Nie všetko, čo vidíme na vlastné oči je skutočnosť. Naše oči dokážu zachytiť len určitú vlnovú dĺžku žiarenia, no tak sa zdá, že i tú si mozog vysvetlí po svojom...

Mozog človeka ostáva pre vedcov stále nevysvetliteľnou fantastickou záhadou. Našťastie sa mu nevyrovná žiadna technika a pevne veríme, že ho nikdy nič neprekoná. Ak vás však zaujíma skryté fungovanie mozgu, prezradíme vám niečo viac. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Mozog spracováva vnemy, ktoré dostáva prostredníctvom zraku. No tak sa zdá, že ak sa objaví niečo, čo sa vymyká štandardom, mozog si to vysvetľuje po svojom. Akoby v ňom existoval akýsi filter, cez ktorý prepúšťa okolité informácie. Táto informácia však nie je žiadnou novinkou, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Pozrite sa s nami na tri optické ilúzie, ktoré môžu byť pre mozog dosť mätúce. Ten však robí všetko preto, aby si s nimi poradil.

#1 Ilúzia pohlavia

Richard Russell

Dobre sa pozrite na tieto dve obrázky. Fotografia naľavo je svetlejšia a preto sa nám javí ako ženská tvár. Napravo je tá istá fotografia, len trošku tmavšia. Aj vy v nej vidíte tvár muža? Práve ste podľahli ilúzii pohlavia od Richarda Rusella. Avšak aj v skutočnosti náš mozog podvedome tvár, ktorej črty majú väčší kontrast, vyhodnocuje ako ženskú tvár. Naopak, ak je kontrast menej výrazný, skôr ju zaradí k mužskému pohlaviu. Všetko sa to deje na podvedomej úrovni, no svoje o tom asi vie aj kozmetický priemysel, keďže dekoratívna kozmetika je založená práve na zvýraznení čŕt tváre.

#2  Ilúzia truhiel

Anthony Norcia

Aj vám sa zdá, že na obrázku  vidíte truhly či panely? Všetko je krásne hranaté, však? No skúste sa na obrázok dívať aspoň 16 sekúnd a výsledkom budete prekvapení. Ostré hrany zmiznú a my uvidíme 16 kruhov. Ak by ste však v prípade tejto ilúzie hľadali správnu odpoveď, tá neexistuje, pretože to, čo vidíte, je v poriadku. A to v prípade ako obdĺžnikov, tak aj v prípade kruhov. Čo sa vlastne stalo? Náš mozog sa na základe kontúr, okrajov a tvarov snaží identifikovať výsledný objekt. No  niekedy to môže byť poriadne mätúce, čo vidíme najmä na tomto príklade. Mozog si to aj tak vyhodnotí po svojom.

#3 Maska lásky

Gianni Sarcone

Ilúzia Gianniho Sarcona, ktorú nazval Maska lásky, vie teda poriadne zmiasť. Na prvý pohľad vidíte „obyčajnú“ masku. No keď sa na obrázok pozriete druhýkrát, čo sa vám zjaví pred očami? Uvidíte v jej tvári obraz dvoch bozkávajúcich sa milencov? Táto ilúzia vychádza z podobného princípu ako Ilúzia truhiel. Aj tu je mozog zmätený kvôli nejasným okrajom. Tak si mozog vyberá z najpravdepodobnejšej možnosti, pričom ignoruje ďalšie alternatívy. Preto väčšina ľudí ako prvé uvidí masku, až potom si všimne nejasný bozk.

Nabudúce, ak sa vám bude snažiť váš mozog niečo nahovoriť, vedzte, že to nemusí byť pravda. Veď v skutočnosti existuje niekoľko právd…

Pozri aj: Rozdiely na týchto 10 obrázkoch dokážu nájsť len ľudia s extrémne vyvinutým zmyslom pre detail. Patríte k nim aj vy?

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov