Tiež sa bojíte tmy a máte pocit, že vás z nej niečo pozoruje? Nie ste sami. Možno trpíte nyctophobiou a/alebo skutočne bujnou fantáziou.

Možno ste už počuli slovo nyctophobia; je to chorobný strach z tmy. Musí byť ťažké s ním žiť, keďže všetci vieme, aký nepríjemný môže byť už aj obyčajný strach z tmy, ktorý pociťujeme uprostred noci, keď sa konečne odoberieme do postele po pozeraní hororu. Určite každý jeden z nás aspoň raz vo svojom živote ležal v posteli, zakrytý perinou až po bradu, a v hlave sa mu odohrávali samé nepravdepodobné scenáre; čo ak sa v tme niečo skrýva…?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na strachu z tmy je najzvláštnejšie práve to, že väčšinou sa nejedná o strach z temnoty samotnej. Deti (pretože práve tie sa boja tmy najčastejšie) majú strach z bubákov, z príšery pod posteľou, ktorá čaká len na to, kým sa posadia a položia nohy na zem, aby ich mohla chytiť za členky.

psychodrivein.com

Tento strach je pravdepodobne pozostatkom akéhosi obranného mechanizmu, ktorý nám pomáhal prežiť v dávnych dobách. V dobách, kedy predátory prichádzali za tmy a opatrnosť vytvorená strachom predstavovala často jedinú zábranu medzi smrťou a prežitím. Dnes už tento inštinkt nie je až taký potrebný (pokiaľ pravda nekempujete niekde v kanadských lesoch, kde sa pohybujú medvede a Wolver…pardon, rosomáky a možno Ryan Reynolds v kostýme Deadpoola) a zrejme preto si to náš mozog kompenzuje tým, že nám podsúva rôzne nepríjemné a až prekvapivo detailné predstavy toho, čo na nás môže číhať v tme.

pixabay.com

Najdesivejšie ale je, že keď sa niekedy, uprostred noci (vtedy totiž na tieto veci príde reč, pravda, ak na to máte vy a váš spoločník žalúdok) zveríte s týmito svojimi predstavami svojmu kamarátovi na sleepoveri, zistíte, že sú pomerne podobné. Vyvoláva to v človeku podobný pocit, ako keď si prečíta informáciu, že ľudský mozog si nie je schopný vymyslieť tváre a vy si spomeniete na všetky tie nechutné príšery, o ktorých sa vám kedy snívalo. Utekali ste niekedy potom, ako ste zhasli svetlá? Pretože ste mali pocit, že za vami niekto je? Určite aspoň raz.

Skúste si prezrieť tieto fotografie a pozorujte, aké máte pri nich pocity

@letokot
reddit.com
reddit.com
reddit.com
reddit.com
@terrifyingposts

Nedokázali ste sa na nich dlho pozerať? Tiež máte strach, že keď sa v noci pozriete do zrkadla, niekto bude za vami stáť? Alebo trpíte nepríjemnou predstavou, že keď sa pozriete inde, váš odraz je stále tam a vyškiera sa na vás?

Alebo si predstavte, že sa vrátite do svojej izby práve na to, aby ste videli, ako sa niečo beztvaré a čierne zasúva pod vašu posteľ. Creepy, však?

Ak si myslíte, že za vaším gaučom číha sériový vrah a že kopa oblečenia na stoličke je Samara, ktorá vyliezla z vášho telefónu, nezúfajte si; veda (a zrejme aj sedliacky rozum) hovorí, že máte úžasnú predstavivosť a mohli by ste ju zužitkovať. Skúste sa zamestnať vo filmovom priemysle – možno budete mať šťastie a stane sa z vás druhý Tim Burton.

A aké triky na vás skúša váš mozog, keď zhasnete svetlá? A na záver si pre inšpiráciu pozrite tento krátky film na Youtube. Nezhasínajte. 

Pozri aj: THALASOFÓBIA – AK MÁTE ZLÝ POCIT Z TÝCHTO OBRÁZKOV, MALI BY STE O SEBE VEDIEŤ, ŽE TRPÍTE TOUTO FÓBIOU

interez.sk (Simona G.) buzzfeed.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov