Týmto 5 lekciám by sme sa mali priučiť z 5 svetových náboženstiev, aby sme viedli šťastnejší a pokojnejší život.

Zvyčajne sa verí tomu, že človek si nemôže vybrať len nejaké kúsky z rôznych náboženstiev a poskladať či vymyslieť si z toho nejaký osobný morálny kódex. Predpokladá sa, že človek môže patriť len k jednému náboženstvu. Aj napriek tomu, každé z nich nám poskytuje niečo, z čoho by sme sa mohli poučiť, a čo by nás mohlo inšpirovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Budhizmus – Druhá vznešená pravda

Podľa princípov budhizmu je koreňom všetkého nešťastia túžba. Práve vtedy, keď začneme niečo očakávať od druhých a chcieť veci, ktoré nemáme, začneme trpieť frustráciou a nespokojnosťou. Toto je druhá zo štyroch vznešených právd, ktoré sa zameriavajú na prekonanie utrpenia a negativity. Túžba nemá žiadneho konca a preto najlepší spôsob, ako žiť šťastný život, je byť šťastní a vďační za to, čo už máme.

pixabay.com

Kresťanstvo – Definícia lásky

Kresťanstvo definuje lásku ako trvalú, trpezlivú a ohľaduplnú. Niečo, čo je nevyhnutné pre udržanie zdravého vzťahu. A práve takáto hlboká láska je v dnešnom svete priam nevyhnutá. Vo svete, kde sa dejú hrozné veci. Vo svete, kde sa puto medzi ľuďmi dokáže veľmi ľahko a rýchlo pretrhnúť.

Islam – Skutočné zamýšľanie

Islam hovorí, že akcia môže byť považovaná za spravodlivú iba vtedy, ak je rovnako spravodlivý aj zámer. Napríklad, ak vzdáte kompliment svojmu priateľovi, no nemyslíte to tak, nemôže to byť posúdené ako spravodlivá akcia, pretože ste neboli úprimní. A nezáleží na tom, či sa váš priateľ cíti po komplimente lepšie. Musíte konať tak, aby to, čo robíte a to, čo si myslíte či cítite, bolo v súlade.

pixabay.com

Judaizmus – Význam života

Väčšina ľudí sa usiluje využiť význam náboženstva, aby sa dozvedela, čo sa s nimi stane po smrti. Na rozdiel od ostatných náboženstiev, judaizmus kladie dôraz na život na zemi, nie na poňatie neba, pekla a posmrtného života. Verí v prítomnosť a má morálny kódex, ktorý posudzuje osobu za to, ako strávi svoj život na zemi. Od judaizmu by sme sa teda mohli priučiť to, že namiesto premýšľania o posmrtnom živote sa môžeme zamerať na to, aby sme čo najlepšie viedli ten život, ktorý žijeme práve teraz.

Hinduizmus – Ahimsa

Ahimsa znamená v preklade „neškodiť“ alebo „súcit“, a je to kľúčová cnosť v indických náboženstvách. Hinduisti veria, že celý život je posvätný, a preto by mal človek milovať a rešpektovať nielen ľudské bytosti, ale aj zvieratá a rastliny. Tento koncept podporuje lásku aj mimo kruhu priateľov a rodiny a povzbudzuje človeka, aby sa staral o celú Zem. Je nesprávne rúbať stromy a zabíjať nevinné zvieratá. Všetci by sme si mali byť rovní.

Pozri aj: Príliš nad všetkým premýšľate? Duchovný guru Osho radí, ako sa tohto zlozvyku zbavíte

simplecapacity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov