Foto: Rekrabička

Dobrý pocit s každým jedlom.

Zabaľte mi to, vezmem si to so sebou!“ Jedlo, obedy či káva so sebou, sú fenoménom dnešných uponáhľaných dní, kedy neradi „strácame“ čas v kuchyni za sporákom a prípravou našich pokrmov. Obaly, v ktorých si odnášame svoje jedlo z reštaurácií využívame na veľmi krátky časový úsek. Z reštaurácie na náš stôl to zväčša trvá zopár minút, rovnako dlhú životnosť majú jednorázové obaly. Sotva zopár minút. 

Zachrániť planétu od obrovského množstva zbytočných jednorázových obalov sa rozhodol český projekt Rekrabička. Umožňuje hladným ľuďom vychutnať si jedlo mimo reštaurácie s dobrým pocitom, pretože si ho môžu odniesť vo vratnej krabičke, rekrabičke.

Foto: Rekrabička

Za projektom Rekrabička stojí Ondřej Širočka, jej príbeh začal v roku 2018, kedy si začal všímať , že mnoho ľudí v jeho práci odoberá takzvané krabičkové diéty. V praxi to znamenalo, že si nechávali doniesť jedlo na celý deň – takýto set pozostával väčšinou z piatich jedál, ktoré boli zabalené každé zvlášť  v jednorázových plastových obaloch.

Premýšľal som nad tým, či by sa to nedalo urobiť nejako inak a bez odpadu. Začal som sa pohrávať s myšlienkou vratných krabičiek,“ rozpráva Ondřej o prvej myšlienke svojho projektu.

Nasledoval dlhý prieskum trhu, rozhovory s firmami prevádzkujúce krabičkové diéty, overovanie rôznych konceptov, posielanie otázok na krajskú hygienickú stanicu a potravinársku inšpekciu, hľadanie vhodných obalov a tak ďalej,“ rozpráva o prvých skúsenostiach s rozbehom svojej prvotnej myšlienky Ondřej.

Foto: Rekrabička

Celé sa to začalo až nedávno, v roku 2019, keď sa mu podarilo koncept Rekrabičky spojiť s jednou vybranou firmou prevádzkujúcou koncept krabičkovej diéty v testovacom režime. Už vtedy však plánovali rozšíriť svoje portfólio aj o reštaurácie ponúkajúce možnosť vziať si jedlo so sebou.

To samozrejme prinieslo ďalšie výzvy, pretože sa jednalo o trošku iný model fungovania, ale počas niekoľkých mesiacov intenzívnej práce sa nám podarilo všetko pripraviť a spustiť,“ hovorí Ondřej.

V Rekrabičke si môžete svoje jedlo odniesť so sebou z reštaurácie, môžete ju vrátiť v ktorejkoľvek inej prevádzke, ktorá je do projektu vratnej krabičky zapojená. A počet reštaurácií zapojených do tohto programu neustále narastá. Zatiaľ však rozvoz jedla v Rekrabičke nefunguje, preprava kuriérom teda nie je možná.

Foto: Rekrabička

Jedlo si necháte zabaliť do vratnej rekrabičky priamo v partnerskej reštaurácii, zapojenej do projektu. Poplatok za použitie rekrabičky je vždy rovnaký alebo nižší ako cena klasického jednorazového obalu. Navyše zaplatíte iba vratnú zálohu 1,94 € (50 KČ).

Keď sa vám to bude hodiť, rekrabičku vrátite na ľubovoľnom partnerskom mieste. Zoberiete si späť zálohu alebo si rovno objednáte jedlo do ďalšej rekrabičky.

Zatiaľčo klasický jednorázový termoobal vyhodíme do koša hneď po zjedení nášho obedu, v niektorých prípadoch ešte pred jeho zjedením, keď obed preložíme na tanier, rekrabičku je možné použiť až 500-krát. A následne putuje na recykláciu.

Všetko ale závisí od toho, ako budú s rekrabičkou zaobchádzať naši zákazníci a partnerské reštaurácie. Ak sa napríklad vyvarujú používaniu ostrých nožov, životnosť krabičky sa môže výrazne zvýšiť. Prax teda ukáže viac, uvedené číslo je skôr odhad na základe nášho testovania,“ hovorí o životnosti rekrabičky Ondřej.

Foto: Rekrabička

Výroba každého jednorazového obalu znamená spotrebu materiálu a vody. A to platí aj pre tých z bioplastov alebo papiera. Keďže Rekrabičku možno použiť až 500-krát, výrazne tak šetrí nie len prírodu, ale aj peňaženku.

Reakcie sú väčšinou pozitívne. Veľa ľudí si dnes uvedomuje problematiku produkcie odpadu a sú radi, že majú možnosť, ako sa vyhnúť jednorazovým obalom. Rekrabička navyše dobre tesní, pekne vyzerá a oproti jednorazovým boxom nestojí nič navyše – okrem ekológie má teda aj ďalšie benefity,“ hovorí Ondřej.

Zaujímave je, že samotné reštaurácie majú záujem o rekrabičky a samé oslovujú Ondřeja. „Počítali sme, že väčšinu podnikov budeme musieť osloviť sami, ale prekvapilo nás, koľko prevádzkovateľov sa nám ozvalo, aby sa o projekte dozvedeli viac,“ dodáva Ondřej.

Projekt Rekrabička funguje zatiaľ len v Českej republike, no stúpajúci záujem slovenských prevádzok a reštaurácií podnietil Ondřeja, aby svoje produkty expandovali aj na Slovensko. „Už sa nám zopár reštaurácií zo Slovenska ozvalo, takže by sme určite rekrabičku radi ponúkli čoskoro aj u vás,“ dodáva Ondřej.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )
Príbehy