Toto zlaté pravidlo vám zaručí, že zvládnete udržať akúkoľvek konverzáciu.

Určite každý z nás pozná ten nepríjemný pocit, keď sa s niekým rozprávame, no v tom konverzácia jednoducho prestane. Vy neviete, čo povedať, druhá strana nevie, čo povedať, a tak tam len stojíte v tom trápnom tichu. Čím to ticho trvá dlhšie, tým nepríjemnejšie sa všetci cítia. Čo robiť v týchto prípadoch? Našťastie existuje jedno veľmi jednoduché pravidlo, ktoré dokáže prirodzene udržať každý rozhovor, a to bez ohľadu na to, s kým práve hovoríte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravidlo je naozaj jednoduché. Znie nasledovne:

Čokoľvek poviete, uistite sa, že 30% z toho tvoria nové informácie.

Žiadna konverzácia nevydrží dlho, pokiaľ sa v nej budú stále opakovať iba tie isté informácie. Keď nepridáte nič nové, z konverzácie sa stane „obrátená pyramída“. Čím viac budete hovoriť, tým menej informácii sa medzi vami vymení. Ak sa však budete držať tohto zlatého pravidla, ktoré hovorí, že minimálne 30% z toho, čo poviete, musí obsahovať niečo nové, váš rozhovor bude po celú dobu svieži a zaujímavý.

Príklad č.1

Priateľ: „Jedlo v reštaurácii bolo naozj úžasné!“
Čo by ste nemali povedať: „Áno, bolo to dobré.“
Čo by ste mohli povedať namiesto toho: „Máš pravdu. Obzvlášť sa mi páčilo, ako ochutili tie hranolky. Pripomenulo mi to isté miesto, ktoré som navštívil minulý týždeň…“ (pokračujte v pridávaní informácii o inej reštaurácii).

pexels.com

Príklad č.2

Priateľ: „Ten test bol naozaj veľmi náročný. Som si takmer istý, že som ho neurobil.“
Čo by ste nemali povedať: „Súhlasím s tebou, bolo to dosť ťažké.“
Čo by ste mohli povedať namiesto toho: „Súhlasím, ktorá z otázok bola pre teba najťažšia? Ja som sa trápil s tou poslednou. Nemohol som prísť na to, ako…“ (hovorte napríklad o tom, ako ste vy odpovedali na otázku).

Prečo len 30% nových informácii?

Pretože ak pridáte príliš veľa nových informácii, konverzácia sa môže veľmi jednoducho a veľmi rýchlo stať jednostrannou. Osoba, s ktorou sa rozprávate, sa potom môže cítiť, akoby ste ju nepočúvali a neustále hovorili iba o sebe.

pexels.com

Dve veci, ktoré potrebujete vedieť, aby toto pravidlo fungovalo

#1 Obaja ľudia musia mať záujem pokračovať v rozhovore

Ak osoba, s ktorou sa rozprávate, je unavená, alebo sa jednoducho nechce rozprávať, pravidlo pravdepodobne fungovať nebude. To je v poriadku, pokračujte v rozhovore vtedy, keď máte pocit, že obe strany sa rozprávať naozaj chcú.

#2 Nie každú tému možno rozšíriť

Nie každá téma vám ponúka príležitosť na pridanie nových informácií. Keď už cítite, že máte zviazané ruky, a k danej téme sa nedá povedať nič nové, jednoducho súhlaste s tým, čo povedala druhá osoba a potom otvorte úplne novú tému, ktorá vám dá viac priestoru na diskusiu.

Pozri aj: Ste nerozhodní? Vyskúšajte 5-sekundové pravidlo, ktoré vám pomôže rozhodnúť sa v akejkoľvek situácii

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov