Foto: SITA/Milo Fabian

Na Slovensku registrujeme celkovo 93 396 pozitívnych prípadov koronavírusu.

Na Slovensku vo štvrtok (19.11) pribudlo 1 818 prípadov nákazy novým koronavírusom, spravilo sa 9 836 testov. Celkovo tak evidujeme 93 396 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vo štvrtok pribudlo 2 121 vyliečených pacientov. Celkovo sa z ochorenia vyliečilo 40 816 ľudí. V nemocniciach je aktuálne s ochorením alebo s podozrením naň 1 778 pacientov, ochorenie bolo potvrdené u 1 501 osôb, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 104 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 133 pacientov s ochorením COVID-19.

Spolu laboratóriá už na ochorenie otestovali 999 784 vzoriek. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus je 614.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Prešovskom kraji (359), nasleduje Trenčianský kraj (316), Žilinský (252), Košický(206), Nitrianský (185), Bratislavský (173), Banskobystrický (170) a Trnavský (157). Je medzi nimi 850 mužov a 988 žien.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) začalo od piatka zverejňovať štatistiky vykonaných antigénových testov na zisťovanie nového koronavírusu. Za štvrtok (19. 11.) pribudlo 15.103 vykonaných testov, z toho bolo 635 pozitívnych. Ide o údaje vykonaných antigénových testov u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Testovanie môžu realizovať od 13. októbra. Testov sa zatiaľ urobilo 434.520, celkovo bolo pozitívne testovaných 10.421 ľudí. V štatistike nie sú zahrnuté výsledky celoplošných testovaní.

Gröhling sa stretol s epidemiológmi, chce otvárať školy

V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretlo s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra. V stredu počas rokovania vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling s tým, že budú opätovne predstavovať celý svoj plán, ktorý sa skladá zo semaforu a ďalších opatrení.

Foto: TASR – Jaroslav Novák

Podotkol, že na ministerstve sú si vedomí situácie, ktorá je, a že ju musia pozorne sledovať, aby chránili bezpečnosť a zdravie všetkých. „Dúfam, že mi nikto nebude mať za zlé, že budem obhajovať vzdelanie mladých ľudí a že budem chcieť, aby sa za akýchkoľvek podmienok vrátili čo najrýchlejšie do škôl,“ povedal minister školstva. Podľa neho je potrebné počkať pár dní, kým si situáciu medzi sebou vydebatujú.

Minister pripomenul, že dlhodobo chce, aby sa deti vrátili do škôl. „Uvedomujem si bezpečnosť a zdravie všetkých mladých ľudí aj učiteľov a toto musíme nejakým spôsobom skĺbiť,“ povedal Gröhling.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra, zatiaľ do 27. novembra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktorá sa skladá z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Uložiť článok

Najnovšie články