Pozrite sa na netradičný, vedeckejší pohľad na lásku. Prezradí vám, či ste sa skutočne zamilovali.

Niektorí to, že sú zamilovaní, vedia okamžite. Niekto si však svojimi pocitmi nemusí byť až taký istý, tak mu skúsime trošku našepkať. Veda dokonale pozná hlavné symptómy „choroby“ menom zamilovanosť. Poďme ich spolu preskúmať!

Článok pokračuje pod videom ↓

Je ich 11. Určite ste ich už aj vy zažili na vlastnej koži.

#1 Stále na svojho partnera „zízate“

Photo by Ryan Graybill on Unsplash

Neviete sa ho nabažiť, ani od neho odtrhnúť zrak. Možno sa chvíľkami cítite trápne, že naňho hľadíte ako teľa na nové vráta, no máte na to dôvod. Ste predsa zamilovaní!

#2 Máte pocit, akoby ste drogovali

A v podstate je láska tou najsilnejšou drogou. V mozgu nám aktivuje určité zóny a skrz ružové okuliare strácame triezvy pohľad na svet. Všetci zamilovaní však musia počítať s týmto rizikom. Vedeli ste, že mozog zamilovaného je na nerozoznanie od mozgu človeka, ktorý užíva kokaín?

#3 Premýšľate iba o ňom/o nej

Photo by Bart LaRue on Unsplash

Váš mozog sa zúži len na jeden objekt. Je to ON či ONA, objekt vašich záujmov. Môže za to hormón fenylmetylamín, ktorý sa volá aj hormón lásky. Vedzte však, že bez neho by celé ľudstvo (už dávno) vyhynulo.

#4 Chcete ho urobiť šťastným

Kvôli svojmu objektu ste schopní vykročiť zo svojej komfortnej zóny. Vstanete o pol piatej ráno, len preto, aby ste si spolu mohli vychutnať rannú kávičku, pretože ide veľmi skoro do práce. Po namáhavom dni zas urobíte večeru. A vaše srdce vie, že sa vám vaše úsilie niekoľkonásobne vráti.

#5 Stresu sa nevyhnete

Photo by Bart LaRue on Unsplash

Určite viete, že i zamilovanosť vám môže urobiť poriadne stresy. Ak vám tlčie srdce ako zvon, potíte sa a celkovo sa neviete upokojiť, nemusíte ihneď bežať k doktorovi. Môže byť za tým aj „obyčajná“ zamilovanosť.

#6 Bolesť vám už nerobí také problémy

Zamilovanosť má (ne)jeden priaznivý efekt, o ktorom ste možno nepočuli. Zvyšuje prah bolesti. Pri pohľade na milovaného človeka (pričom stačí aj jeho fotografia) bolesť znášame oveľa lepšie. A to naozaj stojí za pozornosť.

#7 Nebojíte sa vyskúšať nové veci

Photo by Terry Matthews on Unsplash

Má váš partner rád ľadový hokej? Samozrejme, že si hneď bežíte kúpiť hokejku! A ak náhodou nie, budete sa snažiť byť čo najviac v obraze. Začne vás zaujímať svet, v ktorom žije. A tak by to malo byť!

#8 Tlkot srdca? Rovnaký!

Určite ak ste zamilovaní, máte pocit, že s partnerom tvoríte jednu bytosť. A prekvapivo je to takmer tak! Váš tlkot srdca sa podľa vedcov dokonale zosynchronizuje. To poteší, však?

#9 Zrazu vám nebudú vadiť ani „nechutné“ veci

Photo by freestocks.org on Unsplash

Ak si náhodu objekt vašej lásky pred vami napríklad odgrgne, určite vás to nevyvedie z miery. Ste v (sladkom) štádiu vzťahu, kde sa viete povzniesť nad „nechutnosťami“.

#10 Bolesť žalúdka, nevoľnosti či pot

Zamilovanosť môže mať naozaj nepríjemné fyzické symptómy. Môžete mať pocit, že na vás niečo lezie. Nebudete sa cítiť bohvieako a pravdepodobne sa budete nadmerne potiť. A to všetko je prekvapivo v poriadku!

#11 V skutočnosti nás na partnerovi najviac priťahujú maličkosti

Známa mi prezradila, že sa zamilovala do svojho terajšieho manžela pri hre Monopoly. Páčilo sa jej, že sa nejedoval vždy, keď prehral. V skutočnosti k hlbokým citom vedie obyčajná maličkosť!

Veda je fajn. Niekedy vie prísť aj na veci, o ktorých všetci dávno vieme, len ich potrebujeme pripomenúť, však? 🙂

Pozri aj: Týchto 10 vecí si od muža zaslúži každá žena, nech sa deje čokoľvek

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov