Ľudia sú schopní neskutočného dobra i zla, ktoré nemá obdoby. Dnes sa zameriame na zviera, ktoré drieme v každom z nás.

V každom človeku je duša, ktorá ho nabáda k tomu, aby v sebe prejavil dobro, lásku a súcit, no drieme v nás aj skutočný démon. Ak prevláda, môže to mať katastrofické následky. V dejinách je známych viacero sadistov, ktorí popustili uzdu svojim chorým fantáziám. Aj psychológovia vedia, že v nás drieme niečo zlé. Potvrdzujú to aj tieto štúdie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno je načase sa nad sebou zamyslieť.

Minority a ľudí, ktorí nezapadajú do štandardu, považujeme za menejcenných

Photo by diGital Sennin on Unsplash

Tento jav je nazvaný aj ako dehumanizácia. Ľudí, ktorí sa niečím odlišujú alebo sú príslušníkmi nejakej minoritnej skupiny, nevnímame ako rovnocenných. Patria medzi nich napríklad bezdomovci, drogovo závislí či imigranti. Podvedome ich vnímame, akoby mali nižšie intelektuálne vlastnosti, než ľudia s nejakým “vyšším statusom”. Je to kruté, no len my môžeme zmeniť tento pohľad na inakosť.

Už malé deti vedia byť škodoradostné

Aj keď malé deti vnímame ako nevinné bytosti, ktoré ešte nestihla skaziť spoločnosť či krutý svet dospelých, veda ukazuje, že aj v nich drieme malý čert. Už štvorročné deti sa totižto vedia tešiť z cudzieho nešťastia, pričom im to spôsobuje určitú satisfakciu.

Veríme, že ľudia, ktorí majú zlý osud, si to skutočne zaslúžili

Photo by Mubariz Mehdizadeh on Unsplash

Veríme v karmu. Teda väčšina z nás. Vychádza to z túžby veriť v spravodlivosť na tomto svete. Preto podvedome veríme v to, že ľudia, ktorí sa majú skutočne zle, si to vlastne zaslúžia. To má neraz za následok to, že sme ľahostajní k ich utrpeniu. V hinduizme  malo toto presvedčenie vplyv na vytvorenie jednotlivých kást. Mnohí veria, že nemá zmysel pomáhať tým, ktorí sú na tom najbiednejšie, pretože si za to vraj sami môžu.

Veríme, že len ten náš názor je správny

A to napriek tomu, že fakty dokážu vyvrátiť naše presvedčenie. Podľa vedcov sa málokto z nás dokáže na problém pozrieť z nadhľadu či širokospektrálneho hľadiska. Tvrdohlavo trváme na svojom a na problémy sa dívame len cez kľúčovú dierku.

Radšej zásah elektriny, než osamote s vlastnými myšlienkami

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Bojíme sa samoty, a to najmä vlastných myšlienok. Keď ostanete sami, v tichu, máte príležitosť sledovať myšlienky, ktoré sa vám sústavne točia v hlave. A to je len málokomu príjemné. Podľa výskumu až 67 percent mužov a 25 percent žien uprednostní radšej nepríjemný zásah elektrinou, než by mali 15 minút stráviť osamote so svojimi myšlienkami. Škoda. Mnohým by to veľmi pomohlo.

Sme márniví a namyslení

Väčšina z nás má tendenciu sa nadhodnocovať. Myslíme si, že práve naše deti sú tie najšikovnejšie, že všetko vieme najlepšie, a že sme magnetom pre opačné pohlavie. Dokonca aj väzni si myslia, že sú oveľa lepší než ostatní občania, a že sa do väzenia dostali len omylom.

Sme morálni pokrytci

Photo by Taylor Harding on Unsplash

Tu podľa vedcov platí, že trafená hus zagága. Tí, čo niečo najviac odsudzujú, majú najväčšie sklony k páchaniu podobných skutkov. Nedávna štúdia poukázala na to, že na rôzne „hriechy“ používame dvojitý meter. Ak spácha niekto cudzí niečo nezákonné, najradšej by sme ho ukameňovali, no k vlastným omylom sme oveľa zhovievavejší.

V každom z nás drieme potenciálny troll

A preto si v anonymných vodách internetu dovolíme oveľa viac, než naživo. Za mnohými štipľavými komentármi na Twitteri či Facebooku sa skrývajú ctihodní občania. Príležitosť robí zlodeja. Platí to aj v prípade neprajných a hejterských komentárov.

Volíme vodcov s psychopatickými sklonmi

Photo by Shane Rounce on Unsplash

K tomu niet čo dodať. Stačí sa pozrieť na hlavných lídrov svetových mocností, ktorí okrem horúcich rečí neprinášajú žiadne konštruktívne výsledky. Aj vedci potvrdili, že k moci sa skôr dostávajú ľudia s psychopatickými sklonmi. Bohužiaľ.

Sexuálne nás priťahujú ľudia, v ktorých dominuje temné „Ja“

Od puberty nás priťahujú “zlí chlapci“ či príliš vulgárne dievčatá, hoci sú pre dlhodobú budúcnosť tí najhorší partneri. Podľa vedcov nás sexuálne najviac priťahujú ľudia, ktorí sa, žiaľbohu, nemôžu pýšiť vysokou morálkou, za to u nich prevláda silné ego či dokonca narcizmus. Prečo je to tak? Vedci tvrdia, že to môžu mať na svedomí aj médiá, ktoré nám prezentujú najmä takýchto hrdinov.

Asi ani vás nepotešili výsledky týchto štúdií, no na druhej strane, nemusíte zúfať. Treba veriť, že ľudia nezabudnú byť ľuďmi a predsa len v nich zvíťazí dobro.

Pozri aj: Kážeme vodu, no pijeme víno. Týchto 11 vecí očakávame od iných, no len málokedy ich robíme my sami

digest
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov