Vedeli ste však, že na svete existuje obrovské množstvo fóbií, ktoré sú naozaj absurdné? Pozorne čítajte, možno trpíte niektorou z nich.

Hovorí sa, že buď je človek naplnený láskou, alebo strachom.  Dnes už však na svete ani neexistuje človek, ktorý sa ničoho nebojí. Náš nepriateľ strach nás sprevádza počas celého života. Niekto sa bojí pavúkov, niekto tmy, niekto môže mať hoci aj panický strach zo svokry.  U niektorých sa strach prejavuje len minimálne, no existujú ľudia, ktorí strachu podriaďujú celý svoj život.

Článok pokračuje pod videom ↓
strach
gizmodo

 Gamofóbia

Aj vám sa sa občas stalo, že by ste si svoj život pokojne vedeli predstaviť bez partnera? Mať stále upratané, veľa času sám pre seba a žiadne problémy. Pekná predstava, však? Ak je to iba chvíľkové, pokojne snívajte ďalej. Sú však ľudia, ktorí majú panický strach zo svadby. Občas sa aj dá stretnúť s definíciou, že ide aj o strach zo vzťahu. Základ slova pochádza z grec. Gamo, čo znamená zväzok. Opakom je anufóbia, strach z toho, že sa nikdy neožení, nevydá. Zvláštna skupina gamofobičiek sú ženy, ktoré sú zamilované do chvíle, kým im objekt ich túžby tiež neprejaví náklonnosť. Vtedy sa ich láska mení na nenávisť. Manželstvo môže skutočne znamenať reálnu hrozbu, preto to majú ľudia trpiaci gamofóbiou o to zložitejšie.

Venustrafóbia

Vo svete existujú dva typy mužov. Jedna skupina sú tí, čo sa neboja so ženami komunikovať a už vôbec nie flirtovať. A potom sú muži, ktorí sa v spoločnosti žien tvária, akoby tam vôbec neboli. Venustrafóbia je ale úplne iný level. Muž, trpiaci touto fóbiou, má strach z krásnych žien. Ak by ste svojho kamaráta zavolali na módnu prehliadku, určite by túto ponuku odmietol kvôli pohľadu na krásne ženy. Existuje vôbec taký muž?

Spektrofóbia

Aj vám sa už niekedy stalo, že ste sa pri pohľade do zrkadla buď rozosmiali, alebo veľmi rozplakali? Ženy vnímajú krásu ako tú najpodstatnejšiu vec na svete. Upravené vlasy, zladené oblečenie a obrovský úsmev na tvári. Niekedy však nastanú situácie a zrkadlo jednoducho len obchádzajú. Spektrofóbiou trpia práve tie ženy, ktoré sa do neho nemôžu pozrieť. Pohľad do zrkadla je pre nich frustrujúci a veľmi zničujúci. Spektofóbia sa práve preto zaraďuje medzi veľmi vzácne fóbie.

zrkadlo
belindadavidson

Arachibutyrofóbia

Niektorí ľudia majú strach z jedenia rýb. Boja sa totižto toho, že im rybia kosť ostane v krku a začnú sa automaticky dusiť. Radšej si pochutia na iných jedlách, kde im tento problém nehrozí. Arachibutyrofóbia je úplne podobné odmietanie jedla. Je to fóbia z arašidového masla. Čo sa už len môže stať pri jedení arašidového masla? Ľudia trpiaci touto fóbiou majú strach práve z toho, že sa im arašidové maslo prilepí na podnebie.

Pentherafóbia

Hovorí sa, že v manželstve nesú vinu dvaja. Žena a svokra. O svokrách koluje veľké množstvo vtipov, ktoré sú veľakrát založené na situáciách z bežného života. Vedeli ste, že niektorí ľudia majú ozajstný strach zo svokry? Pentherafóbia skutočne patrí medzi svetovú raritu fóbií. Ak sa chystáte na návštevu partnerových rodičov, dávajte si pozor, aby ste už pri dverách nedostali hysterický záchvat. Ak sa to stane, už budete vedieť, že je to fóbia zo svokry.

Senior Mother Interfering With Couple Having Argument At Home
huffingtonpost

Somnifóbia

Po dlhom a náročnom dni je ten najlepší a zaslúžený relax dobrý spánok. Niektorí ľudia zaspia okamžite ako si ľahnú, iní zaspať vôbec nechcú. Vedeli by ste si predstaviť byť celú noc hore len kvôli tomu, že sa bojíte zaspať? Somnifóbia je druh fóbie, ktorou trpia práve tí ľudia, ktorí sa boja zaspať. Dôvodom je obrovský strach zo spánku. Pre týchto ľudí spánok symbolizuje smrť a stratu kontroly nad sebou samým. Niektorí sa dokonca boja, že sa im budú snívať strašidelné sny, alebo že sa nikdy nezobudia

spanok
hercampus

Chrometofóbia

Táto fóbia patrí medzi jedinečné fóbie práve preto, že sa vyskytuje len zriedkavo. Veď uznajte sami. Môže mať vôbec niekto strach z peňazí? Ak patríte k bohatým ľuďom a pred návštevou schovávate svoje peniaze do rôznych skrýš, práve pred človekom s touto fóbiou sa báť o svoje peniaze nemusíte. Návšteva sa ich ani len nedotkne. Možno si práve na tejto báze vybudujete skutočné priateľstvo s pocitom, že vám nikdy nič cenné nevezme.


Dysmorfofóbia 

Poznáte človeka, ktorý sa nikdy nefotí? Obchádza zrkadla, tvári sa zničene a možno aj smutne? Čítajte pozorne, možno práve on trpí touto fóbiou. Ide o chorobný strach z vlastnej škaredosti. Podľa vedcov z Brazílskej univerzity touto poruchou trpí až štrnásť, podľa Nemcov len dve percentá populácie. Ľudia s touto diagnózou nevnímajú samých seba tak, ako ich vníma ich okolie. Pri pohľade do zrkadla pociťujú znechutenie a úzkosť, čo pomaly vedie k panike, sociálnym fóbiám a depresii, ktoré vedú až k extrémnym zmenám zovňajšku, alebo opačne, k sebapoškodzovaniu. Každý piaty pacient trpiaci dysmorfofóbiou sa údajne pokúsi o samovraždu.

Aj napriek tomu, že strach je len dôsledkom našich myšlienok, obrovským plusom stále zostáva fakt, že sa s ním dá bojovať. Nič však nejde okamžite. Aj na prekonanie strachu treba čas.

Prečítajte si aj o tripofóbii, ktorou možno trpíte aj vy tu.

psych (Zábojníková Anna)
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov