Foto: Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Vedeli ste, že v 47 percentách času je prekážkou v šťastí len jediná vec?

Ak by sa vás niekto opýtal, čo je šťastie, ako by ste odpovedali? A aká by bola vaša odpoveď v prípade, keby sa vás nieto opýtal na to, aké sú prekážky na ceste za šťastím? Každý zrejme odpovie na základe situácie, v ktorej sa práve nachádza, či už dotyčnému chýba zdravie, rodina alebo peniaze. Odborníci si však myslia, že mnohokrát je prekážkou táto jedna vec.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na čo sa sústredíte?

Čoraz pálčivejšou záležitosťou je šťastie zamestnancov na pracovisku. Nadriadeným ide najmä o produktivitu, no človek nie je stroj a pre optimálny výkon potrebuje mať splnené isté podmienky. Ak sa obzriete okolo seba, koľko ľudí je plne sústredených na prácu? Nejeden kolega sa možno práve oddáva dennému sneniu, sociálnym sieťam alebo sa pokúša o multitasking.

Mysľou neprítomní

V roku 2010 vykonali harvardskí psychológovia Matthew Killingsworth a Daniel Gilbert štúdiu, do ktorej sa zapojilo 2 250 jedincov. Pomocou aplikácie vedci v náhodných časoch monitorovali, čo práve daný človek robí, a na čo sa sústredí jeho myseľ. Výsledky boli prekvapivé, ukázalo sa totiž, že ľudia až 47 percent času takmer vôbec nevenujú pozornosť tomu, čo práve robia. Ich myseľ sa túlala a zdá sa, že túlavá myseľ nie je šťastná myseľ. Neprítomnosť v danom momente však nebola následkom pocitu nešťastia, ale príčinou.

Foto: unsplash

Nepomôžu ani šťastné myšlienky

Zdá sa teda, že skvelým prediktorom v otázke šťastia je to, či človek prežíva to, čo práve robí, alebo sa pri tom myšlienkami túla niekde celkom inde. Na čo vlastne ľudia myslia? Prieskum sa venoval aj tomu a ukázalo sa, že v 43 percentách času sa ľudia venovali šťastným myšlienkam, v 31 percentách času ich myseľ zamestnávali neutrálne myšlienky a len v 21 percentách času sa ľudia zaoberali smutnými myšlienkami. Avšak ani v prípade, keď ľudia mysleli na šťastné okamihy, neboli spokojnejší ako vtedy, keď sa plne venovali práve vykonávanej činnosti.

Ako žiť mysľou v prítomnosti?

Dokonca aj v prípade, ak máte zlú náladu, myslenie na šťastnejšie chvíle vám pravdepodobne nijak nepomôže, nápomocné však je, ak sa niečím zamestnáte a plne sa na to sústredíte. Čo nám teda bráni v šťastí? Odpoveď je jednoduchá, mentálny život prežívame v celkom inej sfére, ako ten život fyzický. Našťastie, existujú metódy, ktorými je možné tento stav napraviť. Ako na to?

Buďte ako dieťa

Buďte ako dieťa, nemyslíme však na regres v podobe cumlíkov a výbuchov zlosti. Ak má dieťa splnené všetky potreby, napríklad dostatok spánku, čistá plienka a plné bruško, dokáže byť celkom pohltené tým, čo práve vidí pred sebou. Ak máte niekedy možnosť, všimnite si, ako sa dieťa hrá. Ak ho zaujme motýľ, venuje mu celú svoju pozornosť, to isté platí o kockách či iných hračkách, jednoducho sa venuje tomu, čo práve vidí.

Foto: unsplash

Multitasking je mýtus

Chápeme, že deň má akosi primálo hodín a bolo by fajn mať viac času, mali by ste však akceptovať myšlienku, že multitasking je mýtus. Neurovedec Earl Miller sa pre NPR vyjadril, že je fyzicky nemožné rozdeliť myseľ a prinútiť ju, aby sa venovala dvom veciam súčasne, a to v rovnakej kvalite. V skutočnosti naša myseľ prepína v rýchlom tempe od jednej veci k druhej a nám sa zdá, že sme superhrdinovia. Ak sa však pokúšame o multitasking, sme až o 40 percent menej produktívni a robíme omnoho viac chýb, ako keby sme sa sústredili len na jednu vec.

Pripomienka

Je ľahké nechať myseľ túlať sa, no prinútiť ju vrátiť sa do reality už také ľahké nie je. Nie je to však nemožné. Ak máte napríklad pracovné stretnutie s kolegami, napíšte si na papier poznámku v štýle: „Ovládaj svoju myseľ, nenechaj, aby myseľ ovládala teba“. Zamerajte sa na to, čomu sa práve potrebujete venovať.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov