Čím skôr budete vedieť, aký je váš skutočný talent, tým skôr sa môžete vydať na cestu za úspechom.

Na čo mám talent? Čo ak robím niečo, na čo som nebol predurčený? Čo ak je moje poslanie úplne odlišné? Takéto otázky prechádzajú mysľou tisíckam ľudí po celom svete, bez ohľadu na pohlavie alebo vek. Ak ste jedným z nich aj vy, možno je čas na to, aby ste objavili, kým skutočne ste. Začnite už teraz a pomocou týchto 11 krokov zistite, na čo máte v skutočnosti talent.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Spomeňte si na všetky svoje sny

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je spomenúť si na všetky reálne sny, ktoré ste mali počas celého života – od detstva, cez strednú a vysokú školu až po vašu dospelosť. Následne si ich zapíšte.

#2 Oddeľte „mať“ a „byť“

Teraz, keď ste si niekde zapísali svoje sny, rozdeľte ich do dvoch kategórii. Prvá kategória sa nazýva „mať“ a patria sem všetky sny, ktoré zahŕňajú niečo, čo ešte nemáte, respektíve nevlastníte. Druhá kategória je kategória „byť“ a tu si zapíšte sny, ktoré sa týkajú toho, akým človekom sa túžite stať. Keď ste si to rozdelili, tak sa pozerajte iba na kategóriu „byť“, tej so budeme totiž ďalej venovať.

pexels.com

#3 Čo vo vás vyvolalo reakciu?

Spomínate si, či ste niekedy pocítili nadšenie, keď ste sa pozreli na niekoho iného, ako splnil nejakú úlohu alebo vykonával určitú činnosť? Chcete byť na jeho mieste? Ak áno, zapíšte si to.

#4 Čo radi robíte?

Pospomínajte si na všetky aktivity a záľuby, ktoré ste v minulosti milovali. Čo sa vám páčilo keď ste boli ešte len malé dieťa? Alebo teenager? A čo radi robíte teraz? Aj toto si zapíšte.

#5 Zbavte sa toho, čo nepotrebujete

Teraz sa spätne pozrite na všetko, čo ste napísali. Premýšľajte o každom jednom sne, ktorý ste si doposiaľ poznačili a opýtajte sa samých seba, čo z toho vo vás vyvoláva pocit vzrušenia, o ktorom sme hovorili v treťom kroku. Predstavujte si samých seba v týchto úlohách a prideľte každej vašej reakcii číslo od 1-10 podľa intenzity.

pexels.com

#6 Vymažte to najhoršie

Teraz si všetky sny, ktorým ste prisúdili najnižšie hodnotenie vyškrtnite. To sú tie sny, ktorých sa môžete vzdať – je totiž jasné, že už pre vás neznamenajú toľko, ako v minulosti a už ich nepotrebujete.

#7 Spojte si veci dohromady

Takže teraz máte pred sebou zoznam svojich skutočných, vrodených cieľov na celý život. Pozrite sa opäť na zoznam a zamyslite sa nad tým, ktoré z nich sa dajú zjednotiť. Ktoré sú vzájomne prepojené alebo veľmi podobné?

#8 Dajte názov každej skupine

Keď ste si už z vašich snov zostavili skupiny, dajte každej z nich nejaký názov, ktorý ju charakterizuje.

#9 Nájdite spojenia medzi skupinami

Už sme takmer tam! Teraz stačí zistiť, čo je to, čo spája rôzne skupiny dohromady. Premýšľajte o tom, ako existencia jednej skupiny podporuje existenciu tej druhej. Toto cvičenie poukazuje na to, že medzi jednotlivými skupinami naozaj existujú prepojenia.

pexels.com

#10 Vyhľadajte to, z čoho vaše sny pramenia

Zamyslite sa nad realizáciou svojich snov v reálnom živote. O akej oblasti profesionálneho alebo osobného života tu hovoríme? Aké aktivity to zahŕňa? Čím viac myšlienok vám napadne, tým lepšie.

#11 Definujte účel svojho života

Teraz, keď ste si už konečne spojili vaše sny do jednotlivých poprepájaných skupín a v kroku číslo 10 ste zistili, kde je ich zdroj, tak ich znovu očíslujte od 1 do 10, teda od najmenej až po tie najviac atraktívne. Teraz by vám už malo byť jasné, akým smerom sa musíte ubrať, aby ste dosiahli to, čo v skutočnosti chcete. Ak to dosiahnete, môžete si byť istý, že vám to prinesie skutočné šťastie. Pretože len keď budete vedieť, v čom tkvie váš skutočný talent, budete sa cítiť pozitívnejšie, šťastnejšie a sebavedomejšie.

Pozri aj: Toto je 5 krokov, ktoré musíte urobiť, aby ste sa stali dobrými naozaj v čomkoľvek

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov