Očakávania sú na každom kroku, nech sa snažíme akokoľvek, jednoducho nie je možné sa im vyhnúť.

Riadime sa tým, čo od nás očakáva spoločnosť, tým, čo od nás očakáva naša rodina, partner či priatelia. Aj my máme očakávania týkajúce sa toho, ako by sa k nám mali iní ľudia správať. Neraz sa však stáva, že od iných očakávame niečo, čo sami nemôžeme splniť alebo to akosi prehliadame.

Článok pokračuje pod videom ↓

Úprimnosť

Berieme ako samozrejmosť, ak od ľudí okolo nás očakávame úprimnosť, najmä v oblasti citov. Dúfame, že nás objekt našich záujmov nebude klamať, ani poza chrbát ohovárať. Sami sa však toho neraz nedržíme, vnímame človeka ako záchranné koleso či zadné vrátka v prípade osamelosti a rozoberieme to za jediný deň aj s desiatimi priateľmi.

Dobrosrdečnosť

Predstavte si, že od niekoho potrebujete láskavosť a daná osoba odmietne, ak jej neponúknete nič na oplátku. Mnohí z nás idú vtedy puknúť od jedu a všade rozšírime, aká je tá osoba neochotná pomôcť. Už od detstva sú aj deti vedené k tomu, aby sa o lopatku na pieskovisku podelili bez ohľadu na to, či chcú alebo nie. Sami pritom neraz nie sme príliš nezištní a najradšej by sme boli, keby od nás nikto nič nechcel.

Foto: unsplash

Prvý krok

Mnoho ľudí očakáva, že ak o nás niekto má záujem, mal by za každých okolností urobiť prvý krok. Chápeme, že nie je také ľahké vstať a zavolať niekoho na rande, no čakať donekonečna, kým to urobí ten druhý, nie je riešením. Nebojte sa, povedzte, čo cítite a zavolajte svoj objekt záujmu na rande, vyčkávanie totiž nie je vždy tá najlepšia voľba.

Záľuby

Každý má svoje koníčky a záľuby a každý sa k nim stavia ináč. Niekto vám o nich bude rozprávať vždy, keď dostane možnosť, iný si ich necháva len pre seba. Často sa však hneváme, keď niekto nemá pochopenie pre našu vášeň a odmieta s nami stavať modely lietadiel. Následne sa však sťažujeme, ako kamarátka zaplavila celý Facebook návodmi k skladaniu origami.

Dôvera

Ľudia si o sebe radi myslia, že sú jednoducho dobrí a zaslúžia si dôveru iných. Neraz preto očakávame, že nám bude veriť každé slovo aj cudzí človek, ktorého sme práve stretli v električke. Sami pritom niekedy neveríme ani najlepším priateľom po tom, čo ich poznáme roky.

Foto: unsplash

Keď niekoho potrebujeme

Občas sa zdá, akoby ľudia očakávali, že dokážeme čítať myšlienky. Nejeden z nás tajne dúfa, že za nami druhí prídu a sami prídu na to, že ich práve potrebujeme. Ľudia však nie sú čarodejníci a ak im niečo nepoviete, nemôžete očakávať zázraky. Ani vy predsa nechodíte a nehráte sa na Freuda, aby ste boli vždy tam, kde by vás práve niekto mohol potrebovať.

Súdime

Vždy, keď nás niekto súdi bez toho, aby poznal všetky okolnosti nášho príbehu, hneváme sa. Koľkokrát však to isté robíme aj sami počas bežnej konverzácie s priateľmi či kolegami bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali? Čakáme, že ľudia nás nebudú súdiť, pokiaľ nevedia všetko, presne to však robíme aj my.

Vzťahy

Neraz, keď sa nám kamarátka posťažuje na vzťahové problémy, pomyslíme si, že riešenie je predsa také jednoduché a nechápeme, prečo to jednoducho neurobí. Nemyslíme na to, že keby sme sa ocitli na jej mieste, možno by sme boli rovnako bezradní. Nerozumieme, prečo si iní nedokážu urobiť vo vzťahu poriadok, očakávame však, že nám poskytnú rameno, na ktorom sa môžeme vyplakať, keď sa niečo udeje v tom našom.

Viera

Čoraz viac ľudí hlása, aké je vzájomné pochopenie dôležité, a to aj vo sfére náboženstva. Na druhej strane však neraz nerozumieme, ako môže daný človek veriť tomu, čomu verí. Myslíme si, že jednoducho ešte len nedozrel k tomu správnemu názoru. Ako však môžeme vedieť, že práve ten náš názor je správny?

Foto: unsplash

Vtipkovanie

Hovorí sa, že humor je základom zdravia a niekedy si najradšej strieľame práve z ľudí okolo nás. Neraz však nie sme práve najšťastnejší, keď sa terčom nevinných vtipov stávame práve my.

Zmena

Neraz si myslíme, že zmena sa udeje v priebehu noci, stačí len pár správnych slov. Keď však kamarátovi poviete, že sa už nevojde do nohavíc a mal by s tým niečo robiť alebo by mal pouvažovať nad zmenou povolania, nemôžete čakať, že ráno príde s novým jedálnym lístkom, zaplateným osobným trénerom a s výpoveďou. Tak isto by ste sa zrejme nezmenili zo dňa na deň ani vy.

Nezabúdajte, že by sme sa najprv mali zamyslieť sami nad sebou, až potom vyčítať chyby iným.

Pozri aj: Toto je 10 vecí, ktoré sa sa väčšina z nás naučí až vtedy, keď je už neskoro

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov