Každý z nás má v sebe vybudovaný akýsi rebríček hodnôt, ktorý mu pomáha preplaviť sa cez búrlivé obdobia. Máte aj vy ten váš, no máte pocit, že to nikam nevedie? Prečítajte si, kedy je načase ho zmeniť.

Niektorí ľudia majú jediný zmysel života – moc či peniaze. Ale ani jedna z týchto (ne)zmyselných hodnôt ich nezavedie ku šťastiu. Stačí sa pozrieť na slávne „celebrity“, ktoré na nás vyskakujú z bulvárnych plátkov. Nie vždy sú synonymom šťastia či morálnych hodnôt. Ako však zistiť, či sa pohybujeme vpred? Skúste sa spolu s nami pozrieť na týchto 9 znakov, ktoré sú znamením, že je načase prehodnotiť svoje životné hodnoty.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kedy by ste teda mali zbystriť pozornosť?

#1 Nespokojnosť

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Ak si neviete nájsť miesto, púšťate sa do rôznych projektov a rozdráždi vás každá maličkosť, chybu musíte začať hľadať predovšetkým v sebe. Za váš vnútorný stav nie je zodpovedný nikto iný, než vy sami. Možno idete tam, odkiaľ niet návratu. Urobte potrebné protiopatrenia ešte skôr, než bude neskoro.

#2 Prehnaná sebakritika

Aj vy si v duchu nadávate do neschopných hlupákov? Dajte si na to pozor, pretože prehnaná sebakritika nie je receptom pre šťastie. Skúste sa zhlboka nadýchnuť. Každý z nás je niekedy úplne neschopný. Nie je to chyba, len skúsenosť, a so sebakritikou by sme to rozhodne nemali preháňať.

#3 Komplex hrdinu

Muhd Asyraaf on Unsplash

Samozvaných hrdinov určite pozná každý z nás. To sú tí, ktorí vás budú presviedčať o svojej neporaziteľnosti a každú historku nafúknu do obrovských rozmerov. Budú sa hrať na neporaziteľného hrdinu, biť do pŕs, no keby prišlo k lámaniu chleba, pravdepodobne prví zbabelo utečú. Aj vy si zvyknete trošku prikrášľovať skutočnosť? Ak áno, svedčí to o vašej neistote, pretože sa bojíte byť sami sebou.

#4 Precitlivenosť

Rozplače vás aj reklama na aviváž? V jeden deň sa vznášate na oblakoch, pričom druhý deň klesáte prudko dole? Niečo nie je v poriadku. Skúste si udržať ustálenú hladinu. Žiaden extrém nie je z dlhodobého hľadiska dobrý pre váš stav, a v prípade emócii to platí dvojnásobne.

#5 Nerozhodnosť

Photo by Wil Stewart on Unsplash

Ak ste nerozhodní, znamená to, že sa bojíte za seba prevziať zodpovednosť. Stále váhate, pričom by ste boli najradšej, aby sa za vás rozhodol niekto iný? Aj to môže byť znakom zle nastavených hodnôt. Je načase popremýšľať o ich úprave.

#6 Negativizmus

S postojom skysnutého mlieka ďaleko v živote nezájdete. Ako chcete byť šťastní, keď vo všetkom vidíte len to zlé? Určite aj vy radi používate vetu: „Ja som to vedel/a…,“ no práve tým, že ste to „vedeli“, ste to pritiahli. Skúste vidieť aspoň kvapku pozitivity. Obohatí vám to život.

#7 Perfekcionizmus

Photo by Alekzan Powell on Unsplash

Nikto nie je dokonalý. Žiaden dokonalý človek v skutočnosti neexistuje. Preto sa netrápte perfekcionizmom. Majte sa radi s kladmi, aj s drobnými nedostatkami. A neberte sa až tak vážne, vôbec to nie je potrbné.

#8 Impulzívnosť

Ak vás vytočil niekto blízky (či vzdialený), skúste sa zhlboka nadýchnuť. Počítajte do desať, choďte do vedľajšej izby. Robte všetko preto, aby ste jedovaté slová udržali v ústnej dutine. Naším cieľom predsa nie je nikomu ubližovať, však?

#9 Nuda

Photo by meredith hunter on Unsplash

To najdôležitejšie nakoniec. Nuda má pre náš život nulovú pridanú hodnotu. Ak sa nudíte, je to definitívne ten najsilnejší znak toho, že nejdete správnym smerom. Preto ju čo najskôr odstráňte zo svojho života. Nudíte sa v práci? Tak nerobíte to, čo vás napĺňa. Vedzte, že na zmenu nikdy nie je príliš neskoro.

Ak ste sa našli vo viacerých bodoch, berte to tak, že je najvyšší čas uskutočniť radikálne zmeny vo vašom živote. Netreba sa ich báť. Veď zmeny so sebou prinášajú aj kvantum novej energie.

Pozri aj: Umelec odhalil skutočné hodnoty dnešnej spoločnosti. Jeho diela vás prinútia zamyslieť sa nad svetom, v ktorom žijeme

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov