Zdá sa, že žijeme v dobe, v ktorej sa citlivosť nenosí. Trendy diktujú, že úspešní sú tí, ktorí myslia na seba a na svoje ciele, ktorí neriešia iných a už vonkoncom nie dobro všetkých.

Lenže hoci sa takto správa väčšina spoločnosti, nájdu sa našťastie aj výnimky, ktoré nám aj v dnešnej dobe pomáhajú veriť, že ľudskosť nevymrela. Reč je o nadmerne senzitívnych ľuďoch. Akí sú a prečo je táto ich vlastnosť niekedy veľkou výhodou? Odpoveď nájdete v článku…

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich osobnosť sa dá charakterizovať tým, že na podnety sú viac vnímavejší a citlivejší. Vďaka tomu všetko prežívajú o čosi intenzívnejšie. Sú prirodzene empatickí, majú vysokú emocionálnu inteligenciu a tak trochu staromódnu dušu. Ak sa vám zdá, že ide len o introvertov, mýlite sa – citliví môže byť extrovert rovnako ako introvert. Sú to idealisti, filozofi a umelci, ktorí však nebažia po sláve a často majú vôbec problém prijať seba samých.

Unsplash.com/Timothy Paul Smith

Možno k týmto ľuďom patríte aj vy a možno ste dlho samých seba považovali kvôli svojej citlivosti za slabochov. Opak je pravdou. Tu je 13 dôvodov, ktoré hovoria o tom, prečo je senzitivita skvelou vlastnosťou…

Intuícia

Šiesty zmysel, alebo inak, intuíciu, majú citliví ľudia rozvinutú priam excelentne. Možno vám prišli na um ľudia s mimoriadnymi schopnosťami a čiastočne máte pravdu. I keď nejde o predpovedanie budúcnosti v ezoterickom slova zmysle, citliví ľudia dokážu lepšie vnímať podnety z podvedomia a preto si dokážu všimnúť aj to, čo iní nie. To im napomáha lepšie predpokladať sled udalostí a preto sa niekedy môže zdať, že sú priam jasnovidci.

Empatia

Už spomínaná vlastnosť, empatia, je skvelou nielen vo vzťahoch s inými ľuďmi, pre ktorých sú citliví ľudia chápavými priateľmi, ale i pre nich samých. Dokážu lepšie porozumieť sebe samým, majú väčšiu schopnosť introspekcie a aj ich pohľad na svet je prívetivejší – nemajú totiž potrebu nikoho súdiť.

Počúvanie

S empatiou sa spája aj ďalšia skvelá vlastnosť citlivých ľudí – schopnosť počúvať. Dokážu niekoho vypočuť tak, že ten druhý má po rozhovore s nimi pocit, že jeho problémy nie sú až také zlé a zároveň, že tu je niekto, kto ho chápe.

Kritickosť

Možno sa čudujete, čo tu táto vlastnosť robí, no narozdiel od iných, hoci sú citliví ľudia kritickí a vnímajú nedostatky naozaj dôsledne, dokážu túto svoju schopnosť použiť produktívne – tak, aby sa veci zlepšili. Sú kritickí, no kritizujú len málokedy.

Napojenie na prírodu

Väčšina vysoko senzitívnych ľudí sa k našej prírode a planéte správa ozaj zodpovedne a ekologicky. A to nie preto, že také sú aktuálne trendy, ale preto, že vedia, že aj oni sú súčasťou prírody a sú zodpovední za to, aby sa k nej správali férovo.

Unsplash.com/Aneta Ivanova

Zodpovednosť

Sami na sebe si neraz vyskúšali, aké to je, keď si neplnia povinnosti. Na rozdiel od väčšiny sa z toho dokázali poučiť sa a naučili sa byť zodpovední a spoľahliví.

Žiadne tabu

Niekomu sa to možno zdá paradoxné, no senzitívni ľudia majú spomedzi všetkých najmenší problém hovoriť o citlivých a spoločnosťou tabuizovaných témach. Možno je to aj preto, že slabosť nevidia ako problém.

Spiritualita

Byť citlivý a neveriť vo vyššiu moc? V drsnej každodennosti dnešného sveta to skrátka nejde!

Vzťahy

Čo sa týka vzťahov, vďaka svojej empatii a schopnosti počúvať dokážu citliví ľudia veľmi ľahko čítať vo vzťahoch iných – dokážu ľahko zistiť, v čom majú iní problém, kto má vo vzťahoch akú rolu a podobne. Ich rady sú preto na nezaplatenie.

Spravodlivosť

Neznášajú, keď sa niekomu krivdí, a vtedy vedia veľmi intenzívne bojovať za právo a spravodlivosť. Dokáže ich veľmi zdeptať, ak ich úsilie vyjde nazmar.

Zmysel pre krásu

Tým, že veci vnímajú intenzívnejšie, dokážu veľmi dobre vnímať a „čítať“ umelecké diela. Zároveň majú cit pre súlad a harmóniu, ktorý im umožňuje nielen lepšie chápať umenie, ale ho aj vytvárať. Často majú talent nie len na jednu, ale na viaceré oblasti umenia.

Unsplash.com/Beata Ratuszniak

Myslenie

Premýšľajú rýchlo, vďaka lepšiemu vnímaniu podnetov dokážu situácie lepšie analyzovať a často nájdu aj kreatívne a inovatívne spôsoby riešenia problémov. Práve kvôli tomu sú dôležitým členom každého pracovného tímu.

Našli ste sa v týchto vlastnostiach aj vy? Potom by ste mali vedieť, že disponujete výnimočnou vlastnosťou, ktorá, ak ju správne uchopíte, môže byť vašou najväčšou prednosťou. Dajte si ale pozor, aby ju iní nezneužívali.

Pozri aj: 5 bojov, ktoré musia citliví ľudia zvádzať každý jeden deň

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov