Neverte všetkému, čo vám podsúva váš hlas v hlave. V skutočnosti je to váš najväčší nepriateľ.

Niet ťažšieho boja, ako toho, ktorý sa odohráva vo vlastnej mysli. Vedeli to mnohí mudrci, ktorých pravdy sa overili naprieč tisícročiami. Ľahko je poraziť iného človeka, ale až keď dokážeme zvíťaziť sami nad sebou, až vtedy sme naozajstní víťazi. To isté sa týka aj depresie, psychického ochorenia, pri ktorom človek prestáva byť sám sebou. Miesto toho začína veriť hlasu v hlave, ktorý mu nepraje nič pekné. Aké sú tie najväčšie klamstvá depresie a prečo by sme im v žiadnom prípade nemali veriť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na to všetko sa pozrieme v dnešnom článku. Neverte hlasom v hlave, ktoré vám tvrdia, že:

#1 „Málo sa snažíš!“

Photo by Asdrubal luna on Unsplash

Depresia nie je ochorenie, ktoré vznikne z ničoho nič, ani zlá nálada, ktorá sa len tak rozplynie. Dlho vznikala a preto potrebuje určitý čas na to, kým odznie. Môžete urobiť všetko preto, aby ste sa z nej čo najskôr dostali, no nikdy neverte tomu, že sa málo snažíte. Každý má svoju púť, rozdielnu dĺžku kroku i iné možnosti. Preto ani my nemôžeme odsudzovať druhého človeka, pokiaľ sme neskúšali chodiť v jeho topánkach.

#2 „Si nanič a už nikdy sa z toho nedostaneš!“

To by sa tak depresii páčilo, však? Depresia je však skúška, z ktorej každý môže vyjsť ako víťaz. Vedzte, že aj po tej najtemnejšej noci vyjde slnko a i ten najhorší deň trvá len 24 hodín. Ak ste vďaka depresii úplne dole, pozrite sa na to z iného uhla. Môžete ísť už len hore. Inej cesty niet.

#3 „Na ničom už nezáleží!“

Photo by Sydney Sims on Unsplash

Nie. Nie je to pravda. Záleží na tisíc veciach, pre ktoré sa oplatí žiť. Každý život je krásny a jedinečný. Ak vás trápi depresia, vždy existuje niekoľko spôsobov, ktoré vám dodajú chuť do života. Len neverte depresii. Vedzte, že to je ten najhorší radca. Vyhľadajte terapeuta, psychológa či motivačnú literatúru, ktorá vám ukáže, ako z toho von.

#4 „Lepšie ti bude samej/samému!“

Samota môže byť krásna, keď ste v pohode. V stave hlbokej depresie je však prinajmenšom desivá. Myseľ vám bude premietať kadejaké scenáre, pričom ani jeden z nich nebude práve najpozitívnejší. Choďte za človekom, ktorému dôverujete. Inak pre vás môže byť tento druh samoty naozaj nebezpečný.

#5 „Už ti neostala žiadna nádej!“

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Nádej je vždy. Pokiaľ dýchame čerstvý vzduch, pokiaľ nám v srdci bije srdce, môžeme sa naučiť milovať svoj život. Neverte preto tomuto ďalšiemu nezmyslu. Čím viac budete počúvať bludy, ktoré vám podsúva depresia ako fakt, tým na tom budete horšie. Skúste sa na celú situáciu pozrieť z nadhľadu. Určite vám to pomôže.

#6 „Nič dobré ťa už nečaká!“

To je tiež čistá lož. Existuje množstvo slávnych a úspešných osobností, ktoré to aj napriek depresii dotiahli poriadne ďaleko. Patrí medzi ne napríklad Harrison Ford či Michelangelo. Depresia vás naučí nebrať úspech a pekné chvíle ako samozrejmosť. A táto skúsenosť môže byť na nezaplatenie.

#7 „Samovražda je jediné riešenie!“

Photo by Noah Silliman on Unsplash

Tak toto je vôbec to najtragickejšie klamstvo zo všetkých. Samovražda nikdy nie je riešením. Je to rozhodnutie, ktoré už viac nebudete môcť vziať späť. Okrem toho za sebou zanecháte množstvo nešťastných ľudí, ktorí si to budú brať za svoju vinu a budú si to vyčítať do konca života.

Terapia nie je synonymom zlyhania. Práve naopak. Je to ukážka vnútornej zrelosti a rozhodnutia riešiť zdanlivo neriešiteľnú situáciu.  A to si zaslúži uznanie.

Pozri aj: Týchto 10+ mrazivých fotografií vám dokáže, že depresia nemá žiadnu tvár

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov