Okolie nás každodenne bombarduje frázami, ktoré nám, jemne povedané, zdvihnú tlak. Väčšinu z nich poznáte aj vy. A dokonca ich aj používame, a to bez toho, aby sme si uvedomili následky...

Niekedy nás „múdre“ reči okolia vedia naozaj rozhodiť. Nevyžiadané rady, formulky či sľuby, ktoré akosi zabúdame splniť. Dnes vám prinášame 9 notoricky známych fráz, ktoré nás zakaždým vedia dostať do šialenstva.

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetci ich neradi počúvame, no v záujme zachovania (duševného) zdravia by sme ich mali sami zo svojho slovníka vymazať…

#1 Ja som ti to vravel!/Vedel som to!

Yekaterina Ragozina

Táto veta úplne stráca svoj zmysel,  a to najmä keď sa povie nad rozliatym mliekom. V nepríjemnej situácii nám bude akékoľvek poúčanie zbytočné. Tak nabudúce, keď budeme mať potrebu niekomu vyhodiť na oči, že nás nepočúval, radšej si zahryznime do jazyka!

#2 Oukej!

Yekaterina Ragozina

Na otázky všetci očakávame čo najkonkrétnejšiu odpoveď. Keď odpovieme „Oukej,“ alebo „Uvidím,“ v skutočnosti riešenie odkladáme na dobu neurčitú. Môže to znamenať, že to urobíme neskôr, alebo aj vôbec. Potom sa ľahko môže stať, že ten obraz na stenu si môžeme pribiť sami, keď nás už nebude baviť ho neustále prekračovať.

#3 Prepáč mi, že ti to hovorím, ale…

Yekaterina Ragozina

Čo to znamená? Ak vetu začíname ospravedlnením, tomu druhému dávame najavo, že prichádza niečo nepríjemné, a že nemáme problém šplechnúť mu pravdu rovno do očí. Au, to bolelo!

#4 Nezaujímalo by ťa to./Tomu by si vôbec nerozumel.

Yekaterina Ragozina

Kto sme my, že si dovolíme súdiť ostatných? Každý má právo vyjadriť svoj názor, tak nebuďme arogantní. To, ako sa správame k ľuďom vôkol seba, sa nám vráti. Skôr či neskôr, ale určite nás to dobehne.

#5 Vôbec si mi o tom nepovedal/a!

Yekaterina Ragozina

Niekedy túto vetu vyslovíme, keď nám naše ego nedovolí priznať, že sme na niečo zabudli. A aby sme sa nemuseli ospravedňovať za svoj omyl, radšej prejdeme do protiútoku. Druhú stranu tým však len zbytočne zraníme.

#6 Počúvam ťa!/Rozumiem tomu, čo hovoríš!

Yekaterina Ragozina

Týmito vetami vôbec neukážeme nášmu partnerovi podporu. Snaží sa nám povedať niečo dôležité, ale jedinou reakciou na jeho nadšenie bude strohá informácia, že nám funguje sluchový orgán. Lepšie spravíme, ak v krátkosti vyjadríme svoj názor na vec.

#7 Klídek!

Yekaterina Ragozina

Klídek, len pokoj, či pohoda. Ak použijeme tieto slová v nesprávny moment, v skutočnosti docielime presný opak. Znevažujeme vážnosť problému a to nikomu nepridá na dobrej nálade.

#8 A sme doma!/A zasa sme pri tom istom!

Yekaterina Ragozina

Táto odpoveď je naozaj cynická a keď ju použijeme, v skutočnosti odsúvame riešenie problému na dobu neurčitú. A všetci dobre vieme, že problém sám od seba nikdy nezmizne.

#9 Načo ti je niečo také drahé? Veď si krásna taká, aká si!

Yekaterina Ragozina

Je super, že pred partnerom sa nemusíme neustále maľovať, no taktiež sa vo vzťahu nechceme zmeniť na opočloveka. Chceme, aby našu krásu ocenili aj druhí. A partner by nás v tom mal (v zdravej miere) podporiť.

A čo vy? Čo vás dokáže najviac vytočiť?

Pozri aj: Týchto 10 toxických vecí sa vám deje, keď si nedokážete stanoviť hranice

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov