Týchto 10 tipov vám pomôže vyhrať akúkoľvek hádku.

Každý človek chce mať pravdu. To je najčastejšou príčinou všetkých hádok. Ak sa však už raz do takej slovnej bitky dostaneme, chceme vyhrať. Nezabúdajte ale na to, že dôležitejšie, než víťazstvo je počúvanie, porozumenie a rozptýlenie. Áno, možno to neznie až tak lákavo ako samotné vyhrávanie, ale niekedy sú pri hádkach v stávke oveľa dôležitejšie veci, ako napríklad vzťah alebo vaša práca, a ich strata za jedno víťazstvo rozhodne nestojí. Toto je teda 10 spôsobov, ako vyhrať hádku bez akéhokoľvek stresu alebo straty.

Článok pokračuje pod videom ↓

Potvrdenie pocitov

Uprostred hádky môže byť veľmi ťažké počúvať, či dokonca povedať niečo pekné. Ale ak chcete situáciu rozptýliť  a zahnať tak hádku, musíte potvrdiť pocity druhej osoby. Ako? Každý z nás chce, aby ho niekto vypočul. Tým, že poviete niečo ako: „Chápem, prečo sa tak cítiš“, alebo: „Každý by sa v tejto situácii tak cítil“, potvrdíte pocity toho druhého a hádka sa tak zvyčajne začne uberať smerom k zmysluplnej debate.

Pozrite sa na to ako na konverzáciu

Pripomínajte si, že nejde o hádku, ale iba o konverzáciu, rozhovor či konštruktívnu výmenu názorov. Vráťte sa späť k pojmu „hovoriť s niekým“ a zabudnite na „hovoriť k niekomu“. Je to zdanlivo malý, no v skutočnosti veľký rozdiel, ktorý dokáže druhú osobu udržať v pohode a to skoro vždy znamená, že slovný „boj“ vyhráte vy.

pexels.com

Hovorte aj o človeku, s ktorým sa hádate

Ľudia prestávajú počúvať vo chvíli, keď prestanú nejako súvisieť s tým, čo hovoríte. Kľúčom k úspešnému presviedčaniu je prelomiť našu túžbu hovoriť len o sebe a o svojich názoroch. Nezabudnite taktiež rozprávať o druhej osobe.

Nestrácajte pohodu

Zachovať si chladnú hlavu môže byť počas hádky veľmi komplikované a takmer nikdy sa nám to nepodarí. No mali by sme si však pamätať, že strata našej pohody druhú osobu len naštve a konflikt môže naberať na intenzite.

Pozrite sa na veci z pohľadu druhého

Ak chcete udržať hádku pod kontrolou, skúste sa na celú situáciu pozrieť aj z pohľadu toho druhého. Chce to však dávku empatie, aby ste mohli zistiť, čo danú osobu ovplyvňuje a vedie k argumentom, ktoré v hádke používa.

Nevymýšľajte si

Väčšina z nás si v snahe presvedčiť toho druhého dokáže povymýšľať rôzne veci. Citovanie nepravdivých informácii nás však v hádke viac oslabuje, než posilňuje. Preto vždy hovorte len niečo, o čom ste si 100%-ne istí, že je pravda.

pexels.com

Nepreháňajte

Každý z nás zvykne preháňať. Používame slová ako „vždy“, „nikdy“ alebo „každý“, aby sme tak zdôraznili naše argumenty. Myslíme si, že nám to pomôže, no opak je pravdou. Preháňanie spôsobí, že naše tvrdenia vyznejú neuveriteľne a zároveň ešte viac rozzúria druhého človeka. A to rozhodne nechcete.

Snažte sa byť viac presvedčiví

Fakty nepresviedčajú, ale emócie áno. Pokúste sa byť vo svojich argumentoch presvedčivejší, zapojte do toto všetky emócie a hovorte viac od srdca.

Rešpektujte názor toho druhého

Môže byť ťažké zachovať si úctu, najmä keď vehementne nesúhlasíte s tým, čo práve niekto povedal. Ale aj napriek tomu by sme mali rešpektovať názor toho druhého, nech už je hocijaký.

pexels.com

Pokúste sa zdvorilo nesúhlasiť

Ak sa druhá osoba naozaj prestáva kontrolovať a stáva sa skutočne agresívnou, je čas odstaviť ju.  Predtým, než začnete vo veľkom nesúshlasiť, skúste si to premyslieť a povedať niečo zdvorilé, ako napríklad: „To, že si to myslíš chápem a akceptujem to.“ Frázy ako táto zvyčajne ihneď hádku zmiernia a vy navyše nestratíte priateľa.

Pozri aj: 10 jasných pravidiel, ako komunikovať so staršími ľuďmi tak, aby sme sa vyhli hádkam či nedorozumeniam

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov