Foto: Photo by Lola Russian from Pexels

Ak ste si mysleli, že tieto tvrdenia o depresii sú pravdivé, potom vás vyvedieme z omylu.

Život s depresiou vôbec nie je jednoduchý, Ale viete, čo tiež nie je jednoduché? Čeliť narážkam ostatných ľudí a neustále im vysvetľovať, ako depresia skutočne funguje a vyvracať im mylné fakty, ktoré o tejto zákernej chorobe nadobudli. Aj z toho dôvodu by mali vedieť, že tieto všeobecne známe tvrdenia o depresii sú v skutočnosti celkom inak.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Keď máte depresiu, musíte vyzerať smutne

Človek sa môže počas dňa usmievať, môže sa tváriť sebavedomo a predsa môže trpieť depresiou. Áno, je to tak. Ľudia s depresiou nemusia hneď nevyhnutne vyzerať smutne a dokonca aj oni môžu cítiť radosť. No zvnútra ich pomaly zožiera pocit smútku – a ten je pre ostatných neviditeľný.

#2 Depresia sa dá zázračne vypnúť či zastaviť

Medzi tie najlepšie rady patrí: “Nebuď smutný… Konečne sa cez to prenes… Veď sa trochu usmej… Mysli pozitívne…” Ach, keby to len bolo tak jednoduché. Pre ľudí trpiacich depresiami je celkom frustrujúce, ak si ostatní myslia, že je to niečo, čo dokážu len tak zastaviť či vypnúť. Pretože to nejde.

unsplash.com

#3 Depresiu spôsobujú len nejaké konkrétne smutné či stresujúce udalosti

Mnoho ľudí si myslí, že spúšťačmi depresie sú konkrétne udalosti plné smútku či strachu. A aj keď je to čiastočne pravda, a sú to naozaj dostačujúce dôvody na to, aby ste sa cítili deprimovane, nie je to len to. Niekedy sa jednoducho ráno zobudíte s depresiou a nedokážete vysvetliť prečo. Môže sa objaviť aj bez akejkoľvek príčiny.

#4 Človek s depresiou potrebuje od ostatných pokoj

No, to je možno to, čo by si taký človek prial. Svätý pokoj od všetkých a všetkého. Izoláciu. Ale aj napriek tomu  mu musíte ukázať, že ste tu a ste tu pre neho. Že vás naozaj zaujíma a chcete mu pomôcť. Možno bude svoju vďaku prejavovať naozaj zvláštnym spôsobom, a možno vás bude od seba odháňať, no vedzte, že vašu prítomnosť potrebuje.

#5 Depresia je pre každého rovnaká

Ďalší mýtus, u každého sa depresia prejavuje inak. Niektorí ľudia by najradšej celé dni spali a nevyliezli z postele, niektorí zas opačne, nemôžu spať vôbec. Niektorí ľudia jedia až príliš, iní nemôžu jedlo ani cítiť.

unsplash.com

#6 Liečba depresie je rýchla

Keďže depresia je choroba ako každá iná, aj ona si vyžaduje v niektorých prípadoch liečbu. A nie, človek sa nedokáže depresie zbaviť zo dňa na deň. Aj liečba depresie si vyžaduje svoj čas a trpezlivosť.

#7 Depresia sa nedá prehliadnuť

Možno si myslíte, že depresia je niečo, čo bije do očí a určite by ste ju nedokázali prehliadnuť. No opak je pravdou. Vo vašom živote, alebo v živote iného človeka sa môžu diať zmeny, ktoré sú síce nezvyčajné, no na prvý pohľad by ste si ich nespájali s depresiou – a predsa vedú k tejto zákernej choroba. V podstate je veľmi jednoduché prehliadnuť ju.

#8 Ak niekto trpí depresiou, znamená to, že je slabý

Všeobecne je známa predstava, že „silní“ ľudia nemajú žiadne choroby, a už vôbec nie psychické. Že ak má niekto depresiu, tak zrejme ide o slabého jedinca. No ani toto nie je pravdivé tvrdenie. Aj tí najsilnejší z najsilnejších, aj tí najväčší vodcovia, všetci ľudia môžu trpieť touto chorobou. A navyše, ľudia, ktorí ňou trpia, nie sú slabí, leniví či pohodlní.

unsplash.com

#9 Depresia sa dá liečiť jedine liekmi

Lieky nie sú jediná možnosť. Niekedy pomôže terapia, inokedy zas zmena životného štýlu – zdravšie jedlá, viac pohybu, viac slnka či správni ľudia vo vašom okolí.

#10 Depresia vždy trvá určitý čas

Nie, takto depresia nefunguje. Nikdy nedokážete presne určiť, ako dlho bude trvať. Niekedy je to deň, inokedy týždeň alebo tri mesiace. Depresia si prichádza a odchádza presne ako sa jej zachce.

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov