Nepracujte veľa ale pracujte s rozumom. Zadeľte si čas a vyťažte z neho maximum.

Niekedy si to ani nestíhame všímať, no berieme si na seba oveľa viac vecí, než unesieme. Potom cítime, že nemáme dostatok času na to, aby sme urobili všetko, čo potrebujeme a začíname byť frustrovaní. Samozrejme, toto nemusí byť jediný dôvod, prečo je naša produktivita horšia, než by sme možno chceli. Týchto 11 tipov zhrnutých z viac ako 100 kníh o produktivite vám pomôže k tomu, aby ste sa stali najproduktívnejším, akým len môžete byť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nečakajte, kým vám ostatní zadajú konečný termín, nastavte si ho sami

Študenti sú väčšinou zvyknutí odovzdať prácu do určitého termínu a usilujú sa, aby to stihli. Keď však robia niečo, čo žiaden deadline nemá, začínajú byť leniví a hovoria si, že na to majú ešte kopec času. Určite sa v podobnom scenári spoznávate aj vy. Ako sa tomu vyhnúť? Úspešní ľudia nečakajú na ostatných a sami si stanovia, kedy treba danú prácu dokončiť.

Sledujte čas rovnako, ako sledujete svoj bankový účet

Radi si namýšľame, že samých seba poznáme veľmi dobre. Ale keď sa vás opýtam, čo ste robili presne o takomto čase minulý týždeň, pravdepodobne si nespomeniete. Čas je najcennejší zdroj, ktorý máme. Musíme si ho sledovať rovnako, ako sledujeme svoj bankový účet, pretože určite poznáte staré známe „Čas sú peniaze.“ Stratený čas vám už nikto nevráti. Zaveďte si nejaký denník a zaznamenávajte si, koľko času miniete na isté úlohy, dokonca aj tie každodenné. Určite budete prekvapení, keď zistíte, koľko času v skutočnosti „preflákate“.

pexels.com

Nezameriavajte sa na svoje slabé stránky, pracujte na tých silných

Nesústreďte všetku svoju pozornosť na svoje slabosti. Najdôležitejšou vecou je najprv posilniť svoje silné stránky. Sila znamená, že už máte základ a máte tak pevnú predstavu o tom, čo treba zlepšiť. Slabé stránky spôsobujú obmedzenia, vďaka silným porastiete.

Usporiadajte si úlohy podľa dôležitosti, nie podľa toho, v akom poradí ste ich dostali

Každá úloha má inú váhu, preto sa vždy musíte opýtať samých seba, čo treba urobiť hneď a čo je najdôležitejšie. Niekedy si myslíme, že ak úloha bola zadaná skôr, je dôležitejšia. To však nemusí vždy platiť.

Neberte si toho viac, než dokážete zvládnuť

„Nemôžete zjesť celú pizzu naraz.“ Aj keď to znie ako výzva, ide o to, že si myslíme, že dokážeme zvládnuť obrovské úlohy na vlastnú päsť. Príliš mnoho úloh môže pôsobiť skôr odrádzajúco a znižujú vašu motiváciu.

Úlohy si rozdeľte

Robiť viac neznamená robiť lepšie. Súvisí to s predchádzajúcim tipom. Ak toho máte príliš veľa, môžete sa dopúšťať nepatrných chýb, a to určite nechcete. Rozdeľte si veľké úlohy na menšie a postupne sa dostanete k cieľu.

Použite mozog na myslenie, nie na zapamätávanie

Informácie sú neobmedzené, no všetko si nemožno zapamätať. Už aj teraz ste pravdepodobne zabudli viac, než ste vedeli (samozrejme, nadnesene povedané). Na zaznamenávanie neváhajte použiť nejaký poznámkový blok, mobil, počítač alebo hocičo, čo vám pomôže. Mozog používajte hlavne na myslenie.

pexels.com

Na konci dňa zhodnoťte svoju produktivitu

Na konci dňa si na chvíľu sadnite a zamyslite sa nad všetkým, čo ste dnes urobili. Opýtajte sa samých seba, čo ste urobili dobre, čo zle, prečo vám niektoré veci nevyšli podľa plánu a ako ich dokážete zajtra napraviť. Zhodnoťte, čo ešte môžete urobiť lepšie a napravte to. Vždy je čo zlepšovať.

Odhadnite čas pre vašu úlohu

Zamyslite sa, koľko vám splnenie úlohy môže trvať a použite pravidlo 2 minút. Ak sa dá úloha dokončiť do 2 minút, urobte ju ihneď. Zanedbanie odhadnutia času môže spôsobiť, že čas stratíte, pretože nemáte na mysli skutočný cieľ alebo termín, ktorý sa snažíte dosiahnuť. Keď zoberieme do úvahy danú úlohu a čas potrebný na jej dokončenie, začneme plánovať, ako to urobiť čo najefektívnejšie.

Musíte vedieť, kedy prestať

Akokoľvek absurdne to znie, po istom čase práce na nás prichádza skôr demotivácia a práve vtedy by sme mali prestať. Čím dlhšia je úloha, tým viac oddychu budete potrebovať. Rozkúskujte si ju a choďte na to pomaly. Aj príliš veľa práce marí vašu produktivitu.

Začnite s veľkou predstavou a pracujte na detailoch

Už na začiatku si určite konečný cieľ, nech je akýkoľvek veľký. Potom už iba rozdeľte vašu víziu na menšie úlohy, ktoré vás k danému cieľu dostanú. A pamätajte, nepracujte viac, pracujte efektívne.

Pozri aj: Ste nerozhodní? Vyskúšajte 5-sekundové pravidlo, ktoré vám pomôže rozhodnúť sa v akejkoľvek situácii

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov