Ľudia s nami budú manipulovať, len keď im to dovolíme. Týchto 10 vecí nám však dokáže poriadne skomplikovať život. Je čas to zastaviť...

„Keď sú všetci na mňa takí zlí!“ Možno aj  vy každý večer plačete do vankúša, nadávajúc na to, aký zlý a sebecký je tento svet. No väčšinu do života dostávame len to, čo dávame. Možno je chyba aj niekde inde. Ak nás rodičia nenaučili povedať „nie“ a stanoviť si hranice, je najvyšší čas sa to naučiť. Inak sa nikdy nevymotáme z role obete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak patríte k tým, ktorí s radosťou preplávajú Atlantický oceán, len aby niekomu zvestovali negatívnu správu, zastavte sa. Rútite sa smerom, ktorý je škodlivý nielen pre vás, ale aj pre okolie. Našťastie, na zmenu nikdy nie je neskoro. Čoho by sme sa teda mali vyvarovať?

#1 Neustále sa niekomu za niečo ospravedlňovať

Alena Tsarkova

Samozrejme, ak sa chystáte do spoločnosti, existuje určitý „dress code“, ktorého by ste sa mali držať. Ale ak sa aj trafíte vedľa, určite by ste sa nemali ospravedlňovať. Je to vaša voľba a svoje rozhodnutie nemusíte obhajovať.

#2 Nútia vás, aby ste sa rozhodli medzi kariérou a rodinou

Alena Tsarkova

S týmto modelom sa stretávame nielen v práci, ale aj v rodine. Každý od vás niečo chce a vás to pravdepodobne bude stáť konskú dávku síl, aby ste to „ustáli“. Základom sú však hranice a komunikácia. Nebojte sa povedať nie. Vaše okolie to s najväčšou pravdepodobnosťou prežije.

#3 Ostatní rozhodujú za vás

Alena Tsarkova

Často sa to stáva najmä u detí. Ale netreba sa báť. Treba si uvedomiť, že nemusíme žiť nesplnené sny našich rodičov. Veď sme dospelí, a preto sa môžeme rozhodovať sami za seba. S týmto faktom však súvisí aj dôležitá vec, na ktorú by sme rozhodne nemali zabúdať. Za naše rozhodnutia by sme mali vedieť niesť aj zodpovednosť, aj dôsledky.

#4 Zotrvávanie v nefunkčných vzťahoch

Alena Tsarkova

V toxickom vzťahu sa dá nájsť len zriedkakedy zmysel. Je vhodný len pre rodených mučeníkov, ktorí sa vyžívajú v prežívanej bolesti. Vy ho určite k svojmu šťastiu nepotrebujete!

#5 Sex na požiadanie

Alena Tsarkova

Naše telo je náš, nie partnerov majetok. Ak vás niekto núti do sexu, je to násilie!

#6 Neustále klamstvo

Alena Tsarkova

Ak klamete, bohužiaľ vám nenarastie dlhý nos. No klamstvo je naozaj pre naše psychické zdravie toxické. Dôvera sa buduje len veľmi ťažko, tak dajme pozor na to, aby sme sa nezamotali do našich poloprávd a výmyslov.

#7 Necháte sa ponižovať

Alena Tsarkova

S týmto vzorcom správania sa stretávame predovšetkým v práci. Ak vás ponižujú kolegovia, určite to nenechajte tak. Treba sa ozvať a biť za svoje práva.

#8 Fyzické a psychické násilie

Alena Tsarkova

Tak k tomuto niet čo dodať. Nie! Akékoľvek násilie, či už psychické alebo fyzické, by malo byť absolútnym tabu. Vy nemusíte hrať rolu obete.

#9 Neustála kontrola

Alena Tsarkova

Nie ste malé deti. Dajte okoliu rázne najavo, že potrebuje svoj priestor. Máte naň plné právo. Nedajte si ho teda vziať!

#10 Výčitky za nedokonalosť

Alena Tsarkova

Ukážte nám jedného dokonalého človeka. Určite ho nenájdete. Ešte sa na zemi nenarodil tvor, ktorý by bol dokonalý vo všetkom. Preto aj vy máte právo na omyly.

Pevne veríme, že vám naše rady pomôžu nastaviť si hranice. Ak nedokážeme rešpektovať samých seba, nebudú nás vedieť rešpektovať ani ostatní.

Pozri aj: Toto sú 4 životné križovatky, ktorými si počas svojho života musí prejsť každý z nás

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov