Vodná kremácia - čím ďalej, tým populárnejší a ekologický spôsob pochovávania mŕtvych.

Vodná kremácia je najnovší trend v pohrebnej oblasti, najmä po tom, čo ju legalizovala Kalifornia spolu s ďalšími 14 štátmi Severnej Ameriky.  Táto ekologická pohrebná alternatíva má však naozaj strašidelnú minulosť. Vedecky nazývaná ako „alkalická hydrolýza“, kremácia bola najprv vynájdená koncom osemdesiatych rokov ako spôsob, ako pomôcť mŕtvym zvieratám rozkladať sa rýchlejšie, aby sa mohli premeniť na hnojivá.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno nepatríte k tým, ktorí premýšľajú nad tým, čo sa stane s ich telom po smrti, a možno nad tým rozmýšľate veľmi často. Tak či onak, pravdou ostáva, že z vedeckého hľadiska máme k dispozícii veľa možností. A jednou z nich je aj vodná kremácia.

Ako funguuje vodná kremácia?

Vodná kremácia, tiež známa ako zelená alebo bio-kremácia, využíva vodu zmiešanú s alkalickým roztokom hydroxidu draselného, ktorý rozpustí telo na popol a kosť.

Ľudské telo sa umiestni do tlakovej kremačnej komory z nehrdzavejúcej ocele, kde sa automaticky pridávajú voda a alkalické látky a teplota sa zvýši na cca 175 °C. Voda, alkalické látky, teplo a tlak jemne cirkulujú nad telom a spoločne pracujú na vyvolaní reakcie, ktorá zabezpečí kremáciu.

Vodná kremácia bola vyvinutá ako ekologickejšia metóda zbavovania sa ľudských pozostatkov – narozdiel od štandardnej metódy spaľovania, ktorá využíva veľa energie a toxínov, a tak ničí našu drahocennú planétu.

pixabay.com

Po vodnej kremácii ostanú kosti úplne čisté, až anjelsky biele – presne také, aké ste mali možnosť vidieť na kostre, ktorá stála v kúte každej triedy na strednej škole. Po dokončení kremácie dostane vaša rodina tieto kosti v urne – presne tak, akoby dostala v urne popol, ak by sa rozhodla pre tradičnú kremáciu.

História vodnej kremácie

Časy sa menia. Slovensko sa, ako silne katolícka krajina, pravdepodobne bude stále držať typického spôsobu pochovávania mŕtvych, aj keď Rímskokatolícka cirkev povoľuje bežnú kremáciu. Vo svete si však vodná kremácia získava čoraz viac a viac priaznivcov. Je to ekologické riešenie, ktoré šetrí našú planétu Zem. Čo je však ešte na celom tomto procese zaujímavé, je jeho história.

Prvú vodnú kremáciu si dal patentovať Amos Herbert Hobson už v roku 1888. Tento proces bol vyvinutý na to, aby sa takouto metódou spracovávali telá mŕtvych zvierat na hnojivá pre rastliny. Možno to znie trochu bizarne, ale presne tak to bolo. Hobson určite nemohol tušiť, že sa táto hydrolýza začne používať ako skvelá ekologická metóda pochovávanie.

A dokonca, ak dáte súhlas, po vašej smrti nielenže vaša rodina dostane v urne kosti, hnojivo z vášho tela sa môže normálne použiť a vy tak doslova môžete pomôcť ďalším rastlinám rásť. Tak, čo zvolili by ste si takúto metódu?

pixabay.com

Pozri aj: Zánik Djatlovej výpravy z roku 1959: Jedna z najdesivejších záhad ľudstva, ktorá je dodnes nevyriešená. Počuli ste už o nej?

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov