Foto: pixabay.com

Skúste tieto rady od odborníkov a zlepšite tak svoj vzťah.

Možno máte pocit, že váš vzťah už nie je taký, ako býval a hľadáte nejaké spôsoby, ako ho zlepšiť. A možno je všetko v poriadku a vy chcete, aby to tak aj naďalej ostalo. Tak či onak, budovanie vzťahu je náročný a nikdy nekončiaci proces. Musíte do toho vložiť svoje úsilie a celé svoje srdce. Ale (takmer) každý vzťah dokážete zlepšiť, ak chcete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je niekoľko rád od odborníkov.

#1 Používajte „ja“ frázy

Podľa psychológa Deborah E. Dyera, Ph.D, ak začnete s vetou typu „ty“: “Ty za to môžeš„, “To kvôli tebe sa tak cítim„, staviate svojho partnera hneď do obrannej pozície, kedy sa musí brániť voči kritike či obvineniam. Namiesto toho skúste tieto vety vymeniť za „ja“ vety: “Cítim, že…““Všimol/všimla som si…“ a podobne.

#2 Pýtajte sa, nepredpokladajte

Psychologička Sameera Sullivan tvrdí, že predpokladanie môže byť naozaj nebezpečné, pokiaľ ide o vzťahy. Nesnažte sa sami vytvárať závery, nesnažte sa sami si vysvetľovať správanie toho druhého. Namiesto toho radšej choďte a pýtajte sa. Komunikujte.

pexels.com

#3 Nezabúdajte na samého seba

Ak chceme mať silný vzťah, potom do neho musíme ísť ako silné osobnosti. Aspoň to tvrdí vzťahová terapeutka Amy Bishopová. Nesmiete zabúdať ani na samého seba, na svoje vlastné záujmy a hlavne, vždy si musíte nájsť priestor aj na to, aby ste mohli ďalej rásť.

#4 Rozprávajte o tom, ako sa cítite

Dr. Jennifer B. Rhodesová, psychologička a vzťahová poradkyňa zastáva ten názor, že vzťah, v ktorom nie je prítomná intimita, nedokáže fungovať. A ako ju vybudovať? No napríklad tak, že budete neustále hovoriť o tom, ako sa cítite. A to aj v prípade, že sa cítite zle či zraniteľne.

#5 Snažte sa na veci pozrieť aj z druhého uhla pohľadu

Michele Hart odporúča, aby ste sa vždy, keď sa dostanete do zložitej situácie, nezabudli na danú vec pozrieť aj z iného uhla pohľadu – presne z takého, z akého sa na to pozerá váš partner.

#6 Urobte niečo, čoho sa bojíte

Tiffany Toombsová, expertka na vzťahy tvrdí, že najviac sa o človeku dozvieme vtedy, keď je vystavený stresovej situácii. Takže ak sa chcete dozvedieť niečo viac o svojom partnerovi, alebo jednoducho zistiť, aký v skutočnosti je, potom skúste nejaké aktivity, ktoré sú mimo zóny komfortu.

pexels.com

#7 Nezabúdajte na rande

Randenie nie je len pre zamilovaných pubertiakov. Expert Caleb Backe odporúča všetkým párom, aby nezabúdali ani na rande, aby si raz za čas si vyšli na večeru do reštaurácie, do kina, alebo len tak trávili čas spolu. Taktiež odporúča spoločnú dovolenku alebo výlet ako niečo, čo dokáže zlepšiť vzťah.

#8 Pristupujte k problémom pozitívne

Licencovaný poradca pre duševné zdravie, Monte Drenner tvrdí, aby ste ku každému problému pristupovali s čistou hlavou a určitou dávkou pozitivizmu. Nemá zmysel zbytočne konať v zlosti alebo v domnienke, že nič sa nevyrieši.

#9 Viac sa bozkávajte

Sarah A. Intelligatorová sa domnieva, že pokiaľ sa zo vzťahu vytrácajú bozky, pomaly ale určite sa vytráca aj vášeň, kúzlo či dokonca láska. Nezabúdajte ani na takéto drobnosti, ktoré by mohli jednoducho posilniť váš vzťah. Bozkávajte sa. Bozkávajte sa viac.

#10 Každý deň si doprajte spoločnú prechádzku

Možno to znie zvláštne, ale čas, ktorý strávite spolu, je na nezaplatenie. Rovnako tak čas, ktorý strávite na čerstvom vzduchu. Aj preto Dr. Martinez tvrdí, aby ste si každý deň našli aspoň dvadsať minút na spoločnú prechádzku. Počas nej sa môžete rozprávať o rôznych témach a uvidíte, aký pozitívny vplyv to bude mať na váš vzťah.

pexels.com

#11 Vytvorte si vlastné rituály

Terapeutka Aimee Hartsteinová odporúča vytvoriť si vo vzťahu určité rituály či rutiny, ktoré budete dodržiavať. Možno ste si to nemysleli, ale vaše nedeľňajšie spoločné pozeranie filmov či piatkové objednanie pizze môže pomôcť zlepšiť váš vzťah.

#12 Vykonávajte aktivity, vďaka ktorým vám prúdi adrenalín v žilách

Profesionálna dohadzovačka Susan Trombettiová hovorí, že pre páry neexistuje lepší pocit spojenia, ako keď vykonávajú nejakú aktivitu, vďaka ktorej im prúdi adrenalín v žilách. Skúste spolu nejaký extrémny šport alebo jednoducho niečo, vďaka čomu sa budete cítiť viac živšie, než inokedy.

#13 Vypnite elektroniku

Trombettiová ďalej hovorí, že v dnešnom modernom svete by ste nemali zabúdať ani na to, že reálny život je to, čo sa deje v skutočnosti, nie na sociálnych sieťach. Aj z toho dôvodu by ste mali z času na čas úplne vypnúť akúkoľvek elektroniku a žiť v prítomnosti.

#14 Prekvapte jeden druhého

Klinický psychológ Joshua Klapow tvrdí, že prekvapiť a potešiť druhú osobu, to je jednoducho niečo, čo nikdy nevyjde z módy. Kúpte vášmu partnerovi malý darček, napíšte mu správu, nechajte mu nejaký odkaz a jednoducho mu ukážte, ako veľmi vám na ňom záleží.

pexels.com

#15 Držte sa za ruky

Nezabúdajte na to, že všetko sa ukrýva v maličkostiach. Klapow taktiež tvrdí, že držanie sa za ruky na verejnosti je skvelý spôsob, ako tomu druhému ukázať, že ste tam pre neho a ako vytvoriť vo vašom vzťahu silnejšie puto.

#16 Opýtajte sa samých seba, prečo milujete svojho partnera

Nie, nie je to len obyčajná fráza, naozaj to pomáha. Klapow tvrdí, že niekedy si treba jednoducho pripomenúť, čo na tom druhom milujeme, prečo ho máme radi, čo si na ňom ceníme a obdivujeme.

#17 Prejavte iniciatívu

Niekedy stačí málo, napríklad prejaviť iniciatívu. Dr. Erika Martinez, licencovaná psychologička tvrdí, že ak ukážete snahu a aspoň raz nenecháte napríklad plánovanie na toho druhého, či prídete s nejakým novým a skvelým nápadom, potom to môže mať obrovský dopad na váš vzťah. Ukážete totiž, že aj vy sa snažíte, aby všetko fungovalo.

#18 Nezabúdajte na reč tela

Očný kontakt či občasné dotyky. Aj reč tela je vo vzťahoch veľmi dôležitá. Podľa terapeutky Tracy K. Rossovej by ste to rozhodne nemali brať na ľahkú váhu – je to totiž jednoduchý spôsob, ako medzi vami vytvoriť určitú formu spojenia.

pexels.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov