Ak chcete zmeniť k lepšiemu nielen telo ale i osobnosť, šup-šup do telocvične. Fyzická aktivita sa totiž to naozaj vyplatí.

Máte za sebou náročný deň? Neraz je cvičenie to posledné, na čo máme chuť. Najradšej by sme zaliezli niekde do tichého kútika, v ktorom môžeme odpočívať po vyčerpávajúcom dni. No podľa vedcov má z cvičenia prospech nielen naše telo, ale i myseľ. Výsledky nedávnej štúdie poukázali na naozaj vynikajúce benefity cvičenia na rozvoj našej osobnosti, ktoré nie sú na zahodenie. Môžno i vás inšpirujú k pravidelnejšiemu pohybu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak začnete pravidelne cvičiť, stanete sa nielen sebavedomejšími, ale zároveň aj otvorenejšími novým zážitkom. Jednoducho povedané – cvičenie vám môže pomôcť vyliezť z ulity, čo je i jeden zo spôsobov, ktorý pomáha introvertom bojovať so svojou plachosťou. Otvoria sa vám nové dvere, ktoré vás obohatia o nové skúsenosti.

Výhody, ktoré naozaj stoja za to

Photo by Element5 Digital on Unsplash

To však nie je všetko. Vedci skúmajúci vplyv pravidelnej fyzickej aktivity na osobnosť človeka si všímali súvislosti vyššie uvedených kvalitatívnych zmien na celkový stav človeka. Cvičenie posilňuje sebavedomie, ktoré je úzko spojené s dosiahnutím úspechu v živote. Veď práve sebavedomejší ľudia sú vo všeobecnosti viac priebojnejší a oveľa ľahšie prekonávajú prekážky, ktoré vnímajú ako výzvu, nie ako katastrofu.

Posilnenie extrovertných čŕt má za následok častejšie prežívanie pozitívnych emócií a otvorenosť novým zážitkom či skúsenostiam zas posilňuje našu tvorivosť či inteligenciu. Všetky tieto vlastnosti, ktoré prináša cvičenie, nám pomáhajú prekročiť vlastný tieň a vyjsť z našej komfortnej zóny, čo je vždy v náš prospech.

Platí to aj naopak

Photo by Artem Bali on Unsplash

Štúdia, ktorú prezentovali autori, bola naozaj širokospektrálna. Počas dvoch dekád pozorovali viac než 6-tisíc účastníkov v strednom veku. Na tejto vzorke si všimli preukázateľné pozitívne účinky cvičenia nielen na naše telo, ale i na našu myseľ či osobnosť. Zaujímavý je fakt, že autori pozorovali aj opačný efekt. Ľudia so sedavým spôsobom života mali sklon k introvertným črtám, uzatvárali sa viac do seba, neboli otvorení novým zážitkom a boli na okolie nepríjemnejší.

Nemusíte v posilňovni stráviť celé dni. Fyzický pohyb môže mať veľa podôb. Vybehnite do lesa, začnite tancovať. Nájdite si niečo, čo vás bude napĺňať. Čas, ktorý investujete do fyzickej aktivity rozhodne nebude stratený. Dobrý pocit a benefity, ktoré tým získate, sú na nezaplatenie.

Pozri aj: Je váš mozog zdravý? Zistíte to podľa tohto jednoduchého znamenia

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov