Ikonický. Svetoznámy. Kultový. Harry Potter. Nesie v sebe oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá...

Prinášame vám nový pohľad na túto famóznu sériu o mladom čarodejníkovi. Možno ste si to nikdy predtým nevšimli, no psychológia a vôbec, princípy fungovania človeka a ľudstva, platia nielen v našom svete, ale aj vo svete kúziel a mágie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nech sa páči, tu je 10 fenoménov zo psychológie, ktoré môžete nájsť aj vo filmoch o Harrym Potterovi:

Rokfortský systém fakúlt môže zvyšovať kmeňový efekt.

Ako už z názvu tušíte, kmeňový efekt je jav, pri ktorom sa členovia istej skupiny vyčleňujú oproti ostatným práve tým, že patria do istej skupiny. Tento efekt je spojený s vysokou lojalitou, elitarizmom, silnými väzbami medzi členmi v skupine a je posilňovaný hlavne v prípade, že skupina ako celok čelí predsudkom zo strany ostatných. Výborný príklad je Slizolinu, ktorý študenti z iných fakúlt nemali radi, čo jeho členov priviedlo k tomu, aby spolu viac držali a zreteľnejšie vyčlenili hranice ich skupiny.

Harry Potter vykazuje niektoré znaky posttraumatickej stresovej poruchy

Niet pochýb o tom, že Harry si v živote prešiel mnohými traumami; od detstva u Dursleyovcov, cez smrť Cedrica Diggoriho až po návrat Temného pána a následnú čarodejnícku vojnu. Tieto skúsenosti sú spolu so stratou rodičov a intenzívnym pocitom ohrozenia len jedny z mnohých spúšťačov PTSD, teda posttraumatickej stresovej poruchy. Niektoré z príznakov PTSD sa cyklicky opakujú – nočné mory a flashbacky, iné sú chronické, ako napríklad neschopnosť rozprávať o desivom zážitku, pocity skľúčenosti, podráždenosti, nervozity a osamelosti.

Škriatok Dobby inšpiroval psychologický koncept

Obľúbená postavička, domový škriatok Dobby, s ktorým sme sa prvýkrát stretli v Harrym Potterovi a Tajomnej komnate, má koncept nazývaný po ňom. Čo myslíte, o čo ide?

Dobby efekt je fenomén, pri ktorom sa deti, ale aj staršie osoby, nadmerne kontrolujú a po omyle alebo prehrešení sa nespravodlivo trestajú. Pocit viny môže byť užitočný, pretože podporuje osobnú morálku, no Dobby efekt ukazuje, že vina môže presiahnuť normálne medze a pôsobiť deštruktívne.

View this post on Instagram

#HappyBirthday to our unlikely hero, #Dobby!

A post shared by Harry Potter Film (@harrypotterfilm) on

Rita Skeeterová je zosobnením úzkosti

Ako to už pri ľuďoch s úzkostnou poruchou býva, majú sklon robiť z komára somára. Alebo rovno slona. Relatívne drobnosti a bežné udalosti majú sklon obrátiť na veľké, znepokojujúce až strašidelné problémy. Rita Skeeterová je toho dokonalým príkladom. Obrovské, prehnané titulky a články, ktoré sú na míle vzdialené od reality… Možno vás bude rozčuľovať menej, ak si uvedomíte, že takto chápu svet ľudia s úzkosťou – ako jeden veľký, často desivý, problém.

Ron Weasley trpí arachnofóbiou, rovnako ako J.K. Rowlingová.

Panický strach z pavúkov je veľmi častou fóbiou. Dôkazom, že ním trpí aj Ron, je jeho správanie, keď ho v druhej časti nasledujú pavúky až do Zakázaného lesa. Možno si spomínate na Ronovu hlášku: „Prečo pavúky? Prečo nie ‚choďte za motýľmi‘?“

Malý Tom Riddle mal správanie, ktoré je predpokladom masových vrahov a zločincov

Väčšina informácií, ktoré máme o Temnom pánovi, pochádza zo šiestej časti – Harry Potter a Polovičný princ. Pod Dumbledorovým dohľadom Harry sleduje spomienky ľudí, ktorí v minulosti mali s Voldemortom niečo spoločné. Aký teda bol? Prečo skončil tak, ako skončil? Čo ho urobilo takým zlým?

Bol samotársky, šikanoval iné deti, bol fascinovaný výnimočnosťou a nadprirodzenými schopnosťami, chýbala mu empatia a ako dieťa mučil zvieratá. Nepripomína vám to niečo? Netvrdíme, že tieto vlastnosti sú univerzálnym kľúčom, vďaka ktorému možno predpovedať, že niekto bude raz vrahom a zločincom, no až príliš často sa vyskytujú v životoch zločincov…

Dracov príbeh je dôkazom toho, že výchova a prostredie nie sú všetkým

Celú sériu sme ho neznášali. Nafúkaný, namyslený a podrazácky Draco Malfoy. Je zaujímavé sledovať jeho vývin. Celý čas sa správal ako rozmaznané decko, no na konci akoby razom dospel a zmenil sa. Dlho sa sústredil na to, čo si o ňom myslia iní a ako pred nimi vyzerá. Prebral časť predsudkov a názorov svojej rodiny a dospel až vtedy, keď sa začal sústrediť na svoj vlastný názor, na to, čo si o sebe a o iných myslí on sám.

Profesorka veštenia, Sybilla Trelawneyová je príklad človeka trpiaceho generalizovanou úzkostnou poruchou

Permanentne nervózna a nepokojná, neustále premýšľajúca nad fatálnymi a katastrofickými scenármi, ustráchaná… Takto si profesorku veštenia pamätáme. No tieto vlastnosti nie sú typické len pre ňu, ale aj pre mnoho ďalších pacientov trpiacich generalizovanou úzkostnou poruchou.

Kognitívna disonancia môže ohroziť celú spoločnosť

O čom je reč? Miesto čítania dlhých a zložitých poučiek si spomeňte na správanie ministra Fudgea v piatej časti, kedy popieral návrat Temného pána a snažil sa všetky dôkazy zničiť a ututlať, až kým sa neocitol v situácii, ktorá jednoznačne naplnila jeho najhoršie obavy. Darmo, problémom je lepšie čeliť, než sa im vyhýbať.

Jednosmerná interakcia s fiktívnymi ľuďmi môže napomáhať procesu uzdravovania sa z traumy

Tento posledný bod v sebe nesie spojenie fiktívneho a reálneho sveta. V mnohých výskumoch ľudia uviedli, že v prípadoch straty blízkej osoby im čítanie kníh či sledovanie filmov o Harrym Potterovi pomohlo vyrovnať sa s vlastnou stratou a bolesťou. Nápomocnými boli aj inšpirujúce citáty niektorých postáv, najčastejšie Dumbledora.

Pozri aj: Harry Potter je viac, než len príbeh o mladom čarodejníkovi. O živote vás naučí týchto 6 veľkých právd

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov