Žiarlivosť je prirodzená a toto je malý návod na to, ako ísť ďalej.

Mnoho priateľstiev skončí práve vo chvíľach, keď sa udalosti zdajú byť šťastné. Na jednej strane sa veľmi tešíte z úspechu vašeho priateľa, no na druhej strane ste naštvaní a správate sa odporne. Vtedy, keď sa od vás očakáva, že sa budete ako správny priateľ usmievať a povzbudzovať, nedokážete to ovládať, no cítite žiarlivosť a ste zarmútení. Prečo je to tak? Prečo žiarlime na úspechy našich priateľov?

Článok pokračuje pod videom ↓

Životný miľník – či už ide o zmenu zamestnania, rozchod, nového partnera, deti, dôchodok alebo akúkoľvek ďalšiu udalosť, môže  ovplyvniť naše priateľstvo, a to hneď z dvoch dôvodov.

Prvým je to, že keď sa objavia nové životné okolnosti, vy a váš priateľ sa už nemáte o čom rozprávať. Napríklad, vášmu priateľovi sa práve narodilo dieťa a celý čas rozpráva iba o ňom, lenže vás to nezaujíma, pretože sa ešte nechystáte mať deti. Ide teda o logický dôvod.

Druhý dôvod je emocionálny. Je ľahké vycítiť, že sa váš priateľ  zmenil na niekoho iného, teraz, keď nastal v jeho živote nejaký posun, miľník. Napríklad, váš priateľ sa z dediny presťahoval do mesta a vy môžete mať pocit, že jeho život je teraz úplne iný, oveľa vzrušujúcejší.

Takéto „odcudzenie“ s vaším priateľom môže byť naozaj prekvapujúce a bolestivé. A najmä, keď v živote vášho priateľa nastane niečo, čo sa dá definovať ako „úspech“. O to viac, ak ide o niečo, čo ste vy ešte nedosiahli. V tom prípade môže nastať z vašej strany žiarlivosť.

unsplash.com

Samozrejme, nie všetky priateľstvá sú určené na to, aby trvali celý život. Niektoré sú povrchné, iné hlboké. Niektoré krátkodobé, iné dlhodobé. Ale ak si svojho priateľa naozaj ceníte a chcete si ho udržať vo svojom živote – aj počas najnáročnejších životných míľnikov, sú tu isté veci, ktoré musíte mať na pamäti.

#1 Pochopte, že ich aj vaše konanie je čisto ľudské

Je iróniou, že škody sa spôsobujú najmä vtedy, keď predstierate, že vôbec nežiarlite. Zapamätajte si jedinú vec: žiarliť je prirodzené. Je prirodzené cítiť sa smutne, ak vaša priateľka rýchlo otehotnie, zatiaľ čo vy sa o to pokúšate dva roky a stále neúspešne. Je prirodzené byť trochu sklamaný, ak ste očakávali povýšenie, no namiesto toho povýšili vášho priateľa. Nesnažte sa pochovať tieto pocity. Nesnažte sa ich popierať, pretože tak budú rásť viac a viac a to určite nie je dobré.

#2 Ak potrebujete, vezmite si nejaký čas

Samozrejme, nevysvetliteľné a náhle zmiznutie nie je správny priateľský krok, ale niekedy potrebujete stráviť trochu času osamote. Váš priateľ sa zasnúbil, no vy nechcete prísť na jeho oslavu? Je to v poriadku, ale snažte sa s ním aspoň komunikovať. Niekedy zámerné vyhýbanie sa môže spôsobiť oveľa viac škody, než to, že na oslave nebudete. Vezmite si pre seba toľko času, koľko potrebujete na spracovanie nových informácii, no nevyhýbajte sa svojim priateľom úplne.

unsplash.com

#3 Buďte ochotní prijať zmeny

Ak vášho priateľa práve povýšili, no vás nie, alebo ešte horšie, vyhodili vás z práce, pravdepodobne si na istý čas nebudete môcť dovoliť všetky aktivity, ktoré ste spolu vykonávali. Nenechajte však, aby vás takáto situácia položila na kolená. Namiesto toho zdvihnite hlavu a začnite „stavať“ znova od nuly.

#4 Počúvajte a učte sa

Teraz, keď sa váš priateľ stal otcom, stále hovorí o detskej výstroji, o ktorej nemáte ani potuchy. Alebo vaša priateľka neustále hovorí o svadbe, no vy ste zo všetkých tých informácii úplne mimo. Ak chcete zostať v spojení s vaším priateľom, položte mu otázky. Nové aspekty života vášho kamaráta sa vám môžu zdať úplne cudzie, no jediný spôsob, ako tento problém vyriešiť, je počúvanie a učenie sa.

unsplash.com

#5 Buďte úrpimní

Ak sa skutočne stretnete s pocitom žiarlivosti, horkosti alebo odporu, ktoré nevykazujú žiadne známky ústupu ani po niekoľkých dňoch alebo týždňoch, môže to byť čas vysvetliť svojmu priateľovi, čo sa deje. Samozrejme to môže byť dosť ťažké a riskujete, že sa odcudzíte už úplne. Ale aj tak, vyberte si uvoľnenú a súkromnú chvíľu a ujasnite si, koľko pre vás znamená váš vzťah a ako naozaj chcete, aby váš priateľ bol šťastný. Povedzte, že s vecami bojujete,  a preto potrebujete len trochu času, pochopenie a flexibilitu z jeho strany.

#6 Zamyslite sa nad sebou a vlastnými pocitmi

Nakoniec skúste preskúmať vašu vlastnú myseľ. Položte si otázky, prečo sa vlastne cítite tak, ako sa cítite. Čo vám vo vašom živote chýba? Čo naozaj chcete? Čím viac sa o sebe dozviete, tým viac môžete premeniť tento šok na príležitosť pre váš osobnosstný rast. A čo je ešte lepšie, tým, že sa budete zaoberať sebou, neostane miesto pre žiarlivosť.

Pozri aj: 3 hlavné dôvody, prečo sa moderné vzťahy tak často rozpadávajú

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov