Taký je život, krásny aj bolestivý zároveň.

Život je naozaj plný paradoxov. Dokonca, jeden by povedal, že celý život je taký veľký paradox. A je to presne tak. V našom živote sa nachádza neskutočne veľa protikladov, ktoré sa však navzájom doplňujú, a bez ktorých by to hádam už ani nebolo ono. A ako to už s protikladmi býva, sú krásne, no bolestivé zároveň.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 To, čoho sa najviac bojíme, nám nakoniec prináša aj tak tú najväčšiu radosť

Čím viac sa niečoho bojíme, tým viac života to v nás prebúdza. Nevšimli ste si, že po tom, čo vykonáte činnosť, z ktorej máte obrovský strach, sa cítite plní pozitívnej energie? Cítite sa tak, akoby ste vyšli na najvyššiu horu sveta? Akoby vám v žilách neprúdila krv ale čistá radosť? Áno, to všetko je pravda, pretože väčšinou to, čoho sa najviac bojíme je presne to, čo potrebujeme urobiť, aby sme boli šťastní.

#2 To, že vám niekto dôveruje neznamená, že môžete dôverovať aj vy jemu

Dôvera je naozaj krehká a vzácna vec, ktorá sa získava len ťažko. Nie je jednoduché dôverovať ľuďom, najmä keď žijeme vo svete plnom falošnosti, sklamaní a podrazov. A preto, ak niekto dôveruje vám, to vôbec neznamená, že môžete dôverovať aj vy jemu. Bohužiaľ, ľudia nosia masky a majú záľubu v prezliekaní kabátov.

unsplash.com

#3 Čím viac sa snažíte, tým je všetko len a len horšie

Čím viac úsilia a snahy do niečoho vkladáte, tým sú veci veľakrát len a len horšie. Aj to je jeden z paradoxov života. Niekedy je totiž najlepšie nechať všetko len tak, nechať veci, nech sa vyriešia sami, či veľmi to s ničím nepreháňať, a vtedy sa nám naskytne to najlepšie riešenie.

#4 Keď odmietame milovať samých seba, odmietame milovať aj iných

Nie každý tomu verí, ale niečo na tom bude. Ako chceme milovať ostatných ľudí, keď nemilujeme seba? Najprv si musíme nájsť cestu sami k sebe, najprv sa musíme prijať, začať si veriť, rešpektovať sa a milovať sa, a až potom budeme pripravení otvoriť svoje srdce aj ostatným ľuďom.

#5 Čím viac toho vieme, tým menej toho vieme

Toto je jeden z najznámejších a najčastejších paradoxov života. Sokrates kedysi dávno povedal: “Viem, že nič neviem,“ a akoby tým trafil klinček po hlavičke. Pretože jedine človek, ktorý je hladný po informáciách, človek, ktorý chce vedieť viac a viac, človek, ktorého zaujíma svet a všetko navôkol si uvedomuje, že čím viac toho vie, vlastne toho vie tým menej. No tí s uzavretou mysľou, tí si budú aj naďalej myslieť, že zjedli všetku múdrosť sveta.

#6 Ak je niečo ľahko dosiahnuteľné, potom to budú mať všetci

Tie najlepšie veci v živote sa získavajú naozaj ťažko. Vedie k nim jedine cesta plná prekážok, zlyhaní a pádov. Pretože ak by to niečo bolo veľmi ľahko dosiahnuteľné, ak by existovala nejaká skratka, potom by to už dávno mali všetci. No to pravé víťazstvo čaká naozaj len na vytrvalých, ktorí sa odmietajú vzdať.

unsplash.com

#7 Pravda väčšinou bolí, zatiaľčo lož je krásna

Lož našim ušiam lahodí. Znie krásne a ešte lepšie sa počúva. No stále je to lož. Na druhej strane, pravda bolí. Pravda vie byť naozaj veľmi nepríjemná. No pravda je taktiež presne to, čo potrebujeme počuť.

#8 Nie úspech, ale naopak, neúspech nám pomáha rásť

Samozrejme, ani úspech nie je na škodu, no tie pravé životné lekcie nám uštedrí práve neúspech. Pretože vtedy, keď budeme na úplnom dne mysliac si, že už nikdy sa nám nepodarí vstať, vtedy do nášho tela príde ten správny zápal a dávka motivácie. Pretože zrazu vieme, že nižšie to už nejde, teda jediná cesta vedie iba nahor.

#9 Srdce hovorí áno, rozum hovorí nie

Život je naozaj plný paradoxov, dokonca ich môžeme zažívať na denno-dennom poriadku. Môžeme ich zažívať zakaždým, keď sa nevieme rozhodnúť a srdce nám hovorí niečo úplne iné ako hlava a naopak. Nestáva sa často, aby sa tí dvaja zhodli a potom sa musíme rozhodnúť, komu dáme za pravdu.

#10 Môžeme plánovať akokoľvek chceme, život má pre nás aj tak pripravený vlastný plán

Môžeme si veci naplánovať naozaj do posledného detailu. Môžeme byť pripravení na všetko. No život si aj tak veci zariadi po svojom. Aj tak sa nakoniec stanú udalosti, ktoré nás prekvapia. Udalosti, s ktorými sme vôbec nepočítali. Ale nakoniec aj tak všetko dopadne presne tak, ako to má byť.

unsplash.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov