V dobe, kedy miera rozvodovosti dosahuje až 50%, je ťažké udržať si vzťah na celý život.

Ľudia sa rozchádzajú väčšinou kvôli finančným problémom, veľkým odlišnostiam v osobnostiach partnerov alebo vo vzťahu začne chýbať vášeň a namiesto toho ho vyplní nuda a nezáujem. Tieto problémy však tkvejú v nezvládnutí základných problémov, ktorými si musí prejsť asi každý vzťah v tejto modernej dobe, v ktorej sú ľudia zmätení, nevedia spolu správne komunikovať a často ani netušia, či toho druhého naozaj milujú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto sú tri elementárne dôvody, ktoré stoja za rozpadom mnohých moderných vzťahov:

Chýba efektívna komunikácia

pixabay.com

Riešiť partnerské problémy, či uspokojovať potreby svojho milovaného partnera je náročné, ak vo vzťahu chýba otvorená komunikácia.

Otvorene a efektívne spolu komunikovať by sa preto mala dvojica pri zakladaní svojho vzťahu naučiť ako jednu z prvých vecí.

Vo vzťahoch, kde chýba otvorená komunikácia, dochádza k situáciám, kedy nás naša polovička sklame alebo nahnevá, avšak my sa s ním/ňou nedokážeme otvorene porozprávať o našich emóciách a namiesto toho pocity radšej držíme v sebe. A ak sa v nás časom tieto emócie nahromadia až do neúnosného levelu, môžeme jedného dňa doslova vybuchnúť, vykričať partnerovi veci, ktoré ho zrania a spôsobiť tak vo vzťahu škody, ktoré budú už len ťažko napraviteľné.

Netreba však svoje pocity vyjadrovať za horúca, lepšie je počkať, kým sa upokojíme, prejde nás hnev a nezaujímame už voči partnerovi nepriateľský postoj. Práve vtedy s ním môžeme hovoriť o problémoch a zároveň ich spolu aj konštruktívne riešiť.

Zostávame vo vzťahu s ľuďmi, ktorých úprimne nemilujeme

pexels.com

Starostlivosť zo strany partnera a pocit „byť milovaný“ je pre ľudí tak návykový, že ho často vyhľadávajú aj tam, kde vedia, že tieto pocity a prejavy nie sú úprimné.

Keď sa zamilujeme, náš mozog začne produkovať impulzy v podobe príjemných pocitov, v dôsledku čoho sa mnohým ľudom stáva, že sa nezamilujú do danej osoby, ale skôr do samotného pocitu zamilovanosti. Takto vybudovaný vzťah však nie je zdravý ani prospešný pre ľudí v ňom a bohužiaľ nevedie väčšinou k ničomu inému, ako k rozchodu.

Nedokážeme veriť jeden druhému

pexels.com

Pre zdravý a šťastný vzťah je medzi partnermi potrebná nielen funkčná komunikácia, ale aj ďalší nemenej dôležitý faktor, a to dôvera jedného k druhému.

Nejeden z nás už zažil vzťah, v ktorom niektorý z partnerov prehnane žiarlil. To, že jeden z partnerov nedokáže plne dôverovať tomu druhému, býva odrazom neistoty, ktorú žiarliaca osoba pociťuje. Pocity neistoty väčšinou vychádzajú zo zlých skúseností z predošlých vzťahov.

Nemali by sme sa preto na partnerovu žiarlivosť pozerať iba ako na zlyhávajúci článok vo vzťahu, ale radšej ako na príležitosť  pomôcť mu vyliečiť sa zo starých rán, ktoré ho nútia k tomuto typu správania. Môžu to spôsobovať negatívne zážitky ako podvádzanie alebo ublíženie zo strany milovaného človeka. Ľudia s takýmito skúsenosťami majú obrovské obavy, že sa tieto veci zopakujú aj v ich súčasnom vzťahu.

Preto je dôležité, aby sme dali partnerovi dostatočne najavo, že je pre nás dôležitý, milujeme ho a veríme mu.

Vzťah sa totiž dokáže vyvíjať tým správnym smerom iba vtedy, ak sú obaja partneri voči sebe korektní, otvorení a rovnako zraniteľní. Vzťah postavený na týchto základoch sa môže pre dvojicu stať duševným naplnením a vyvíjať sa podľa predstáv oboch partnerov.

Moderné vzťahy to majú v tejto dobe proste ťažké, ľudia sú zmätení, nevedia spolu správne komunikovať a často ani netušia, či toho druhého naozaj milujú.

Možno sa už aj tebe rozpadol vzťah kvôli vyššie spomenutým dôvodom, a preto je dobré sa zamyslieť nad tým, čo vo vzťahoch robíme zle a poučiť sa na vlastných chybách.

Existuje milión problémov, ktoré sa v partnerskom vzťahu vyskytujú, no ak nahradíme uzavretosť a dusenie svojich naozajstných pocitov otvorenou komunikáciou s partnerom, žiarlivosť dôverou a prejavmi lásky, dokážeme postupne vybudovať vzťah, ktorý nezlomí žiadna hlúpa hádka a na žiarlivosť v ňom ani nebude miesto.

Pozri aj: 9 mýtov o materstve, na ktoré by sme už mali zabudnúť

higherperspectives
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov