Nemusíte mať na papieri napísané, že trpíte depresiou. Ak sa necítite ako vo svojej koži, môže to tiež znamenať, že trpíte len miernou depresiou. Ani tú by ste však nemali brať na ľahkú váhu.

Keď premýšľame o depresii, predstavujeme si niekoho, kto už dávno vzdal boj so životom, niekoho kto už nikdy nevyjde z domu, alebo sa neobjaví v práci. Kým toto všetko môžu byť príznaky ozajstnej veľkej depresie, je tu ešte jedna a to mierna depresia, ktorou môže trpieť väčšina z nás. Znamená to, že sme stále schopní fungovať, ale nie až tak dobre, ako keď sme úplne zdraví. Trochu nás to ovplyvňuje a svet vôkol pre nás nie je až tak zaujímavý. Toto je 13 bodov, podľa ktorých spozorujete, či aj vy náhodou netrpíte miernou depresiou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jete častejšie než zvyčajne

Aj vysoká chuť do jedla môže byť jedným z príznakov depresie. Ak máte veľmi často – častejšie než je u vás zvykom, chuť na jedlo, najmä to nezdravé, môže  byť spôsob, ako sa vysporiadavate s negatívnymi pocitmi. Dať si občas pizzu či kúsok čokoládovej torty je v poriadku, teda dovtedy, kým to nevedie k prejedaniu.

Nepohrdnete drinkom – alebo aj dvomi

Nie je nič zlé na tom, ak si po večeri dáte nejaký ten drink. Avšak, ak sa pristihnete, že si dávate druhý či možno už tretí pohárik, mali by ste zbystriť pozornosť. Možno presviedčate samého seba, že vám to pomáha so spánkom či upokojením sa. Môže to byť príznak, že zápasíte s depresiou.

pexels.com

V sprche trávite celé hodiny

Teplý kúpeľ či horúca sprcha sú určite vynikajúce a veľmi upokojujúce. Dáva to zmysel, že ak máte depresiu, chcete zostať v teplej pare čo najdlhšie. Je to totiž jednoduchý spôsob, ako otupiť všetky tie bolestivé a negatívne pocity.

Zabúdate na čistenie zubov

Kým sprchovať sa chcete čo najčastejšie, na druhej strane môžete pristihnúť samých seba, ako idete spať bez toho, aby ste si vyčistili zuby, alebo urobili vašu večernú hygienu. Depresia má tú moc, že sa nám aj takéto malé zvyky môžu zdať úplne nemožné.

pexels.com

Chcete (alebo potrebujete) viac spánku

Depresia sa môže poriadne hrať s vašim spánkom. Buď kvôli nej nespíte a ste hore celú noc, alebo je vás potom ťažko dostať z postele, kedže najradšej by ste pod perinou zostali už hádam navždy. Ak preto cítite, že ste stále unavený a stále myslíte len na spánok či na vašu posteľ, určite by ste mali zbystriť pozornosť.

Cítite, že ste stále chorý

Každý sa raz za čas cíti, akoby ani nebol vo svojej koži. Je v poriadku, ak ste veľmi unavený či dokonca až chorý a zoberiete si deň voľna, aby ste sa dali dokopy. Ak sa však opakovane cítite chorľavo a deň voľna je to jediné, na čo myslíte, potom to môže byť príznakom miernej začínajúcej depresie.

pexels.com

Nosíte špinavé a dokrčené oblečenie

Zvyčajne si neoblečieme tričko viac než dvakrát či trikrát, pretože potom sa nám už zdá, že je špinavé, prepotené či pokrčené a necítime sa v ňom vôbec dobre. Ak si však všimnete sami na sebe, že ste sa o seba prestali starať a už nejaký dlhší čas nosíte bez zmeny stále to isté, nemali by ste to brať až na veľmi ľahkú váhu. Aj toto môže byť príznakom.

Prestali ste upratovať

Je celkom normálne nechať cez deň na stolíku pohár či prázdnu misku po orieškoch. Niekedy sa však náš nezáujem o domácnosť môže zvýšiť natoľko, že prestaneme upratovať úplne a všade vôkol nás sa váľajú papieriky, papiere, dokumenty či kopy oblečenia.

pexels.com

Celý deň trávite na internete

Každý určite takmer denne skontroluje facebook či sa pozrie na nové fotky na instagrame. Ak však trávite celé dni iba v internetovom svete, mali by ste vedieť, že niečo nie je v poriadku. Bezvýznamné trávenie času pri vašom počítači či televízore je určite znakom začínajúcej depresie.

pexels.com

Máte radosť zo zrušených plánov

Niekedy sa jednoducho každý poteší zrušeným plánom. Znamená to, že si môžete obliecť pyžamové nohavice, zakrútiť sa do deky a tráviť čas len so sebou. Ak si však prajete, aby sa všetky vaše plány zrušili a vy ste nemuseli nikde ísť, môže sa stať, že sa začnete od ostatných izolovať. A to vôbec nie je dobré.

pexels.com

Ste viac negatívnejší než zvyčajne

Ak ste presvedčený, že nestojíte za nič alebo máte pocit, že všetko čo spravíte je nesprávne, určite zbystrite pozornosť. Naša hlava pracuje na plné obrátky a ak je plná negatívnych a depresívnych myšlienok, môže to byť spôsobené tým, že trpíte miernou depresiou.

Nemôžete prestať s online nakupovaním

Nie je nič zlé na tom, ak si raz za čas doprajeme nejaký darček. Nemalo by sa to však stávať naším koníčkom. Ak sa to už stalo, môže to byť preto, že hľadáme niečo, čím by sme zaplnili dieru v našom živote. Online nakupovanie môže pomáhať zmierniť depresiu, ak sa však z toho stáva zvyk, má to presne opačný účinok.

pexels.com

Prokrastinácia je vaše druhé meno

Každý raz za čas prepadne prokrastinácii. Ak vás však úplne pohltí, môže to byť spôsobené miernou začínajúcou depresiou. Prokrastinácia je o vyhýbaní sa povinnostiam, a ak trpíme depresiou, sme viac náchylní k tomu obchádzať všetky naše úlohy.

Pozri aj: 15 NAJKRAJŠÍCH CITÁTOV, KTORÉ VÁS POSTAVIA NA NOHY, KEĎ VÁM BUDE NAJŤAŽŠIE

psych.sk (Alexandra Geletová), bustle.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov