoje myšlienky naladiť voči ostatným pozitívne a ukážte im, že ich máte radi.

Ukážte váš zmysel pre humor

Zmysel pre humor hrá vo vzťahoch veľmi dôležitú úlohu. Nehanbite sa a odhaľte, že dokážete byť vtipní aj ostatným. Smiech sa spája s príjemnými pocitmi, ktoré si zase ostatní spoja s vami.

Nechajte ich hovoriť o sebe

Výskumníci z Harvardu zistili, že rozprávanie o sebe môže byť rovnako obohacujúce ako jedlo, peniaze alebo sex. Ak niekoho necháte, nech vám povie jeden či dva príbehy z jeho života, namieste toho, aby ste sa bavili o tom vašom, dá mu to pozitívnejšie spomienky na vašu spoločnú interakciu.

Pozri aj: Všetci mimoriadne sympatickí ľudia majú spoločných týchto 13 zvykov

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov