Neberme sa až tak vážne a netrápme sa pre maličkosti. Aj to je výber z rád, ktoré sú použiteľné aj pre súčasnosť.

O japonskom samurajovi Miyamoto Musashi ste asi ešte živote nepočuli. Vlastne ani jeho meno nie je až také podstatné ako posolstvo, ktoré po sebe zanechal. Je skvelým príkladom toho, že život je v skutočnosti veľmi jednoduchý, len my si ho dokážeme poriadne skomplikovať. Možno aj vy budete prekvapení jeho nadčasovými pravdami, ktoré majú čo-to povedať aj súčasnému človeku. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Poďme sa teda na ne spoločne pozrieť. Určite sa oplatí zobrať si ich k srdcu.

#1 Nekonajte pod vplyvom emócií

Photo by Morgan Basham on Unsplash

Každého z nás raz za čas emócie prevalcovali. Preto vieme, že z nás robia úplne iného človeka. Blízkeho človeka dokážeme uraziť do špiku kostí a pritom náš hnev, slzy či agresia neviedli k ničomu. Preto si treba nechať čas. Skúste sa aspoň sedemkrát nadýchnúť a vydýchnuť a a ž potom konajte. Na všetko máme čas.

#2 Žiarlivosť je najväčší jed

Preto ju vyškrtnime zo života. Nepatrí ani do pracovného života, ani do súkromia. O tom vedeli aj pred štyrmi storočiami. Veríme, že to budú mať na zreteli aj nasledujúce generácie.

#3 Buďte otvorení novým možnostiam

Photo by Monica Silva on Unsplash

Netrvajte slepo len na jednej možnosti. Možno aj tie ďalšie, ktoré sa nám ponúkajú, nebudú pre nás až takou katastrofou. Podľa Musashiho nie je dobré tvrdohlavo trvať na svojom. Ak povolíme tlak, život nám ukáže cestu, ktorá bude pre nás tá najlepšia.

#4 Nelipnite na smútku a emočnej bolesti

Smútok je bežnou súčasťou života. Každého aspoň raz v živote postihne emočná bolesť, s ktorou sa len ťažko vyrovnáva. Dokáže nás však neskutočne posunúť vpred. Je to príležitosť na nový rast. Ak však budeme silou-mocou lipnúť na minulosti a ľutovať sa, nepovedie to nikam.

#5 Nebuďte otrokom svojho okolia

Photo by Alexandra Kirr on Unsplash

Nechoďte študovať právo len preto, že to je nesplnený sen vášho otca. Žijete svoj život. Preto sa nesnažte vyplniť želania ostatných, ak s nimi nie ste vo vnútri stotožnení.

#6 Neverte klebetám

Aj u nás spoľahlivo funguje agentúra „Jedna pani povedala.“ Drvivá väčšina z nich sa nezakladá na pravde. Zároveň neodsudzujete človeka, pretože nikdy nemôžete vedieť, čo prežíva. Verte však tomu, že na svoje konanie má určite pádne dôvody.

#7 Buďte čestní sami pred sebou

Žite svoj život na základe svojho svedomia. Nerobte to, o čom viete, že to nie je správne. Správajte sa tak, aby ste sa každý večer mohli bez problémov pozrieť na seba do zrkadla.

#8 To najdôležitejšie v živote nie sú veci

Photo by Vadim Sherbakov on Unsplash

Neslúžte majetku. Veci majú slúžiť nám, uľahčiť nám život, no ich hromadenie by sa nemalo stať tým najdôležitejším v živote. Nestaňte sa otrokom, ktorý nemá kedy žiť.

#9 Naučte sa povedať nie

Staršia generácia veľmi rada používala slovné spojenie: „Byť dobrý neznamená byť hlúpy!“ Keď sa nad ním zamyslíte, má skutočnú hĺbku. Naučiť sa povedať nie je kľúčová vlastnosť, ktorú by sme sa mali všetci naučiť aplikovať do každodenného života.

#10 Nebuďte posadnutí sami sebou

Photo by Autumn Goodman on Unsplash

I keď to možno neznie práve najpríjemnejšie, nerobte zo seba stredobod vesmíru. Neberte sa až tak vážne, urážku neberte osobne. Aj Budha tvrdil, že keď neprijímame urážlivé slová, vrátia sa tomu, kto ich vyslovil.

#11 Netrápte sa pre maličkosti

Plytvať svojou pozornosťou a časom na maličkosti rozhodne nevedie nikam. Všetko sa vždy vyrieši. Niekedy oveľa lepšie, než by ste čakali.

Podľa japonského samuraja je dôležité život nechať plynúť, netlačiť za každú cenu. Ak ho budeme prijímať s láskou a vďačnosťou, otvoria sa nám nové možnosti, vďaka ktorým môžeme urobiť kvantový skok.

Pozri aj: Budhistický mních prezradil tajomstvo šťastného života. Stačí, ak pochopíte túto „prostú“ vec

peacequarters
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov